četrtek, 27. september 2012

M/V NOVA GORICA 5.,6.9.2012


Pozabla v prejšnjih blogih oment, da sm pr Šri Lanki vidla tud 3 želve, k so plavale mem barke, kr med plovbo. Je en vojak poj povedu, da če so želve, da so ponavad tud kiti, sam jih nism nč vidla, jih je pa Andro. No povedu,  je tale vojak tud, da je pr Šri Lanki tud en območje čiste vode, kamor se pridejo part al hrant sinji kiti, k so ogromne živali in dosegajo hitrost tud do 25 vozlov, kar je 40 km/h. Naša barka gre max tm okol 15, pa še to ne gremo skor nikol. No noben pa ne ve kere mesce hodjo sm teli kiti. Baje jih je tud po Indijskem oceanu ful sam spet določene mesce..

No od dans mam drgač sam to za povedat, da so ble za kosiu skor taprave slovenske filane paprike, so mele okus skor k doma, no razn mesa pa spet ni blo notr. Pa za večerjo pasulj, k modelu zdej že kr dobr ratuje, tko, da sm bla enkrat za spremembo spet sita.
Aja pa skoz pozabm oment par faktov od naše posadke:
-          Od 20ih ljudi na barki mamo kr 5 levičarjev (če se ne motm je v svetovni populaciji 13% levičarjev, pr ns držimo pa 25%)
-          Pa kr 2 masta (Anka tale beseda ti bo ziher ušeč :) ) rojstn dan na isti dan (7.9). Od vseh dni v letu niti 20 žurk ne mormo met (itak jih neb blo tolk, ampak vsen).

Kukrkol, meče nas že cel teden ko prasce in ne spimo nč, oz. k že glih zaspiš ti pa neki prevrne po kabin, al pa se kej začne vozt, pa tko si prepričan, da si vse dal na mesta.. Podn. No sej Afrika, sploh Rt Dobre Nade je znan po velikih valovih, ker se tle srečata glih dva nasprotna tokova in sicer Bengalski in Atlantski tok, in ko se srečata se »odbijeta« en od druzga in med nijma se sprosti tolk energije, da nastajajo »monster« valovi, k povzročajo tud tolk prostora med vrhovi, da se lomjo barke. Čist zares. No pr Durbanu se pa tud formirajo tako imenovani »freak wave-i«, to so konkretno visoki valovi, k niso posledica potresov al pa tektonskih premikov oz. neviht, ampak nastanejo kr naenkrat in prhajajo v največ trojicah, so pa nadpovprečno visoki, tm od 20 do 30m. (Takeli so tud gor na severnmu morju, kjer je biu zabeležen največji, kukr sm že v enmu prejšnjih blogov pisala.) Pr Durbanu nastajajo, ker se srečata tok Alghulas (?), k pride iz Indijskega oceana, k je topu tok in ker z Antarktike prhajajo hladne fronte. In ko se vroči valovi srečajo z hladnim vetrom iz nasprotne smeri je to recept za katastrofo. No če koga tale tema bolj zanima si lahk na torrentih dol potegne kšn dokumentarc, blo jih je posnetih že celgafuka. (Npr: freak wave – bbc learning, underwater universe – v sezoni 1 je en del od teh valov, itd.)

No ker bomo pa jutri glih 7.9. ko sta na vrsti tista dva rojstna dneva si obetam tud rahlo spremembo v drugače dolgočasni rutini. Beri: grem na kšn deci al pa dva rujnega! Juhujuhu!

Se beremo!





1 komentar:

  1. jp...število levičarjev raste... raste pa tudi število debilov... p.s.upam da te dve lastnosti nista povezani:)

    OdgovoriIzbriši