torek, 20. november 2012

ROTTERDAM 30.10.-1.11.2012


Uh, sm prčakvala večjo gužvo in bolj naporn, pa se je na konc izkazal za kr znosn. Normalne gvardije. Nobenga port state controla, sam Perc – superintendant je pršu mal pogledat, ampak ni nč kej kritičnga ugotovu. En dan sm še dobila paket od moža, od žene so ga nek na pošti na Nizozemskem zadržal, tko, da smo odplul še predn sm ga lahk dobila. Tazadn večer pa noč je blo mal bl naporn. K sm gvardijo končala ob 16h sm misnla, da bom frej do nasledne ob polnoči, pa me je klicu čif ob 19h, če lahk pridem na gangway, da bojo šli pa ostali v štivo. Zakoon! Čist hepi, že prvi dan mal priviligiranja od novga čifa pa tud nism prčakvala. No sej pol sm direk delala do 11h zjutri, ampak tud to mi ni blo težko, sej sm mela facebook, pa makiniste za družbo, k smo mel glih bunker, pa ker nam je agent prnesu tud dva litra Jamesona nas tud zebl ni. Mal smo ga tko na izi cukal do 3h, pol so pa oni šli, men je pa pršu družbo delat čif, s kermu sva se tud kr poštekala. Še prej ko smo ga z ostalimi cukal, je pa uletu Andro in povedu, da je rodil, pa da nej prideva s fitterjem do nega neki spit. Itak sm rekla, da jest nimam kej tm počet, pa da me anu, pa da sm napolnla lonc do roba, k je bla glih noč čarovnc sm rekla, da ma zdej čarovnco doma. No od takrat naprej pa sploh zanika mojo eksistenco. Pol me je pa tud sekondo neki vabu tja, k sta ga onadva poganala, pa nism hotla it. Sm mu tud kr po vhfu rekla, da s človekom k zadna dva mesca niti ne govori z mano jest nimam kej pit.

Barba Mlačič se je prejšn dan spokov in vzdušje se je na barki takoj obrnu za 100 %. Nobenga sranja in podjebavanja za brezveze več. Nism mogla verjet, da je sreča spet na naš stran. Izkrcat bi se mogu že prejšn večer skup z Bojanom, drugim makine, pa ga – Bojana – kapo ni spustu dol z barke, dokler ni bil končan bunker, kr neki tud njega je jebov za brezveze, ko ma dol še 4 druge makiniste k po 4ih in več mescih tud znajo tist bunker zaklučt. Ko je Mlačič dopoldne šou, pa tud nism ustala zato, da bi mu rekla adijo, sej pomoje tud ni tega od mene prčakvov.

Kukrkol 31.10. smo izplul okrog 7h zjutri in počakal še, da se je pilot izkrcov, vmes sm zakinkala za eno urco, ob 11h me je pa čif poslov spat, ostali so pa še počakal tisto uro, da smo vrgl sidro. Uglavnem delala sm 24 ur v 36 urah, ampak prot tistmu prejšnjič k smo bli v Rotterdamu je blo tole simpl...

EUROPA HIR AJ EM! 27.-29.10.2012


Ob obali Portugalske sem delala še s sekondotam in sva eno noč opazvala kuko so dvigal iz ene barke pacienta v helikopter od Air Force-a, je bla sicer ta barka dost delč, ampak sva poslušala pa pogovor po VHFu. Tača je nad njimi krožu tud en avijon -  predvidevam da od obalne straže al pa SAR-a in sem si sam želella, da bi bla jest tud tm nek v zraku. To bi bla šele frajerka (če mi neb blo preveč slab, pa bi bla vsa skozlana :)).

No pred vstopom v Angleški kanal me pa čif obvesti, da do porta delam na palubi. Ni mi blo jasn zakva, k uzadno sm mela sam stražo ampak ni problema, tiste 2 dni. No da je vesele biu še večji so nam glih na vstopu crknil radarji. Haha, najbl prometn omočje v Evropi, mi pa brez radarjev, megla za znort, pa veter 8 buforjev, morje pa 7 (v prevodu 80 km/h na uro in valovi 6 metrov), dež in točno v centru ciklona. Super!
Prvi dan palube sva z noštromotam prala palubo s sladko vodo med tem ko naja je zalivu morje (nimam komentarja), popoldne sm pa delala notr. HB!
On se je pa itak sam, da se je dal, šou skrit. Popoldne smo štel hrano v špajzah in običajno bi blo to za 2, 3 ure dela, zdej smo bli pa v 45ih minutah konc, ker ni nč za štet. Andro se je hotu neki pametnga delat, da on pa vse ve, k je on prejšnji mesec sam inventuro delu (brez mene), pa ga nism jebala 5%, pol sm šla pa itak pucat, on se je pa sam jebu s tipkanjem.

No zadn dan palube pa zjutri ustanem in po oknu šklopota, kar nikol ne, tud če je ne vem kolk močn dež, ker je tolk debela šipa. Kako? Ja sevede, dež ni bil dež, ampak sodra. Faaaak. Mraz, veter, sodra, jest pa ven delat v teli naši super zimsko/dežni opremi k je vse prej k to. Sm že gruntala na medico pa komi sm se zbudla.. Nič, oblečem svojih 12 plasti in grem prot ven, k pove bosun, da delamo notr. Takrat se mi je pa res kamen odvalu od srca. K prej me je ornk stiskal. Poslov me je pucat konferenčno dvorano, k sm jo že prejšn dan spucala, ampak sem se uspešno delala še 2 ure da delam, pol sm šla pa namest kelnarja spucat še crew mess room. Itak se nism mogla skrit, če me je pa poslov na C deck pucat, kjer je kapitanova kabina. Filipa itak neb poslov gor, k se pol ne more skrit. No on si je pa tud uzel kr dan frej. Skriv čevle v kabino, kao da ga ni not, ampak k si potrku je pa odpru vrata. Ta pa je butl!
Popoldne sem še mal pucala pol sm se šla pa tud jest skrit, itak sm od 13-16h sam še jest delala, ostali pa po kabinah. Nima veze.

V  kanalu je licky – štromar – uspel popravt en radar tko, da je šlo za silo, predvidevam, da so crknli zarad vetra in leda. Itak pa ni mogu na »jambor« zlest k je preveč pihal. Ampak smo prežvel. Gutov so mel pa paniko na mostu skoz..

Za eno noč smo šli pred portom še na sidro, da smo počakal bohvekva pol pa že počas prot not. Zbudl so nas ob 6h, da smo pilotsko naštimal pol pa zajtrk in stand-by. Tokrat nism nč zabušavala ampak sm se prestavla pred slačilnco in tam brala in čakala na ostale, da me neb spet kdo zajebu al pa reku, da se skrivam. Evo vam sredinski prst!

Do priveza smo rabl pol skor 4h, k smo se premikal po polžje, vmes se je itak uscal enparkrat (vmes smo mogl itak it za brezveze praznt vodo iz podstavkov pod hidravliko, važn da se neki dela)! No pršl smo pol glih v moji gvardiji, tko da sm bla ob 4h konc. Vmes sm se še z angentom zmenila, da mi jutri prnese eno boco Jamesona, da nardim en welcome party za tercota, sej bi ga tud za čifa, sam nočem kuj narobnga vtisa nardit. S fitterjem – k se je končno potolažu – sva dans tud enga spila popoldne, tko da sva zdej mal pobotana. Sej je umiru zdej zgleda. No tanov čif zaenkrat zgleda kr ok, delč od tega da bi biu tolk zategnen  k taprejšn, še dobr, pa tud filipi k so že delal z njemu, pravjo, da je ok. Čeprov se pa z Rosovičem (barbo – k je nazaj pršov, navkljub temu, da je reku, da je »najgori brod u životu«) ne zastopta, baje.
Za tercota smo pa tud dobl mojga starga znanca iz študenta, s kermu smo skup požrl prenekater pomorski lonac :), tko, da mislem, da se bova kr zastopla :).
Aja, dans smo mogl postavt skalo oz. jo prpravt, če bo kdo hotu gor/dol pa so vsi pršl iz druge strani, k je laži dostop. No in ko smo jo postavlal je hotu bit Andro spet taglaven, obnaša se že ko da je oficir, če ne kr barba, ampak ga filipi niso jebal a ma ništa. Ne vem zdej mu je čist v glavo stopil k ga je barba neki priviligiru, sam kva k zdej pr temu barbi nau več tko, ker se temu jebe za vse, tko da tud če mu je Mlačič ker naroču, ga verjetn nau ganil. No mene pa že itak ne mara neki ful od kar ve, da kadim in pijem, tko da se ni za bat, da bi blo v prihodnje kej drgač, ampak name itak ne vpliva, ker z njemu skor nimam opravka.

Aja od našga kelnarja sm hotla še napisat. Je reku, da k se je uselu v kabino je pod kavčem najdu eno družinico ščurkov. No ta podatek vam pove kolk čist je biu naš prejšn kelnar in to človek k dela s hrano. No višek je pa bil k je tanov kelanr reku, da se je mogu po treh dneh stuširat, k se je kuhar že prtožvov nad nad vonjem. Haloooo! Sm rekla, da to je pa super, prav, da roke umiva ko dela s hrano, in da je to dost.. Svinjarija. Uglavnem vidte kašn mamo tle. Prav tud, da ker more po cele dneve pucat, da pol kabine pa ne.. Kovačeva kobila sistem...

FOODLESS ALI KAM SO ŠLE VSE PTICE? a.k.a NO GUTS NO GLORY 23.-25.10.2012


Prvo morm rečt, da se mi v podzavesti gutov že mal meša, no včasih tud zavestno. Ta mesec sm se že 3x zbudila zato, k sm se v sanjah tolk režala. To se mi že skor en let ni naredl. So redke take sanje, ampak fajne. Uzadno sta jih popestrila Slon in Sadež (I'm their biggest fan!), k sta mela neko impro ligo al kva. Prov naglas sm se režala, da me je kr metal po pojstl.. Svašta.

Uglavnem učer sm šla do barbe, če mi podpiše dnevnik. Je »prijazno« povedu, da je njegovga delovnga časa konc (kao dela sam do 17h, jest sm pršla pa ob 17.15) in da nej se oglasim drug dan zjutri ob 9h, a dobr ve, da delam do 4h zjutri. Ok, sm pač šla, pa je blo itak sam v mojo prednost, k sm bla itak še tolk zalimana, da me tud prestrašt al kva je biu njegov namen, ni mogu. Je reku tud, da nej prnesem delovn zvezek pokazat. Pol sm pa zanalšč prnesla ceu pok fasciklov, papirjov in projektov. Matr mu jebem. In pol se je začel zasliševanje pa podjebavanje, ampak sm na večino vprašanj vedla odgovore, tko da me ni mogu zjebat. Čeprov on bvi itak reku, da sm nesposobna, zabita in lena, ampak čist realno povedan si zaslužm oceno 3,5 od 5, tko da sm se vrnla v kabino prov nasmejana. Če primerjamo moje znanje z Androtam, se on lahk sam skrije. Ampak njemu itak ne bo treba na »preverjanje« znanja, ker sta od kar Andro špijonira zanga po barki, best frenda. Ja o tem špijoniranju nism prej pisala, ker je bil blog javen in nism hotla, da bi od njega baba tole brala, k pol bi bla jest v še večjimu dreku, al kuko se temu reče. V glavnem se ne pogovarjava že od Šri Lanke, k sm mu rekla, da je največja prpa in škrtica. K ni upal prašat barbe, k ga je vsak dan vidu (da mu je poročov) za bakso pira – da se mu slučajn nau zameru, pl je pa še reku, da tko bo saj $15 pršparov. Oh my god! A čez prejšnga sekondota je mel pa tolk za povedat, k si ni nkol naroču nič in nikol ni šel dol iz barke. Ja a ti si pa kej drgač pol? Nima veze. Mlačič je itak znan, da si zmeri izbere enga kadeta k pol špijonira zanga. Verjetn (po mojmu občutku) unga k se ga bl boji oz. ma manj hrbtenice pa se ga da laži upognt. :S Filipi tega ponavad kličejo captain's dog. Itak pa polovica telih filipov tle sam govori kolk majo jajc, a na konc jih mam še največ jest, k se čist lepo uradno obnašam do nadrejenih, sam pač nisem vsa ponižna, pa ne lezem v rit. Ukaze ubogam na besedo in to je to. Mi noben ne more rečt, da ne delam, ubogam al pa kej tatretjiga. Sam pasivka nism, to je to. Marija, če ste vsi tipi taki pred avtoriteto, se mi kr smilte. Kuko boste pol vi enkrat lahk avtoriteta? Itak so pa teli tle eni papki, k doma nimajo besede pol se pa lahk pod krinko nadrejenega izživljajo nad vsakomur in vsemi. Sistem mamže kr precej pogruntan, tko da ni frke. Sej smo se uzadno zezal, če bi poslov študenta psihologije za 6 mescov na barko, mi mel na konc materiala za 3 doktorske dizertacije ne sam diplomo. Barka, kva pa češ.

Kukrkol, dost psiholoških tem, če mal od hrane. Kukiju spet zmankuje vsega. Dans za kosilo je biu pomfri pa ena mini nogca od kure na človeka. Prav, da je blo polovico mesa, k smo ga dobil v Indiji je blo pokvarjenega in da ne ve kva nej sploh še skuha. Filipi bojo dobil za kosiu riž pa kozervo tune, k mu bo vsega zmankal. Jajc mamo še 30, pa 4 l mleka – za vso posadko, še za 2 dni. A ni super! Zato tud naslov foodless, k to je še ena nova beseda v našmu vokabularju.

Kar se pa tic tiče, če vam jih doma manjka nej povem, da so vse pr nas. Že 3 dni mamo ceuga fuka kanarčkov in taščic po palubi. Na srečo še živih, sam kolk cajta bojo pa še, pa vprašanje. No ne vem, če so tud res kanarčki, so rumeno zeleni rjavi pa skor ziher iz Portugalske ne iz Kanarskih, k so šele kasnej prletel. Vsake tolk najdemo na palubi kšnga ošvohnenga ptiča, k ga ni mogoče rešt, k so ponavad že tolk fertik, da tud jejo in pijejo ne več. Pol pa k poginejo jih pa jest v cunco zavijem, pa v morje, da majo spodobn pogreb. Ni glih vikinški, k mi gutov neb pustil kurt na palubi, ampak bolš k nč je pa že.

SANTA CRUZ DE TENERIFE ALI PIT STOP 20.10.-23.10.2012


Vrgl smo sidro, k sm še spala, itak tud, če neb, neb šla na most k sm bla že uzadno ko smo bli tle, pa ni blo nč zanimivga. Začuda me niso zbudl za pilotsko naštimat. Popoldne sm spet brisala mast po palubi, že tretji dan zapored. Oz. sm se pol kr mal skrivala. Če bi bil kšn pilot na barki bi biu gutov na smrt zalublen vame ker sm na orto smrdela po kerozinu (ga uporablamo za brisanje masti). Poln kurac mam že te masti, ampak tko mam saj prilko se skrivat, če nč druzga. Vmes sm itak še po tlefonu čvekala. Jebemti skor 3 tedne brez signala je tud kruta. Bla sm tud na facebooku, kjer sm zvedla koga dobimo za tercota. Prej kukr pa ostali na barki, sej firma ne sporoči nč do tazadnga momenta, če pa že, pa barba noče povedat. Itak.

Zvečer mi sporoči en o.s. da mamo drug dan frej. Juhu! Tko da sm spila 4 pire s fitterjem in oilerjem in šla spat,k je biu fitter precej prkloplen, pa je neki hotu najedat, pa lubosumje al kva zganat, k sm prejšn dan spila en pir z enim drugim filipom. Halo, sm rekla, da nej se sam spoka s takilim, k nism jest njegova žena al pa kej, da se morm sam z nemu družt. Kr neki, k en otrok. Sm mu rekla, da so vsi filipi isto otročji, pa da nej ne bo tak, pa ni nč zalegl, je pol kuj drug dan najbl užaljen neki nazaj metov.. Idiot.

Kukrkol, sm misnla, da bomo končn posnel video drug dan pa mi je jutro pokvaru kuj čif, k je reku, kva me ni blo na most ponoč, na gvardijo. Sm rekla, če si dal pa frej. Ja frej od palube ne od gvardije, je reku. In kuko nej jest to vem, če ne pove nič. Niti bosun, k je kao moj šef ne pove nič. Pravila se pa itak skoz spreminjajo in kuko nej poj sploh sledim. Brezveze. Pol sm pa prespala cel dopoldne pa cel popoldne brala, pol sm šla pa ob 20ih na tercotovo gvardijo, da sm nardila še tiste 4 ure, da mi nau mogu noben nč rečt. No barbe še nism vidla od takrat, kot da njegove fuge še čakam, verjamem da brez tega ne bo šlo.

SARGAŠKO MORJE 11. - 19.10.2012


8 MESCOV NA BARKI, ŠE 4-5 :)

Bah s frej nedelo ni blo nč, tko pa tud z našim videotam. Je še zmeri tolk dela na palubi. A že cel tedn sam barvamo. Da bi pa zajle od gruj podmazal tist pa ne. Pa baje jih je treba vsake 3 mesce. A nazadne so ble aprila, k je biu še tastar čif tle. Panika se je že začela, k gremo spet v Evropo, pa obstajajo velike šanse, da spet pride port state control. Itak grejo pa vsi oficirji dam, tko da ne vem kva se sploh sekirajo. Mogl bi se bl sekirat, da nam mankajo 3 cevi pa 5 ročnikov, k so zginl neznano kam. 100% pa vemo, dajih niso pokradl v Afriki. Filipi so blazno nezadovoljni z vsem in tkole sabotirajo barko. Po tanovem mamo tud od R.baya zakleneno jedilnco od oficirjev, ker je en v R.bayu v hladilnik zložu vse smeti. Je očitno hotu povedat, da not ni druzga kukr to. 4 marmelade, en zenf pa ena majoneza. Tko, da odpadejo polnočni obroki oz. kava al pa kej po osmi zvečer. Čif ma kluč, za vse ostale pa se mu jebe. Itak pa tko ni blo nkol zvečer kruha, tko da tko al tko ne vem kva bi lahk jedu. Prtožujejo se filipi itak že nad vsem, kar se itak ni za čudit. V R.bayu smo dobil dodatnih – pazi to – 36 litrov melak. To je pa tud vse. Ni sira, ni jogurtov in nič. Kuko nej bo 36 litrov mleka dost za cel mesc za 20 članov posadke mi tud ni jasn. Kuhar prav, da mamo Hell's week, da nima nč več hrane. Verjamem, da krompirja v oblicah nau nikol zmankal.. bljaaaak!

Stvari, k sm jih hotla še o Afrik napisat: 80% črnk fura umetne lase, s tem, da jim njihove spletejo v kitke in pol na njih NAŠIJEJO umetne, da zgledajo ravne. Pr enmu salonu je prov pisal: zašijemo vas s ponosom! Haha, to pr ns piše pr šiviljah.
Tko, da k bote vidl črnko z ravnimi lasmi boste vedl, da so fejk. Še un taksist me je sprašvov, a to maš svoje spletene, sm rekla, da ja, pa nč mi ni blo jasn kva je mislu s tem, dokler nism mal okol sebe začela gledat.

No drgač pa od Richar's baya naprej delam v sekondotovi gvardiji in se je tip že clomal umiru, no ma kšn dan še preblisk pa nabija od te svoje fmilije pa takle, ampak dost mn, pa če preveč nabija mu kr rečem nej se mal umiri, al pa da me res ne zanima pol da pa kr hitr mir. Hvala kurcu. Sej ni še 100 % ok, sam kšn dan se clo mal zezava. Zanč je prjavu, da pomorci na zeml res izstopamo, čeprov zgledamo sami seb čist normalni, smo v resnic k en rumen m&m med samimi rdečimi :). Haha, to sm se režala, pa tud ©™ sm mu oblubla na izjavo :).

Drgač pa res že komi čakam, da se posadka zamena, k ta bosun mi gre vsak dan bolj na živce, prekleta svinja. Učer mi je spet dvignu živc in to tok, da sm se ga mogla kr napit po šihtu. Ob 8h sm bla že tolk trda, da sm šla sam spat do gvardije. Adijo pamet. Na srečo sekič ni nč porajtov oz. saj reku ni nč. Uleče se mi že za popizdit uglavnem. Ni signala, kartic a sat tel mi je pa tud že zmankal. Na mail še zmeri ne morem, tko, da sm čist odkloplena od navadenga življenja.. Hočem mal civilizacije. Itak, pa že mal premišljujem kuko bi blo fajn it že domov. Ampak sej bo hit minil, prvo se bo zamenov vrh, pol pa čez en mesec še posadka, pol bo pa že veseli (?) december, pol bom šla pa počas že dam. Ni hudič, da nam zdržala. Sploh če pade kšn normaln port še, al pa da nas pošlejo nekam na toplo.

Drgač se morm pa še enkrat zahvalt Andrejki za vse tele kindlove knjige, k zdej od Maputa naprej sam še berem, in sem prebrala v 3h tednih že 15 knjig. Ne vem kuko mi to rata sicer, k mam tud šiht zraven, pa mal pijančevanja,apa tud spim kr dost, ampak očitno se da! ;)

Sm pa od filipov zvedla še eno njihovo fajno izjavo, in sicer, če ješ fižol pol dobiš artritis. Ja sevede, pol bi ga jest mogla že 15 let nazaj dobit, k tolk fižola k jest požrem ne vem če ga še kdo..

Aja sargaško morje se pa reče enmu delu Atlantika in se imenuje po enih algah, k sm pozabla kuko  se jim reče, ampak bom poguglala kuj k se bo dal, al pa prašala kšnga k ve. Imenuje se pa po teh algah zato, ker v tem koncu morje zmeri zgleda, k da bi cvetel. Oz. celga fuka teh alg plava po vrh, ker je temperatura morja konstantno tm okol 25 stopinj in se razmnožujejo do fertika. Ni glih lepo za plavat, bi človk reku..

PROT TENERIFOM 1.10. - 11.10.2012


TANČULA BANANČULA VSE NAJBOLŠ, PA GLEJ, DA ME POČAKŠ S POROKO, K BI SE GA RADA NABUTALA ZATE PA ZA PEROTA!

Vsak dan isto -  živčna vojna. Bosun vsak dan serje vsem po buč. Del teden smo piketal grajferje. Vmes smo seveda 4x mogl neki druzga počet. Na konc me je pa en dan poslov piketat grajfer, k je bil že na sveže popituran. Super in ti si kao bosun in organiziraš delo na palubi s tem, da veš kva je narjen in kva je za nardit. Užas! Mi je dvignu pritistk tist dan! A najbl mi gre na kurac k se vsakič pol tko sladko zasmeji zraven. Matr mu cigansko. A itak sam ne dela nč. Mah brezveze zgublat besede in cajt.

En dan vmes sm povabla fitterja na vinček, sm misnla, da bova spila tistga enga in bom šla spat do gvardije pa sva ga čist zabluzila. Vmes sva poklicala še kelnarja, k je itak največja faca. Tko, da sm na gvardij spet super smrdela in me je zuavohu sekič. Sm rekla, če bo pov barbi povedat, je reku da ne, čeprov nism ziher, da mu ni, k sm en dan vidla barbo k me je sam prov grdo gledov, kar pa itak zmeri, tko da ne vem. Jest sm se pa tko lepo posmejčkala nazaj. Niti slučajno se ga ne bojim, če to prčakuje. Itak e pa zamenajo zdej k pridemo v R'dam; čif, barba in terco, pa po enih podatkih mogoče tud filipinci. Sam za njih ne verjamem, ker majo šele 8 mescov. Pogodbo pa 9. Tko, da upam, da se bo vse skup mal umiril, k tole je počas že katastrofa. Čifu sm zadno nedelo rekla, da glede na to, da smo sred morja, da bi lahka bli frej, pa je sam reku, da ne, da je tolk za delat. Sm rekla, da dew lahk tud en dan počaka, pa ni reku nč. Ena nedela na mesc je čist zadost frej očitno. Kretenček. Namest, da bi filipe mal prganov, pa bi bla kšna stvar mal hitrej najrena. Tist pa ne. Komunikacija na višku. Zdej sam držim pesti, da bojo nasledni trije k pridejo kej bolš, ne slabš. Aja baje za tercota pride filipinc, kar močno upam da ne, k je naših dost na čakanu..

Drgač pa nč posebnga, zdej počas ratuje toplo in greva vsak večer s fitterjem po včerji na en pirček, jest pa pol brat on pa kartat v crew mess za dnar. Zdej so odkril poker (sicer z enimi svojimi pravili) in ga igrajo non stop – za filipinski dnar.

Tri dni zdej se tud menmo, da če bo nedela fraj, da bomo poslen video za en komad, k so filipi videl en sposnetek od ene filipino posadke iz druge barke in bomo zdej mi konkurenca. Tko, da zdej študiramo kje vse bomo snemal, kašni bojo kostumi, kdo bo pel, snemal in takle. Pomoje bo kr zanimiv, če namo bo ratal oz. če dobimo frej nedelo :).


RICHARD'S BAY DAN 3 30.09.2012


Dan je minil brez posebnosti. Ostala sm na barki, bla na netu do 4ih k so nam ga vzel in spala do gvardije. Zvečer pa stowaway search (iščejo slepe potnike in droge) z 4imi kužki – k jih nimajo kot domačih živali ampak jih majo po cele dneve v kletkah zaprte edin kar se zmigajo je tale pregled barke. Pol pa itak tud drekce povsod spuščajo. En od telih iskalcev je hotu bit neki prjazen pa sm ga prašala, ke ma kužka, je reku, da so že v prikolci vsak v svoji kletki, da so čist srečni in da počivajo. Sm rekla, ja valda, to je pa res super alternativa prot prostmu skakanju naokol. Bedak. Plus tega, da sploh ni vedu kolk je njegov kuža star in nič. Da ne omenjam, da jih vlečejo tud v makino, k je že za nas absolutno preglasna, kuko more bit šele za kuže. Uglavnem sm bla na palubi do 2h ponoč – sm mogla stražt, da neb kdo pršov, pol sm šla pa na en čaj pa k sm glih hotla zaspat so napovedal odhod. Na srečo so nam dal dopoldne frej, tko da smo delal sam popoldne.

AFRIKA PART 2 27.- 29.9.2012


Uh, prvi dan, k mi je uspel spizdit sem šla v šoping mal pogledat. Pa glih čakam v vrsti za bankomat k se prkažeta našedva vrla filipinota (za ktera mam občutek – in to skoz bolj -  da sta še mal več k sam prjatla) in pravta, da se je en tetoviru za samo 60$. Sem rekla, ja valda, se grem pa še jest. Že v St. Peterburgu k sm šla s tercotam k si ga je hotu dat v en salon pogledat sm vidla enga k mje biu kuj všeč. Sm ga misnla že gor si ga dat pa ni blo cajta. Pridem v salon, počakam 20 min, tip mi ga zriše in že sem fertik v eni urci. Pol pa še po fasngo v špar kjer srečam glih sekiča in skupi skočva še na en pir in kavo in že pičim nazaj. Tiste 2 ure pred gvardijo sem misnla ponucat, da se poskajpam z možam in ženo pa ni blo od nobenga glasu. Pol sm šla pa za pol ure še dol ležt pa je blo to to.  Vmes k sm čakala na tatu sm pla pa glih sam »mal« pogledat v eno knigarno, kjer sm zapravla več kukr pa za tatu, k je bil 50 €. Pocen za znort.

Kukr kol večerna gvardija mi je že drugo noč kr hitr minila – v nasprotju z jutranjo, ker sem klepetala z enim delovodjo, k je bel in mlad, k teli črni nimajo pojma anglešk, govorijo več al mn sam zulu. Sej znajo anglešk, ampak jim je pod častjo, da bi jo govorl. Tle je rasizem itak ful izrazit, res te vsi postran gledajo. Sam, da je v obratno smer, črni do belih. V vsaki štacuni te itak tko grdo gledajo, k si bel, da se počutš k drek. Edina izjema so bli tm k sva bla s seki;em na piru, tm so bli še črni čist vljudni in prjazni. Kofi šop na nivoju morm rečt (mug & bean). Drgač so pa vsi po vrst zabiti in nesposobni. 2 pičke sta v štacuni, kjer sm zamenala keš, 15 min iskale kalkulator, da sta ga najdle na telefonu na konc in da sta lahk zračunale kolkrat je 60 x 10. Sej nism mogla verjet in to sta ble dve blagajničarke pa še to sta se pol zajebale pa sta mi hotle dat 700 randov, za kar bi bla gladko tih, če neb porajtale.. Nasledn dan k sm bla pr frizerju me je sprašvala od kje sem, sm rekla, da delam na ladji pa da smo sam 3 dni tle, je rekla, aha kje pa pol stanuješ?

No za nasledn dan sem se zmenla s taksistko, da me odpele do frizerke (ne v šoping center, k so 2x draži) in me je res pobrala pred šopingam, s tem, da me je pustila več k pol ure čakat k je mela glih še ene stranke (za biznis vse) in mi je pol še zaračunala 5$ za 300 m vožne. Prekleta pizda. Na konc k sm ji rekla, da nazaj bom šla pa že sama peš me je pa še na smrt prestrašla, da pondev je še ok, da ponoč pa ni za peš hodt. Super. Pr frizerju so me pustil čakat več kot 2 ure, tko da sm bla fertik šele mal čez 5 in sem sam gledala kuko gre sonce prot dol in molila nej bo hit konc, k drgač bo šla z mano do šopinga. Vmes k sm čakala sm šla pa enga pržgat in me ogovori ena Indijka, če grem lahko z njo v njeno štacuno, da ji napišem sms na telefon. Sm rekla, ja valda, komi čakam. V glav pa miljon scenarijev (Worst Case Scenario). Itak nism šla, ni da bi človk še dodatno tvegu, že tko sm bla čist posrana, k ni blo že več k eno uro nobenga belga tm sploh videt. Kukrkol, k sm bla fertik sm hit spizdla čez en prazen parking v šoping center. Tm so me pa črnci začel ogovarjat. Da mam baje tolk lepe kitke, pa da kje smjih nardila pa takle. Tko, da pol se mi je pa že mal kamen odvalu od srca. Štacune po šopingu so se že zapirale, tko da sm špla sam v poar po par litorv vina in mal fasnge pol pa nazaj na barko na net in na gvardijo..

sreda, 7. november 2012

OD MAPUTA DO RICHARD'S BAYA 26-27.9.2012

Zadn dan v Maputu sm cel popoldan brala knjigo, tko da sm jo zaklučla kmal po večerni gvardiji (beri ob 01.15 :)). Ob 4h so me pa že zbudl, je treba barko odvezat. Jojmene. Po armižu pa še 4h na palubi, da smo opral nadgradnjo k je bla črna namest bela. Preklet prah.

V tem času smo šli glih tud mem tistga placa k smo sidral uzadno in spet sm mela priliko opazvat kite. (Še kr fascinirana!). Zdej so se šele gonil (repi ven iz vode in to 20x zaporedoma). Nism čist ziher, k je blo dost preč, ampak en vmes se mi je zdel, da bi lahka bil orka (je bil dost stran od ostalih), ker je bil čist preveč bel za grbastga. Ampak kdo ve.. mrbit je bi pa grbasti albin ;). Popoldne me je itak zmankal za ene 3h pol sm pa spet brala do polnoči. Čist not! Ob 6.30 pa auf. Uh že dvigujemo sidro (pojma kdaj so ga vrgl) in pičimo za Richard's bay. Prštimamo poškaino in sprašujem, če je stand-by. Noben ne ve nič, filipi grejo v nadgradnjo, grem pa še jest. Pol pa spet od nobenga glasu in grem lepo brat do 8.30 k pride pilot in grem na palubo. Itak takoj pokasiram fuge od barbe, da sm taprva za ven pa tazadna za delat. Sm rekla, da če noben ne pove nič, da ni moja krivda. Prav, da mrbit se me pa izogibajo. Sm rekla, da mrbit pa res. Jebe se mi. Dokler se bojo o vsem filipi menil samo med sabo in ne bo noben povedu nič tud jest ne mislem nč delat. Itak tle na barki noben ne komunicira nič. Še barba pol stvari ne ve, k čif sploh ne govori. Dans sm slučajn mal dalši stavk mu rekla, pa me itak ni šteku. Pa vsi k  me poznaste veste, da moja angleščina ni glih slaba. Tko, da smo spet pr isti štoriji. Omejit angleščino na nedoločnike v sedanjiku pa mrbit gre kej skoz.

K smo se prvezal je bla itak moja gvardija, tko, da sm lepo ostala na palubi do 12h, se zmenla za prevoz ob 14h v mest, k ga pol nism mogla izkoristit, k se je emigracija prsmučala šele ob 16h. Sekič me je sprašvov, če bi šla z njemu ven, sem rekla, da lahk, pa je mu pol do pol 6ih deu, takrat je blo pa zame že prepozen, k sm mela ob 8h že gvardijo. Vmes smo itak dobil še net, tko da sm itak gor visela do tazadne sekunde. Sm še neki upala, da bo vleku tud na tel, da bom gor še med gvardijo pa ni blo nč kruha iz te moke.. Dans me tud že mal matra k ne spim dost zadne par dni, ampak vemo že vsi, da se v portih pač ne spi.
Za jutr se je pa tud že Whal(e)berto že prjavu za v mest, tko da enga, da šerava taksi že mam, če se nauta še enedva iz makine tud prštulila. Men je prov. Za zvečer se pa že širjo govorice, da se mo mogoče v Lidota odpravl. Enepar jih je šlo že dans ven v Seaman's club pa so po 3h urah pršli že konkretno potrjeni nazaj. Sploh kelnar, ta ga pomoje tud bl mal nese, al pa tolk uliva. Bomo vidl jutri! Jest pa tud že komi čakam, da grem razmigat moje stare kosti pa da se ga ubijem med drugimi ljudi. Ta brt ne delam od 4-8h tko, da bo tud na gvardijo mal laži pridt, k uzadno nism mogla nč, ampak takrat sm mela čifovo podporo. Zdej pa sam fuge. :(

Uh če nič druzga se je saj večer mal drgač zakluču kukr sm prčakvala. Lih fajn stuširana si nalijem tazadne 0,3 Jamesona pred spanjem k mi zazvoni telefon. Fitter čist pod gasom v ozadju pa kelnar neki blebeče. Sm šla pol ke spit tistga, pa še dva njihova Paradise-a. Se prav je biu na konc Jameson v Paradižu :), jest pa tud. Prjel me je itak ekstremno hitr, itak sm pa rabla mal sprostitve, to da smo se režal k pečeni mački, k sta bla tolk ošvohnena, do pol 2h k sm spizdila. Itak sm mogla še na net par stvari it počikirat pred spanjem, tko da je bla ura kuj pol 3h k sm šla spat. Dans pa itak glava še enkrat večja, ampak mam še cedevito, tko da je že skor dobr :).

SLOVARČEK:

PROVIERA – SPRING LINE, VRV K PRIDE DOL Z BARKE V SMERI PROTI SREDINI
MANIGA – GASILSKA CEV
VIRA - VLEČI
AREA – SPUŠČAJ

MAGANDAN UMAGA – DOBRO JUTRO PO FILIPINSKO
DAU MAGAGO – ZNORU BOM
MARAMI TUBI – VELIK VODE

JUST ANOTHER MANIC MONDAY 24.9.2012

Internet mje majstr učer že vzel, pa tud naš odhod se je že 4x prestavu, tko, da sm rekla, da grem po južn ven, če bo kej pametnga za jest. Za južno riž pa svinjina, pa sm rekla, da bom rajš pico zuni. Pošetkala sm se do šoping centra, nabavla mlek, par pirov za štromčija (pa za nadaln biznis) pa mal drobnarij. Zmankal nam je tud kave na barki ampak mam svojo zalogo, tko da bom edina, k bo pila normalno kavo (z mlekom, k ga mam tud sam jest). Šla sm na par pirov in začuda wifi, k prejšnjič ni delu (pol sm ugotovila, da ga vklopjo sam za cajt kosila). Pol mje pa ostal še neki bakul - $10 pa sm rekla, da grem z rikšo še do frizerja, da mi poprav par kitk in če bo kej ostal še na kšn pir. Frizerka ni hotla nč dnarja, sam sem ji vsen pustila 50 metikalov (nism jest tipična gorenka) in šla čez cesto na pir, k je tokrat stal sam 45 metikalov, so me zgleda v zadno nategnl za 10 (še zmeri đabe). Tko, da sm spila 2 tavelka in se odpravla nazaj prot barki. Spotoma sm naletela še na eno skupino otrok, k so se merkal pr eni in smo mel fotošuting. Čist veseli smo bli vsi. To so bli kej navdušeni, k so lahk slike pogledal. Koooo kjut. Jest pa tud, k sm se lahk z njimi slikala. Sm se počutla čist k Zvone Šeruga (kermu dam sam kapo dol, pa upam, da bom kdaj v lajfu šla saj par korakov po njegovih stopinah).
So bli pa taki čist simpl, čist nč materialistični. Igral so se s špicam od marele pa eno počeno žogo. Žov mje blo sam, da nism mela kšnih bonbonov, al pa kej podobnga, k poj bi bli pa res navdušeni :).

MOZAMBIŠKI OTROCI 

Še čist pod vplivom sem se odpravla nazaj v port kjer je bla pr vhodu prvezana ena dvojambornica s helikopterjem za ktero mje dragi že prej povedu, da je Greenpeacova. Itak sm šla mau bliži, da sm jo poslikala pa k so bli zuni še eni trije crew memberji se se začela z njimi zgovarjat. Celi carji. So povedal, da so prejšn dan z jadri dosegl hitrost 11,8 Kn, da majo oficirji pogodbe 3 mesce dolge pol so pa 3 doma, pa da majo plačo, da ni prostovoln deu. Da majo 15 članov posadke, pa da o Paulu Watsonu nimajo mnenja. Za vse nepoučene: Paul Watson je bil soustanovitelj Greenpeaca, k se je pol z njimi skregu, ker ma on mal bl agresiven pristop k varovanju živalc. GP bl opazuje, Paul pa še preprečuje, kukr lahk. Ma pa zdej svojo organizacijo: Sea Shepherd, ki se po večini ukvarja s preprečevanjem pobijanja kitov, delfinov in ostalih ogroženih morskih vrst (Whale Wars na Animal Planet vam pove več). Kukr kol eno uro sm se zgovarjala z enim dohtarjem in eno prostovoljko in bla čist navdušena, tko da drug let bom ziher zaprosila za službo tam. Tm ziher ne mečejo smeti čez bando, pa če se jim prdružm mrbit lahk še jest kej svet spremenim z osveščanjem in teženjem vsem po vrst glede tega. To bi blo špica! Kukr je Tinca rekla: dve stvari k jih maš rada. Pomoje bi bla pa pol še mal bl srečna!





SUNDAY, BLOODY SUNDAY 23.9.2012

Sončen dan (sunday) – ja pa ja de. Neki sm od ne dežja učer pisala. Dans je že drgač. Pride sm pa ke kšna ploha, lih tolk da mormo štive zapret pa je fertik. Pa kukr je blo učer uroče me je dans dopoldne kr rukal, k je tolk pihal.

Kukrkol, dans sm spet zabila cel dan za compom, s tem da mi je delov net s hitrostjo iz leta 1997 in nism nč čvekala, sam mal tipkala. Večino cajta sm pa knigo brala: Fifty shades of Grey, k mi jo je poslala ena kolegica k (očitno) dobr ve kva pomorci nucamo (namig: hudo seksi). Tko, da priporočam za vse osamlene duše, k majo roko frej, da si jo zlovdajo (al pa v knižnci sposodjo, je že prevedena). Boste navdušeni.
O Mozambiku in njegovih ljudeh pa še tole: glede na to, da so civilizirani kr dost še zarad vpliva Portugalcev so še zmeri konkretni Afričani, k jih belci (tko k drge po Afriki) fajn izkoriščajo. Mozambik ma velik nahajališč različnih rud, diamantov, nafte itd, k pa so na žalost originalnih prebivalcev v lasti Portugalcev in Angležev, ki bogatijo na ta račun. Tko, da večina Afričanov še zmeri žvi v bedi oz. delajo za mejhn dnar. Itak je pa tko k povsod drge tud tle nemogoče dobit službo. Kukr sm vidla pr teh stevedorjih, jih je dost tud komej pismenih, anglešk pa tud znajo bl sam uni k majo kukr položaj. 

Cene hrane so ubijalske (za nestlejeve kosmiče hočejo $7), kar si itak noben ne prvošč k majo plačo okol 200€. Itak proba še vsak kej po stran zaslužt ampak tud pol ni glih bogatija. Na tržnci lahko verjetn kej barantajo, sam v supermarketih so pa cene fiksne. V glavnem se mi precej smiljo, sploh k gledam tele starčke, k so tle po barki watchmeni, k v bistvu ne delajo nč, sam gledajo, ampak 12 ur skup gledat tud ni najbl lahko. En je sicer reku, da dela zato, k drgač bi kr umru, da ma sicer penzijo, ampak more neki počet. Dans sm pa spoznala tud enga pripadnika plemena Zulu, k ma ful velike lukne v ušesih, sam nč uhanov. Pa prav, da ni več poročen, pa da zato ne sme nost več uhanov. (Pomoje mu je žena umrla – nism hotla preveč drezat vanga). Je reku, da njihove ženske nosjo prstane k so poročene, tipi pa uhane. Pa prav tud, da nima penzije, pa da more zato še kr delat. Prjazen je bil, pa navkljub vsemu ful. Drgač pa skori ne vidš debelga Mozambičana. Je kšn mal bl okrogu, no pa babe majo riti tud kr konkretne, ampak to majo črnke že itak prirojen. So pa kr taki lepi črnčki tle, otroci so pa itak fenomenalni. Da o trepalncah ne govorim, takih še nism vidla pa tolk! Sej ne rečem, da je vsak lep, sam k te pa kšn obsije s tistim popolnim belim nasmehom se ti pa tud kr polepša dan.

Drgač mje pa zdele terco eno uro pa pol zgodbice pravu, k niso mele zaklučka. 20 min mje pravu kuko je kupu Samsonite kovček, pa mu je čez 8 let roč odpadu. Marija!

NET JUNKIE (ŠE VEDNO V MAPUTU) 22.9.2012


Od 12.15 do 19.59 se tud iz kabine nism premaknila, ampak sam comp, comp in net. Nism si misnla, da Slovenci tolk mal na izlete hodte za vikende, pa da mate tolk cajta na netu viset. MEN JE TO SUPER VŠEČ, sem vas saj slišala, no pa še gužve je manj na cest :).

Barba me je že dans sprašvov, če sm bla kej zuni (šoping al pleasure? – sm si misnla, a ni to isto? :)), pa če majo kšno računalniško štacuno. Sm mu pojasnla, da je izbira večja v JAR, cene manjše, pa še ziher mu navjo podtaknl kšne kitajske robe. Tko, da sva zgleda spet mal prjatla, k bo neki rabu :). Juhu, spet bo mail! Še dobr, da je tak računalniški frik, da hoče zmeri kej novga, pa prelen da bi šou sam ven :).

Drgač pa že mal težko čakam tist dan navigacije do Richard's baya, da bom lahk 10 ur spala, k tle pr tolk »dela« k ga mam res ni cajta. Prejšnjič k sm bla tle smo ga tolk poganal, zdej pa mesiđiramo :).

Pravjo, da če ti je blo nek res kul, dal bolš, da ne greš še enkrat, k maš pol prevelika prčakvanja za naslednič, pa si pol čist razočaran. Tle se ta trditev ni pokazala za pravilno. Jest sm še zmeri čist navdušena. Pogrešam sam »peanut mana«, tistga, k mje uzadno arašide nosu. Itak pa pravjo, da je zdej glih sezona za sajenje, tko da jih verjetn neb dobila. Sm pa prčakvala, da majo tle 4 letne čase, glede na to, da so tolk na jugu, sicer ne tolk mrzle zime, ampak vsen. Pa je moj »vodič« povedu, da majo samo suho in deževno obdobje. Deževno nej bi blo glih zdej oz. se je zdej začelo, ampak v 4ih dneh še ni blo enkrat dežja, tko da mrbit je mislu vlažno obdobje, k vlage je pa kr precej, sploh ponoč. Je pa v tem času tud precej komarjev, k so po vrh vsega še z malarijo okuženi, ampak sm na srečo tud šele enga slišala. Itak, da bi pa dobl kšne tablete prot malarij pa tle ni za prčakvat, tud će smo dost zgodi vedl kam gremo..

Drgač pa delam zdej z enim tanovim filipom k je res šalabajzer. Mejhn, bajsek, len k kurba, počasn za kozlat, k mu je ime Alberto, filipi ga kličejo Danny (DeVito) midva z Androtam pa kr Italjan. No po tanovem se ga je pa prjel kr Whal(e)berto.
Njegova angleščina je neopisljia, en od vojakov je reku, da se je več po špansk zmenu z njemu k pa po anglešk, ker ga ni zastopu nič :). (buenos dias, come stas je blo vse :)). Barba ga je že prvič, k je pršu krmilt barko nagnal z mosta, ker jo je čist iz kurza usmeru, dvigala tud ne zna upravljat, pa hitr je za vse k strela. Aja pa tip je že delu tle na teli barki, tko da bi res mogu vse to znat. Ni mi jasn kdo mu je dal napredovanje (po naše kdo ga je avancal). Svašta.

Gvardije se mi pa tud ulečejo. Nobenga ni za zgovarjat, k Whaleberto skoz okol nek šetka – beri se skriva – terco pa v pisarn sedi in balastira. Pride na vsake tolk cajta mau ven pogledat, pa če ma dobr dan še kšno (srednje) zanimivo zgodbico pove, če ma pa slab mi pa na dolg in na širok nabija kuko on skypa (k da ostali kej drgač?), kuko ne poznam tepate ruske pevke in kašne probleme majo s tamalimi kužki doma. Sej se včasih še neki zajebava, sam k vsak štos tolk na dolg pove, da pol skor ni več zanimiv. Sej ni slab človk, sam zmeden, pa namest, da bi mu navigacija hodila po glav mu sam tamali kužki. Pol je pa 5 bark na radarju je pa že »ful« prometa, pa ves zašvican, kuko se bo on to na 20 Nm izognu :). 

I ˂3 MAPUTO 21.9.2012


Po gvardiji hitr v mest. Tokrat me je pelu en foreman, k me je glih zagledu, k sm hodila prot busni, tko da mi ni blo treba čakat na bus. Super, razen, da sm pol spet 1h iskala bankomat, k bi mi hotu dat dnar. Tist od prejšnga dne me ni jebov 5%. Končno najdem Barclay's, kjer me že mašina pozdrav v angleščin, tko da se mi je kr zdel, da tle pa bo. Pol sm se sprehodila nazaj do tržnce, kjer sm nabavla par litrov mleka pa neki sadja, oreškov, mehčauc in podobno. Mleka nam spet primankuje, tko da je dobr met mal zaloge. Po šopingu sm pa rekla, da se bom ustavla še na piru pol pa nazaj na barko. Najdla sm eno največjih beznc, ampak pir je mrzu, velik 550 ml in cnej k v šoping centru. V centru je tamal 65 metikalov ($2), tle pa tavelk 55 metikalov ($1.80). Prjazni spet vsi razen enga pjančka za sosedno mizo (no pomoje bl zakajenc – k k sm not pršla je po travi smrdel za znort), k je spau za sosedno mizo k sm pršla mi je hotu neki najedat pol mi je pa še nakazu, če mu ga potegnem. Sm ga pa tko strupen pogledala, da se je sam opraviču pa spizdu. Bogami. 

Drgač je tle po Maputu ful uličnih prodajalcev, k prodajajo vse od očal, telefonov, sadja, indijskih oreškov do čevlov, pa tud uni so k ti jih spucajo, ampak niti en ni vsiljiv. Sm pa ke ti kšn namigne, če bi kej ampak noben ti ne teži, te ne vleče k seb al pa kej tatretga. V bistvu sm sama zunej pa se čist varno počutm. Itak pa skoz tolk grdo gledam, da mi noben ne upa težit. Pa ker tud filipa nimam nobenga sabo mislejo, da sm portugalka, pa zato dajo kr mir. K če bi vidl filipa, bi kuj poštekal,da sm iz barke, pol te pa kuj hočjo še mal bolj obrnt.

Rahlo pod gasom po dveh pivih sem se odravla čez cesto, kjer je biu izobešen znak za frizerja. Sm rekla, grem probat, če je odprt, pa da prašam kolk so kitke. Pravjo 200 metikalov, pa če je okej (itak so me nategnl, ampak to je $6). Tko da sm rekla, da je valda super. Not je bla ena k je govorila clo mal anglešk in prav, da je »plesalka«, pa če jest tud »plešem« zvečer. Sm rekla, da ne, da mam šiht ob 8h na barki. K sm jo prašala, če majo ke tle disko me itak ni več zastopla. Ampak mam občutek, da je ena od »prjatlc« prejšnga druzga makine :). Je bla pa taka visoka, postavna in glasna. Faca, mam rada ljudi, k se iz srca smejijo, k taki ti prov polepšajo dan.

$6 in 3.5 ure kasnej sm pa zgledala tkole:




Filipi so mi vsi fouš, k bi tud oni mel kitke, sam so preveč škrti, da bi šli ven. Haha.

S šopingom in pirom sm bla fertik že ob 14ih, sm misnla, da bom kmal na barki, da bom ceu popovne skypala, pa sm se vrnila šele ob 18h. Pa še to bi se kasnej, ker ni blo busa od nikoder, ampak k je šou glih en kombi, k ponavad pele oblasti in takle, pa sm ga zaštopala, da me je pelu do barke. Face so teli mozambičani, ni kej.

K sm pršla na barko, sm šla itak kuj na net, pa zaželela sm si kuj ene 4 glave, da bi se lahka z vsemi naekrat poskypala, ne da sm skakala od enga do druzga ko kura. Pa da bi mela saj en dan 24 ur na dan cajta, da bi blo za vse dost :). 


MAPUTO, AGAIN! 19.20.9.2012


Se prvežemo in že sm srečna. Enepar se je mene spovnl, ene par sm se jih pa jest. Čist konc prjazni so teli mozambičani. Do gvardije mje ostal še pol urce, glih za tahitro večerjo. Pol ure po začetku se je pa začel sranje. Tko, k zadnič k smo bli tle. Štiva ni primerna za tovor. Halo! Štive so za cuker prštimane, ne pa za rudo. Kukrkol vso posadko vržt pokonc pa pičimo v štivo, kjer smo s kladučki tolkl po tleh in odstranjeval rjo. (A nism zanč neki o štivi pa o šefli govorila :) ?). No dobre dve urce smo počel jalovo delo, nakar so bli le zadovoljni in so odobril štive. Če smo v tistih 2h urah kšno razliko naredl pa vprašanje. Zavlačvat so mogl, k niso mel tovora prštimanga, sam kva k noben ne pomisle, da ne jebe s tem kapitana ampak posadko, k more v štivo pucat. Kukrkol za mano je bla prekratko noč, ko se zjutri spet zmislejo, da ena štiva ni dobra. Če bi bla še normalna bi rekla: PA NE ME JEBAT, tko k se mi pa ne zdi nč več čudn, sm pa sam skomignla z rameni in šla not. Po eni uri so rekl, da zdej je pa uredu. Glih tolk, da vidjo, da gre en notr, poj je pa mir. Sicer4 sta se bosun in o.s., k nimata nkol gvardije ampak delata sam na palubi, pol še cel dan notr skrivala in pretvarjala, da ne vem kva delata.

Jest sm pa po skori treh mescih oblekla kavbojke in odmaširala v mest. Družbo mi je delu model, k prodaja internet in mi razkazu in pokazu še tist del mesta, k ga prej nism vidla. Sicer spet samo en košček, ampak zdej vem še kje je kr velika tržnca na ktero se mislem odpravt jutri pa kje so bankomati, policijska postaja in podobno. Za zakluček izhoda sva šla pa še na dva pira in pico. (Aja pa mal šopinga.) Nazaj v port sm se prvič v lajfu pelala z rikšo, ampak hb ne vozjo tko k v Indiji, čeprov vozjo pa po »narobni« strani. Pol pa hitr na net pa poskajpat z možem in ženo, k sm ju prvič vidla spet po dobrih dveh mescih. Pa fejsbuk je biu tud kr fajn spet za videt. Kukrkol, glih mal pred gvardijo me poklika pa še dobr prjatu »pomorski lonac« - ti že veš kdo si – in mi da precej spodbudnih besed za naprej in za zdej, za ktere sm ful hvaležna. Cajt, ko maš internet in na drug stran prijetne sogovornike itak čist prehitr mine. Sploh zdej, k mje shodu SIM od simobila in ne morem niti klicat domov, dokler ne pridemo v Evropo in mi mož ne pošlje nove sim.
Lahk rečem, da je za mano uspešen dan. Prov dvigne moralo en takle port in tolk prjazni ljudje.

Aja za vse tiste k ste se kdaj sprašval kva pomen Hakuna matata nej povem, da po kenijsko pomen brez problema. Saj tko pravjo teli. Zdej pa vprašanje a so me nategnil al ne, čeprov so se pol drug dan frizerke tud kr smejale, k sm rekla..

Na gvardiji sm bla pa priča eni skori hudi nesreči. Nakladajo nam rudo s kontejnerji in te kontejnerje zahlajo na ketno, k jo drži dvigau, no zdej enkrat se je pa zraven zahaklu še en delovc in ga majster iz dvigala sploh ni vidu, tko da je biu že par metrov od tal predn so unmu v dvigalu povedal, da nej spusti kontejner nazaj na tla. Še dobr da se je dobr držu, oz. biu dobr zahaklan, drgač bi se lahk vse skupi grdo končal. Sploh, če bi zletu 20m niži na beton al pa palubo..




WOČ MET KITA 2 DEL


No en dan na sidru, k so nas obkrožal kiti, smo tud iz štiv ven dvigal take velike plastične vreče smeti, k so jih filipi pol gladko v morje zmetal. Sm prašala čemu, so rekl ukaz od čifa. Aja če je pa ukaz od čifa, pol je pa ok. Sploh se ne prašajo a je to ok al ne. Mene je pa srce tolk bolu, da mje šlo kr na jok. Okol nas tolk lepe živali in tolk velke, redke in ogrožene mi pa plastiko v morje. Pol pa sploh nism hotla od tega premišljevat, k bi še kšnga trešla. No k smo pa plul do Durbana smo bli pa tud baje tolk od obale, da smo lahka vse smeti (razen plastike) zmetal v morje. Itak mje spet zavrel, k sm prnesla vrečko smeti dol, pa so filipi kuj začel brskat po njej – je treba ločt. Sm rekla, da je že ločen pa da nej nč preveč ne gledajo mojih smeti. Kva jih fakin briga kva mam pa kva nimam. Itak sm jih pol kr sama čez bando zafukala, k so mi dvignl pritisk. Ko hijene so, najbl srečni, ko jih čif pošle ločvat smeti in lahk vse pogledajo, kdo je kva pojedu, pa kva je kdo mel, pa takle. Fouš pa pomoje tud tuolk, da se kr kadi, ko jim je pa kriv, da so tolk škrti.

Itak spet zvenim k en greenpeacovc, ampak, če mi to res ni všeč in se mi ne zdi prov, da gre vse čez bando. Ampak, če čif tko reče je pa ok. Enkrat sm mu tud zatežila, da bi lahk mel en zbiralnik za žarnce, je reku, da ga ma štromar. Ja valda, štromar pa isto vse v morje. Pač en butl iz Rusije, k pomoje še misle, da če smeti v Sibirijo peleš pol ne škodjo okolju..

Drgač sm pa že zdavni hotla napisat, da me naš asocialen štromči vsako jutro pozdrav z: kdje je kurčina, marš u pičko materino. Kar je iz myanmarskih ust slišat do fertika smešn. Sm mu rekla, da lahk bi me enkrat za spremembo pozdravu z Good morning, predn me ozmerja. No nasledn dan je blo pa tkole: Dobro jutro, marš u pičko materino. Itak sm umrla od smeha, k nism vedla, da zna tud kej lepga po slovensk povedat. Zna pa tolk kletvic, da se včasih prov čudm. Prav, da jih je ful pozabu, ampak, da se jih pol sprot spovne. Tko da smo iz Kje je kurčina in marš u p.m. napredval že tud v jebem ti rodbino, jebem ti oca i jebem ti sve po spisku. Za kar sm rabla ene 5 dni, da sm sploh dešifrirala. :)

LISTA, KVA HOČEM DO KONC ŽIVLENJA ŠE NARDIT/VIDET/POČET:


Opazvat kite – check √

Aja pa še ena info iz zakladnice hodeče enciklopedije (kukr me je enkrat poimenoval en radijski moderator, k sm za en kviz klicala, da naute rekl, da se sama tolk hvalm): ambra se imenuje kitji drek in je (biu) blazno dragocen. Sicer nimam pojma zakva se ga uporabla, ampak je ful redek in vredn ceugafuka. Itak sm gledala, če bi kšn prplavu okol barke, da obogatim čez noč, ampak 1. Itak ne vem kuko zgleda, 2. Ne vem kuko bi tiste 20, 30 kil ujela in iz vode potegnila, 3. Pa tud ne vem komu bi ga lahk sploh prodala, verjetn na bolhi ni povpraševanja po kitjem dreku :)?

No zadn dan na sidru me pa presenet čif, k je clo z mano govoru, in mi pove, da mam zvečer gvardijo na mostu. Sm ga prašala, če je prepričan, če je govoru z barbo, pa da mam kazen. Je reku, da ve, ampak, da mam gvardijo.  Ok, si mislem, kazen so mi skenslal. Res se prkažem na mostu ob 8h pa se hit zasmeji, ne nimaš na mostu ampak na palubi. Gledam ga čudn, sm rekla, kva nej bi pa delala, a obhode,  prav da ja. Hmm, rečem ok in grem. Tiste 4 ure sm pol nabirala kroge, brala trač revijo in gledala enga delfinčka, k se je okol barke podiu. Ne vem kuko, da sva sploh mela gvardijo na sidru, k je drgač nkol nimamao, verjetn je za vsem skupi kšn višji razlog. Men je prov, sicer sem misnla mal nadoknadt, pa mal dnevnik izpolnt in takle, ampak bo že cajt tud za to.

Nasledn dan sm dopoldne barvala ograjo. Barvat mi je zakon, sploh k lahk sama delam, pa se ne rabm ukvarjat z nobenim filipom in mi ta cajt ful hitr mine, k ful rada barvam in mam zraven cajt še mal premišljevat in sanjart. V bistvu to imenujem cajt zase. Polpoldne sem vidla, da se je začel dogajat, tko da smo mel ob 5ih že stand by in smo se začel premikat proti portu. 


WOČ MET KITA! 15. - 20.9.2012


Dolgčas na sidru za pokozlat. A delat se more. En dan je ceu dan nalivov dež, midva z Androtam sva pa prala nadgradnjo in palubo. Mi je že čist normaln. Filipi so se skrival po štivah, bosun je pa k ponavad neki čačkov po svoji delavnci. A zakva čačkov, zato k itak ne dela nč, če je 2 ure glihov pol metra drata, pol veste kolk se dela. Filipi so mu že spremenil ime v Mr. Timing, zato k se zmeri prkaže takrat k je dela že konc :).

Vsak dan na sidru so nas poslal v štivo delat neki, pa pobarvat kar še ni blo (slučajn je biu kšn košček prazen), pa drgnt rjo s tal pa takle, uglavnem smo guncal afne več al manj. Vmes nas je doletela tud frej nedela na ktero nism počela druzga k gledala nadaljevanke in jedla. Pujs! Pe za v fitnes sm bla prelena. No k smo mel že vsega dela poln k., smo si potihem obetal še eno frej pa je valda nismo dočakal.

Tist dan, k sva z Androtam prala (še predn je začel dež) smo mel okol barke tud ful kitov. Aja vmes mso se prestavl iz Durbana pred obalo Mozambika, kjer so nam potrdl tovor, ampak šele 19.9. NO kiti so nas res obletaval do fertika. Zgleda je glih sezona parjenja, saj tko je zgledal. Ene 8 kitov je krožil okol ene boge kitice, pol si je pa enga izbrala, pa se je mal šopiru pa rep dvigavu pa mal sta se igrala, dokler je revo nista zavohala še enedva pa se je igra začela od začetka. Super filmček je ratu, pa neki tud fotk. Men je blo krasn, Andro pa mrtu hladan zraven. Če se dela, se dela. Neki je preveč priden zadne cajte, sploh se noče skrivat in nč. Jest sm se pa od navdušenja kr rukala, sploh k je edn pršu sam 5 metrov stran od barke in sm ga od uzgori dol ceuga vidla! Hudo dobr mje blo. Itak sm jih več opazvala k pa delala, no dokler ni začel dež, pa sm mogla pod streho, k naša dežna oprema ma tolk luken k od kurbe štrumpantli.