četrtek, 27. september 2012

ZNANA DESTINACIJA IN MUHA MIMI 12.-14.9.2012


Hmmmm, do dans smo bli na sidru, smo zgleda predčasno štartal, ampak verjetn samo do sidrišča pred Maputom, kjer bomo počakal na privez, oz. tovor za nas. So potrdl tud, da gremo naprej v Richard's bay, tko da z dvema filipoma že planiramo kuko bomo šli v Lido pogledat. Pa se ga napit med ljudmi tko k se zagre! Juhu, jest mam pa v planu tud že šoping (cigarete v Maputu, k so pocen), vse ostalo pa v Richard's bayu, pa mogoče mi rata še na kšno pico al pa kitajca al pa mehiško, karkol od tega bi sedl, pa če na konc v Meku pristanem bom zadovolna.. Sam da bo sprememba od tele naše hrane.

No prejšn dan, je pa bosun prbiu, da morm pokazat več samoiniciative, pa da morm kej sama pogruntat. In to on, k nima jajc, da bi kermukol k je nad njemu kej sploh reku al pa vprašu. Reva, sej ne upa. Plus tega sm si pa misnla, zdele ste me 6 mescov učil kuko se ne sme razmišlat, zdej pa pač ne mislem. In delam sam to kar mi kdo reče, pa čist nč več. Boli me patka. Tko so hotl, zdej pa tko majo. No sej ne rečem, da bi za kej pametnga to prbiu, ampak za brezveze, k mu je glih taka beseda padla na pamet :).

No učer sm se pa tud mal podružla s fitterjem, sva popila tazadn liter vina, k ga je mel, pa mal počvekala. Tip je vsak dan, k smo bli na sidru šu zvečer lovit ribe in vsak večer jih je nalovu po ene par ajmarjov. Pravjo, da so ble dobre, smo jih mel že 2 dni za južno, sam jest jih nism probala, niso mi nekam okusne zgledale. So ble pa frišne. Mislem, da so ble skuše. Saj tko pravjo.

No še od muhe Mimi, mam že od kar smo pršl na sidro domačo žival. Je ful prjazna, je pršla not, k sm mela odprt okn, zdej pa noče ven. Taprve tri dni sm jo še poskušala ubit, pa je bla prehitra, pol sm jo hotla skoz vrata spodit, pa noče it, ni važn, tud če mam celo uro odprte, gre sam do vhoda. No zdej sm pa že obupala, da bi km šla, pa čakam, da crkne, sej mi bo pomoje kr mal hudo k bo :). Ne teži neki tko, da me sploh ne mot več. Me pozdrav k pridem skoz vrata, pol da pa mir. Je faca drgač, taka skulirana :). Jaja, sej vem: EXPIRED sem že!

SIDRIŠČE PRI DURBANU 8.9.-11.9.2012


No sidro smo vrgl predn sm ustala, ob 8h pa na palubo delat. Kadar smo na sidru itak delamo vsi na palubi, nimava kadeta straže (tud če neb bla kaznovana :) ). Dva dni sm delala s štromarjam, sva podmazvala gruje od znotri. V bistvu je bl delu on, jest sm pa svetla zraven. Kr uredu :). No učeri smo pa vidl celo jato kitov, k se očitno tle pase al pa par in se je kr zadržvala na enmu mestu precej dolg, sicer kr delč od barke, ampak k se je pa kšn CEL ven iz vode vrgu, se ga je pa hudo dobr vidl. In to so se metal, ko da bi bli ribce ne pa fakin kiti. Sploh nism mogla verjet, da se lahk tako velika žvau tolk iz vode vrže. Sej poj tud pluskne, k da bi tovornak v morje prletu! Zakon, sm kr vriskala! No dans je pa še edn pršu prov 5 metrov stran od barke, sam ns je sam pozdravu, pa z repom pomahu, pol je pa spizdu, lih k sm fotoaparat vn prulekla! Matr mu. Ampak je biu pa lep! Tko, da jutr bom mela foto skoz bliz, če še kšn pride.

Tle bomo ostal, po zadnjih podatkih do 17.9, ker mormo bit 19. v Maputo, kjer bomo natovorl 20.000 ton (verjetn) nikljeve rude – isto k uzadno, pol gremo pa za Richard's bay, kjer bomo verjetn mel isto rudo, k marca, k smo bli tle. Sej ne morem verjet, a nism napisala, da kva pa če gremo iz Indije za isto ruto, k marca. Evo, pa smo res tle. No pa glede na to, da so že takrat rekl, k smo bli v Richard's bayu, da majo skoz linijo za Rotterdam, bomo mi verjetn isto šli. Sicer mi je prov fajn, da gremo spet v Maputo, ker je bil res fajn port, pa še net bo, ampak pol Evropa pozno jeseni pa začetk zime mi pa ni glih ušeč, bi bl pasal kšni južni kraji. Bom pa saj paket dobila :). Ane Denis, hvala že v naprej!

Drgač sm pa dans piketala rjo in to ne z hidravličnim dletom, ampak z navadnim kladvom. Super hitr mi je šlo od rok, ja valda. Mogoče bom pa jutr lahko začela cargo hold no3 (v ktermu je voda) praznt z šeflo, al pa kej podobn neumnga. Ampak, me ne mot več, ne razmišljam več v bistvu. Se maš pol k nehaš gruntat kolk je človeška neumnost neomejena bl fletn.

Kukrkol, dan je več al mn enak dnevu, zdej se mam saj za veselit dveh portov, kar je pa tud neki. Pijemo nč, čeprov mam še iz Indije tiste 2 dlc Jamesona, kar ga nismo požrl, ampak ga šparam za takrat k bo res hudo. (Če bo, al pa če nau, pa bo glih tak dan pršu..:) ) Itak ga pa nimam s kom popit, tko da čaka na boljše čase.

Sm pa uspela tud enga »mejhnga« kita slikat, k se je okol barke podiu, pa iz vode skakov. Je bil sam ene 5 metrov velik, zgleda otrok, zato pravm da je biu mejhn.. no slike niso bohve kva, so pa!






STREET BALL, SHE WROTE Φ=29°12,0 S; λ=034°03,2 7.9.2012


Jutranje delo na kuverti je šlo kr hitr mem. Bosun nas je poslov v cargo hold 1, da bi spraskal dol iz dna, kar je tovora ostal, ampak ker ga nč ni, nismo mel kej za počet. Pol smo pa sedel vsak na svojmu koncu, pet nas je blo. Vmes sm enmu zatežila, če me zmasira, pa me res je. Pol sta se pa dva lotla basket igrat. Sta naštimala en prazen ajmar na štenge, da je bil za koš, za žogo je bil pa en star valjček, trd od barve. Da crkneš, kašne mata to, k dva otroka/profesionalca. Zabijanje in vse to ;). Uglavnem smo se  valal po štivi tiste 4 ure, sploh k smo mogl met pokrovnce zaprte in smo mel osvetlitev samo z lučmi, tko da se itak ni nč vidl. Še dobr, da mam muzko zmeri sabo, da si prepevam in da mi zato kr mine.

No zvečer sva se pa s fiterjem dobila na enmu takratkemu, pol sva se prestavla v crew mess room, kjer se je začela fešta, ki se še vedno nadaljuje, sploh je vesele v bajt, ker je barba odpru bonded in so filipi končn pršli spet do viskija in pira. Kukrkol, sm spila še par pirov pol sm mogla pa na gvardijo. In zdej k sm tle mi itak sam po glav hod kuko bi se zmuznla za ene 20 min, da bi lahk še enga spila. Itak pomoje terco neb sploh porajtov, da me ni, k itak kr sam seb govori skoz neki. Haha, pa taka profesionalnost od mene. Če ni pjače me ne mot, ampak če je bi pa še zmeri kr mal pa še mal.. mrbit mi bo pa ratal mal udit, če ne prej pa ob 12h, k bom konc skočm še na kšnga ;), če bo še kdo pr živlen ;)

Uglavnem, dans so nam tud povedal, da gremo jutri na sidrišče pred Durbanom, čeprov tovora nimamo še nobenga zrihtanga, in da bomo tle gutov saj en teden če ne več. Očitno Brazlija odpade, oz. se bojo potrudl, da nam najdejo kje tle tovor. Kukr se govori, je v ladjarskem poslu taka kriza, da zdele bojo vzel kakršn kol tovor kjerkol, sam da ma barka zaposlitev, ker očitno je tud to zdej že težko dobit.. Pa tko smo se matral z barvanjem štiv na rozo, zdej pa najbolj, da dobimo kšn kolm, pa da bo ves del za brezveze. Welcome to my life!

No k sm glih zaklučla tole objavo, smo mel pa black out in je na most prletu barba, k me je uspešno zavohu po piru in mi dal do nadaljnega prepoved na most, oz. skenslu mi je gvardijo, in reku, da delam samo na palubi, tud v plovbi. Na most grem lahka sam po šihtu, če hočem, oz. če mam kej za prašat. Sam problem je v tem, k nimam koga prašat, k noben ne ve pol kurca, če pa že ve, pa noče povedat.. Kukrkol, ker me je poslov dol sm šla itak nazaj v crew mess na žurko, se tapru 5 min cmerala v enmu kotu (sicer mi ni čist jasn zakva, k mi ni nč hudga) pol sm se ga pa ubila do konca. Pela karaoke, kelnarja premagala v polaganju rok, pa zajebavala z ostalimi. Tko, da mje blo prov fletn. Vmes k sm cmizdala, me je še štromči potolažu, k mje pokazu »verbal warning«, k ga je on dobiu zato k je 3 dni hodu nabit k krava na šiht. Haha. Čist je asocialen drgač, sam k je pa treba kej pokazat, pa pokaže! Faca. No kukrkol se mi zdi traparija sploh ukvarjat s tem, očitno sm dobila barbo na slab dan, pa se je mogu spucat na enmu. Itak se mi zdi butast, da mi je dal tako kazen, zato k me je zavohu, sej neb rekla, da bi bla mrtu nažgana, pa da bi spala na mostu al pa kej tatretga, pa glede na to, da je Andro še par tednov nazaj vsak dan prsmrdu po piru na most, ampak taka je komanda in tko more bit. (Tole: ne razmišljaj, sam nared; mi gre že kr dobr od rok, se mi zdi). Kukrkol se mi pa ta »kazen« ne zdi nč hudga, od tercota se tko nam kej dost naučila. Knjige grem pa lahka študirat tud po šihtu. 


M/V NOVA GORICA 5.,6.9.2012


Pozabla v prejšnjih blogih oment, da sm pr Šri Lanki vidla tud 3 želve, k so plavale mem barke, kr med plovbo. Je en vojak poj povedu, da če so želve, da so ponavad tud kiti, sam jih nism nč vidla, jih je pa Andro. No povedu,  je tale vojak tud, da je pr Šri Lanki tud en območje čiste vode, kamor se pridejo part al hrant sinji kiti, k so ogromne živali in dosegajo hitrost tud do 25 vozlov, kar je 40 km/h. Naša barka gre max tm okol 15, pa še to ne gremo skor nikol. No noben pa ne ve kere mesce hodjo sm teli kiti. Baje jih je tud po Indijskem oceanu ful sam spet določene mesce..

No od dans mam drgač sam to za povedat, da so ble za kosiu skor taprave slovenske filane paprike, so mele okus skor k doma, no razn mesa pa spet ni blo notr. Pa za večerjo pasulj, k modelu zdej že kr dobr ratuje, tko, da sm bla enkrat za spremembo spet sita.
Aja pa skoz pozabm oment par faktov od naše posadke:
-          Od 20ih ljudi na barki mamo kr 5 levičarjev (če se ne motm je v svetovni populaciji 13% levičarjev, pr ns držimo pa 25%)
-          Pa kr 2 masta (Anka tale beseda ti bo ziher ušeč :) ) rojstn dan na isti dan (7.9). Od vseh dni v letu niti 20 žurk ne mormo met (itak jih neb blo tolk, ampak vsen).

Kukrkol, meče nas že cel teden ko prasce in ne spimo nč, oz. k že glih zaspiš ti pa neki prevrne po kabin, al pa se kej začne vozt, pa tko si prepričan, da si vse dal na mesta.. Podn. No sej Afrika, sploh Rt Dobre Nade je znan po velikih valovih, ker se tle srečata glih dva nasprotna tokova in sicer Bengalski in Atlantski tok, in ko se srečata se »odbijeta« en od druzga in med nijma se sprosti tolk energije, da nastajajo »monster« valovi, k povzročajo tud tolk prostora med vrhovi, da se lomjo barke. Čist zares. No pr Durbanu se pa tud formirajo tako imenovani »freak wave-i«, to so konkretno visoki valovi, k niso posledica potresov al pa tektonskih premikov oz. neviht, ampak nastanejo kr naenkrat in prhajajo v največ trojicah, so pa nadpovprečno visoki, tm od 20 do 30m. (Takeli so tud gor na severnmu morju, kjer je biu zabeležen največji, kukr sm že v enmu prejšnjih blogov pisala.) Pr Durbanu nastajajo, ker se srečata tok Alghulas (?), k pride iz Indijskega oceana, k je topu tok in ker z Antarktike prhajajo hladne fronte. In ko se vroči valovi srečajo z hladnim vetrom iz nasprotne smeri je to recept za katastrofo. No če koga tale tema bolj zanima si lahk na torrentih dol potegne kšn dokumentarc, blo jih je posnetih že celgafuka. (Npr: freak wave – bbc learning, underwater universe – v sezoni 1 je en del od teh valov, itd.)

No ker bomo pa jutri glih 7.9. ko sta na vrsti tista dva rojstna dneva si obetam tud rahlo spremembo v drugače dolgočasni rutini. Beri: grem na kšn deci al pa dva rujnega! Juhujuhu!

Se beremo!





DURBAN? SANTOS? HELL? Φ=27°12,0 S; λ=048°18,2 E 4.9.2012


Ooo se mi vleče zdele tole potovanje iz Indije v neznano, v bistvu dnevi kr grejo, ampak me žre, k ne vem kam gremo pa ne morem nč računat kdaj km pridemo. Dew v štivah smo skor zaklučl, še v dveh  je treba sanitne spucat in so prpravlene tud za cukr krcat, zdej k so tko lepo na rozast pofarbane. (Zgleda je bla roza barva edina, k smo je mel dost). Balast smo tud že zamenal tko, da je dans prva gvardija s tercotam v igri. Tip je maksimalno zgovoren, ampak govori eno tako polomleno angleščino, da v 10ih stavkih pove isto, k bi en k zna normaln govort anglešk povedu v enmu stavku. Pol ga pa rajš kr ne poslušam,  če ga vprašam eno stvar, jo pol itak kr pol ure razlaga. Dolgčas. Nabija pa itak, da kako on računa vsak dan deviacijo po tablcah (jest sm jo ene 4x, pa jo še kr ne znam, k je kr neki tole po tablcah) on je pa že prvič kao dojel. Ja valda. K je do zdej že vse prvič dojel. Mamo drgač en program na compu,  v kterga sam številke vstaviš, pa ti sam zračuna deviacijo, pa še tega ne zna uporablat, pa je čist ajnfoh, ne pa da on po tablcah računa. (Sploh k so ble ruske čist drgačne, pa ful bl zajebane. Ja valda, k da verjamem, da obstajajo neki posebi ruske tablce.) Ne morjo si Rusi kr neki zmislt po svoje, če cel svet uporablja tablce, k jih izdaja British Admirality Charts & Publications Society, pa pr izdaji teh sodeluje cel svet z meritvami in zvezd, in globin in vsega ostalga. Dej no, sej nismo tolk glupi. Itak je pa k ga je Andro vprašu, če ve kej o zvezdah reku da ne, k majo oni v Rusiji čist drgačne zvezde! Hahaha, brihta, neb sam reku ne, pa biu tih, ne pa da takele gluposti prbija! To pa je izjava leta!

Uglavnem je pa to to, Andro ma spet eno svojih kriz, k se noče neki družt/pogovarjat, men se pa res ne da več ukvarjat še z njemu. Če mu ne paše, mu pač ne paše.
Tko da se nč kej ne družm zadn tedn z nobenmu, razn z Bojanom sva eneparkrat kšno rekla. Itak mi pa sede, da ne rabm nobenga poslušat. Gledam eno fajno nadaljevanko in mi cajt mine 1,2,3. (Za vse k mate preveč cajta priporočam: The Wire, je fajna, pa še muzko majo svetovno not, aja pa če se kdo hoče narežat do solz: An Idiot Abroad, jest sm jo mogla kr ustavlat vmes, k sm se tolk režala, čisto pravi angleški humor!)

Drgač pa kot po navad, urnik vsak dan drgaćen, ampak sm že navajena. Prvi dan 8 ur balastiranja, drug dan 6 ur, tret dan cel dan na palubi. Dans bi mogla bit cel dan na palubi (tko je učer k sm ga prašala čif reku), pa je pol Andro povedu, da mam sam pol dneva na kuverti, pa pol na mostu. (Andro pa cel dan na palubi, kva je fora, to res ni fer?) Ne vem drgač, a se me čif mau boji, k mi ne upa nč povedat, a mu gre na kurac k sm baba, pa mu je pod častjo z mano govort, pol se gremo pa telefončke. K vrtec.

Nima veze, važn, da sm spet na mostu. Sej mrbit nam dolg, bo že kej »nujnga« najdu za delat na palubi, pa bom mogla nazaj. Tud prov, men se jebe kje delam, sam da dnevi grejo. O frej nedeli pa itak sam še sanamo. Če/ko bo itak namo mel alkiča, tko da itak nau kej za počet. Vsi se drgač veselijo tele dolge navigacije, pa vsi upajo da gremo v Brazilijo, da bo še daljša, pa da bomo po možnosti še ne vem kolk cajta na sidru, preden dobimo tovor. Men gre pa dost na živce, bi rajš vidla, da bi mel čiveč portov, da se saj takrat kej dogaja (no če greš lahk ven), al pa, da saj upaš, da boš šou lahk ven, k med takole navigacijo je dan enak dnevu pol se pa kr mal uleče. Je pa Andro reku, da na prejšnji barki k je bil kt O.S. so mel 6 portov v 7ih mescih, mi pa že 16 v petih in pol, kar je baje ful. Ma jest se neb branla še ene tolk. Sej je dew, pa štive za pucat pa to, pa jebeš ježa k je mraz, ampak saj hitr mine! No itak, pa če gremo za Brazilijo rabmo do tam še ziher ene 3 tedne, pa 1 mesec sidra, pa 14 dni do Evrope pol bo pa že november, tko, da bo mraz k bomo štive pucal kukrkol. Če, če, če...

četrtek, 6. september 2012

V NEZNANO 30.8.2012


Še zmeri nimamo znane destinacije, in še zmeri se furamo proti južni Afriki. Hrana je vsak dan bolj boga in skoz mn jo je. Fakin krompir v oblicah. Hvala kurcu, da sm si take zaloge v Rusiji nardila, k drgač ne vem kuko bi. Filipi tud pravjo, da sta tazadnedva k prideta na kosiu al pa večerjo ponavad lačna, k ne ostane nč več. Učer smo dobl 4 koščke (2x2cm) lubenice, prejšn dan pa lih ene tolk ananasa. Zdej se je baje že poveču minus za hrano iz $1800 na $3000, kar itak ni mogoče, ker ne jemo nič. Ampak res nič. Pa še to kar dobimo je ogabn. Pire krompir mleka pa putra pa soli sploh ne vid, ampak sam vodo, tko da to ni pire krompir. Filane paprike so ble kuhane v vodi namest v zosu, pa filane so ble sam z rižom, k tist spomin na govedno k je biu umes ni omembe vredn, tud okusa ne da, k jo je blo tolk mau. Pa to ni več normaln. V Indiji je bla hrana čist pocen, pa bi jo lahk več naročl, itak je pa ogabna. Ampak je bolš še tist mal kar dobimo preč vržt, k je ogabn, k da bi mal več dnarja za futr ponucal. Užas. Mleka smo za 2 mesca dobl 160 litrov, kar se sliš kr uredu, to je 80 na mesc, to bi blo kul, če neb blo 40 litrov za barbo prštimanih, pol pa ostane sam se 60 na mesc, to pa pomen 1 liter za filipince, pa 1 liter za nas na dan. Ma mi doma, k smo 4 ponucamo liter mleka na dan, tle more bit pa dost 2 litra za 20 oseb. Ja kuko no? Edina logična razlaga je to, da si nekdo baše keš za hrano v žep. Prej je kuhar svojim talov pa naredu minus, zdej si pa barba. Ne vem kuko, ampak nekam ta keš more it. K pojemo ga ne! Brezveze, pogovori na ladji se itak vrtijo samo še okol hrane, pa če je Bojan zraven pol o kapotu, k je btw čisti kreten. Nabija mu skoz no vsem v makini do nezavesti in se dere in nori, za prazen nč.

No o delu pa še to, itak so se plani spet spremenil. Niti en dan še nisva delala na palubi, pa so nama dal že za balastirat barko, tko da zdej že drug dan po 8 ur sediva v cargo officu pa odpirava in zapirava ventile. Sej je fajn, sm mela cajt vse tole natipkat, ampak počas mi postaja že mal dolgčas. Sploh k smo učer še uro za uro pa pol nazaj prestav, pa še predčasno sm bla frej, tko da od pol 10h zvečer pa do dans do 12h nism mela kej za počet. Andro noče pit, k ni pira, viski, kar ga še mam, mu pa ne paše. Sama pa tud ne mislem pit, k se mi zdi bz. Nism si misnla, da bom to kdaj rekla, da se branm bit »frej«. Amapak nimam več kej za počet, pol se pa kr špansk učim, pa knjige berem na compu pa takle. No sej to je pa tud koristna zadeva :).







MONSUNSKO OBDOBJE NA INDIJSKEM OCEANU Φ=10°22,6 S; λ=080°00,0 E 26.-28.8.2012


ANKA IN TATJANA! VSE NAJLEPŠ! POGREŠAM VAJA! MWA

Vsak popoldne nas saj ene 3x namoč dež, prekleta svinjarija. No sej je fajn, k ni tolk vroče, sam nimam se pol že več v kej preoblačt! Sm pa prašala barbo, če bi lahk kej gvardije zamenal, da se še mal od tercota dew naučim, pa je reku da lahk. Sm misnla, da bo to šele prot konc septembra, pa učer pove čif, da zamenava že 1.9., Andro ni bil nč kej vesel, da že tolk hmal, ampak kva čem, a sm jest kriva.

No dans je pa čif že sporoču, da od jutri delava sam še na palubi (do kdaj pa kdo ve), tko da sm spet zvisela, da bi se kej naučila za tercota. Itak ne vem kva nama je treba na palubo, ker štive so spucane, sam 2 mamo še za pobarvat in pol je tavelga dela konc. Do najbližjega porta mamo še najmanj 10 dni, dela v štivah pa maksimalno za 4, 5 dni. Najbrž je čif spet kej narobe barbo zastopu, pa je tkole ratal. ZGUBLJENO S PREVODOM 223, ma že tolk delov, k španske nadaljevanke. Kukrkol men bo prov pasov oddih od sekondota pa dnevnca pomen tud da sam od 8-17h delam na palubi, pol sm pa frej in bom mela dost cajta za kšnga spit, napisat blog pa kej se naučit. Tko, da če bo kšn tedn dnevnic bo kr ok. Ma mam itak filing, da si bo čez 3 dni že spet premislu. Kot ponavad. Prašala sm tud barbo, če bi lahk mel kšn piknik, pa je reku, da če posadka kup hrano da lahk, k da smo tolk v minusu, da on ne more zorganizirat

Važn da on je 5x na dan in to konkretn. Jest pa 2x na dan par krompirjev al pa pest riža pa kosti al pa ribo. Solata je mrbit (če se kelnar spovne 1x na dan) pa še tist sladoled od nedele, k sm ga hotla dans v kavo dat mje en požru. Kruh je sam do 12ih, pol ga pa filipinci znosjo, itak pa v hladilniku ni ne salame al pa sira (nutele nimamo že 2 mesca, k je kao za otroke) sta pa 2 marmelade in putr. Wooohooo! Tko da si mrbit 1x na teden pa mrbit sit. Na človeka nej bi pripadal za $8 hrane na dan, mi pa mrbit pojemo za $5! Je treba not prnest. Prov fantastičn ni kej. Hmal se bo začel upor na ladji, če nau dau za jest. Sam kva filipi majo itak tolk hrane po kabinah, da majo skoz kej za žret. Oficirji tud lahk dobijo kej ekstra, najebala sva ga pa najbl kadeta. In pol nej človk fizično dela. Sej spanc ni problem, brez tistga že zdržim kšn tedn, ampak brez hrane pa ni šans. 



OKOLI SVETA IN NAZAJ ALI EKVATOR 2 25.8.2012


V 30ih letih nisem šla enkrat čez ekvator, zdej pa že drugič v pol leta. Matr je fajn bit pomorc. Sam itak sploh ni filinga, k sm delala takrat glih na palubi, pa  tud vedla nism. Zdej se mi niti slikat ni dal, sej je zmeri isto. Zdej sam upam, da se bojo porti kej spremenl, ne da bomo naredl isto furo kukr smo jo že. Kar je itak skor nemogoče, ampak kdo ve kam nas pošlejo.

Drgač pa vse po starem. 0000-0400 na mostu, spat do 1200, ob 1300 na palubo do 1700 pol pa mal cajta za v fitnes, blog pisat, poslat kšn mail (če mi barba dovol), kšno nadaljevanko pogledat pa je ura itak že tolk, da morm spet delat, tko, da sploh ne znese še kej naštudirat. Sam bo počas treba. No sej zdej mi je dal sekič že 2 nočne mir in sm mela cajt kej prebrat. Sicer ne vem kolk sm si kej zapovnla k tole ponoč je bl muka, sploh če nč ne spiš prej, ampak zvezde se pa lepo vidjo tko da lahk saj to naštudiram. No zdej k smo na južni polobli so itak kr ene taleve, tko da se mam še velik za naučit! No sej znam že najdt orion, pa casiopejo, pa bellatrix, pa planete pa še kej. Drgač pa k sm na palubi praktično ne počnem nč razen, da vsakih 10 min prestavm lojtro pa vlečem za štrik, k barvamo štive. Pol pa dokler se da dosešt brez lojtre še barvam (al pa že dopoldne pobarvajo) pol se pa skrivam, pa čakam, da spet za štrik potegnem..








MUMBAI – ŠRI LANKA 21.-24.8.2012


Mat kurba, fotr pjanc otrok pa na ladji :). Sej se hecam. Je bl tkole: fotr doma (čist v športu), mat pa na barki, utapla čustva v alkoholu :). Sej ni tolk hudo, no. V bistvu se mam čist fletn. Mam vrhunsko službo v kteri uživam sto na uro, mam še bolše prjatle, k jih lahk zmeri k jih rabm pokličem, pa pojamrat, tko da za prtožvat se ni.

V glavnem smo štartal iz Mumbaia, k se mi je zdel prov civiliziran mest (čeprov so mel že cel tedn štalo s protesti ob koncu ramadana). Ampak ljudje so bli (razn unga seksomanijaka) kr prjazni. Nosil so mi chai, cajtnge, pa na konc mje ratal dobit tud sadje. Sicer so najmanjše banane pod soncem, ampak okusne, pa tud 3 kg bo za en cajt. Že čez dobr dan plovbe pa smo pršli do Galleta na Šri Lanki, kjer smo izkrcal še tazadnga vojaka in orožje. Iz ne vem kerih razlogov nismo mogl izkrcat orožja v Indiji, ampak glede na to, da je piratsko območje skori do Šri Lanke se nismo prtožval čez ekstra zaščito. Od delč sm vidla tud eno lepooo plačico in to je to. Do Colomba (isto Šri Lanka) smo pršli še isti večer, spet sm samo od delč vidla par lučk, k smo mel bunker kr na sidru. Gvardijo sm zato oddelala kr na palubi – reševanje križank in podobno. Spet sta me 2 sprašvala za tel. št. in ponujala svojo (iz sosedne barke), k je itak nism hotla niti dala. Še tega se mi manjka, da mi do nezavesti nabijajo eni x Šrilančani. Še tega s kermu sm enkrat delala ga ne morem še kr videt, kva šele, da bi hotla še kšnga spoznat :S. Večer oz. noč mi je absolutno polepšu sekondo, k je mogu zlest po vrveni lestvi (pru je hotu, da jest, pa sm ga poslala v k…, da je on oficir, k to on skoz poudarja, pa da nej on, itak pa pol ne upa nč nazaj rečt) in je 2 ure zbiru pogum, da se je lotu. Itak sm hit ugotovila, da ne zna in je zato rabu za tiste 5m 10 min, za gor pa 20. Itak se je skor jokat začel k je pršu gor. Revaboga. Čez 20 min me je pa poklicu na most, da naj ga nadomeščam, k mu je tolk slabo. Oooo bošček, a ni mamice, da bi te po trebuhu počohala. Zgleda je bla to edina rekreacija v parih letih, da mu je ratal slabo. V seb sm se pa kr režala pa govorila: BE A MAN!!, saj polovico taga frajerja, kukr se delaš da si, pa ni blo nč iz tega. No zanč k smo se odvezval, ga je pa tud barba napizdu k vola, ker je hotu vso krivdo, da so se štriki zafendlal znest nad timunjeri in o.s.i in se mu je tko tresu glas, da smo ga po postaji slišal, da se bo vsak cajt začel cmerat. Sej sm prasica zdele izpadla, ampak glede na to kašne je on men spucov, mu prov prvoščm.

Zadnč mu je reku barba, da nej mi da kej za delat, drgač me bo dal drugmu na gvardijo. Iz njegovih ust je blo pa tko slišat: Not pejt, tim dau poprake, če nauš nč delala te bo barba vrgu iz gvardije. Kukr, da sm jest kriva, da me je on poslov na krilo stat, pa da nism smela bit notr. NE ME JEBAT! A tip je pozabu, da je Andro tud na mostu in da ga vse sliš. Valda sva ga dobla, da se laže k pes, pa da kr neki grozi, k da bo kej dosegu s tem. Ala: če neb bla baba, bi te tko okol ušes in podobno. Halo, pa kok smo stari tle, da se tko obnaša. Nej me prklop, če me upa, da bom prjavla po nej se pa sam spoka, al pa ga bom tko v jajca nabasala, da mu nikol več nau stopu! Tko, da če mene prašate si prov zasluž fuge, sploh k ma tolk čez tercota za povedat, k res ni bohve kva oficir, ampak armiži (privez/odvez barke) mu grejo pa super od rok in jih na krmi nardimo 3x hitrejš k na premcu, kjer je on »šef«. Itak se pa vsakič skor požre od zavisti. Prov mu je, kva pa je tak usranc!


MUMBAI DAN 3, 20.08.2012 ali ČISTO PRAVI POŽAR


Konc. Fertik. Učer sva se z Androtam dobla popovne na enmu viskiju. Jest sm bla itak že rahlo ošvohnena k sm ga šla med popoldansko gvardijo eneparkrat cuknt. Pol sva pa rekla, da pokličeva še tegale vojaka, če bo hotu pridet. (Po 6ih mescih se zgovarjat z enmu k govori anglešk tko k se zagre je res kr mal čudn, sm mela kr tremo!) No je uletu in se ga napil k krava, midva pa nč mn. Prav, da ne sme pit, k firma ne dovol, pa da dokler ne zvejo je ok. Itak je pa reku, da je to tapru alkohol v treh mescih (no mrbit je kšn pir vmes padu, tacajt k je na kopnem čaku, da ga pošlejo na kšno drugo barko). Tko, da smo pil dokler ni bil cajt za gvardijo, kjer sm tapru pogasila požar. Čist zaresn! Vžgal se je en šaltar. Pa je filip brihtn k je pruleku gasiln aparat s peno, k je na osnovi vode. Sm rekla, ti pa si, tkole boš težko kej pogasu, pa sm ga poslala po unga na prah. Ampak predn je pršu nazaj sm že izklopla štrom pa pogasila. Se kr mal sama seb čudm, da če je panika za vse okol mene, da zame ni, pa da znam v čist nažganmu stanju še zmeri trezno razmišlat.. Kukrkol sekondotu sm naložila, da mam prebavne motne, pa da morm bit skoz nek bliz wcja, k me skoz neki zvija, tko da sm bla mrbit 2 ure na gvardiji, ostalo pa v kabin, pa spat sm šla tud že ob ene pol 3h, k nism več zdržala :). 







MUMBAI DAN 2 19.08.2012 / MEETING W/ MR. J. & CAPT. M. :)


Jasno kot beli dan so me zbudl ob pol 9h, da bomo barko premikal. Ponavad jo sam naprej al pa nazaj, zdej smo jo mogl pa še okol obrnt, tko da je blo itak dela za 2h namest za pol. Je treba vse štrike prestavt, gor navit, nazaj dol spustit, pa gangway prestavt na drugo stran pa prštimat. Sranje, ostal mje dobre pol ure pred gvardijo da se preoblečem, ker nas je itak namoču dež, pa da pojem južno. Zdej sm pa tolk sfukana, pa še čif me šetka, da sm mogla kr na ne viski, da mal moči dobim. Kava ne pomaga. Itak je pa ogabna k ni mleka. Vsi k so učer pršli, pa rekl, da bojo ne vem kva prnesl so itak zahinavl, tko da ni od nobenga nč. Dans so pa že itak novi biznismeni tle pa spet bi vsi neki prodal, pa srebro, pa zašit, pa svašta, pa spominke, pa… Ja spomin na kva nej pa mam, kuko že 3 dni po 4 ure spim al kva? Vroče itak k svina, da bi se pa zdej uscal, pa bi prekinl raztovarjanje to pa ne. Itak pa tole monsunsko deževje traja po 10 min, lih tolk da te namoč. Svinjarija!

Se opravičujem dragi bralci ampak dele k tole pišem sem tolk prstjena k sm tolk sfukana, da tud pisat več ne morem normaln. Če me pa še en praša, če mi kej zašije al pa proda, ga bom pa tud sam poslala nekam. Vsi so na barki itak prstjeni k je inšpekcija prla in se spet bojijo ne vem česa. Pa cela panika, če bi zrihtal barko tko k je treba, se neb blo treba česa bat. Če pa vsak sam na pol dela svoj šiht pol ni čudnga. Me prov zanima kolk napak bojo najdl, sploh pr tercotu in sekondotu. Sicer mata oba srečo, da sta šele en mesc tle, pa da sta prejšnja kva mela vse pošlihtan (kukr se je pač dal) in da jut to (zaenkrat) rešuje. Čez 2 mesca bosta sam še onadva odgovarjala. No sekondo je pa itak en svinakar, prov pujs, da večjiga ni. Ne vem kuko lahk ludje v taki svinariji žvijo. Sej barka je res kukr en študentsk dom, vse razpasen, pa ni mamice, da bi pospravlala za njimi. A pol je čudn, da bakule (ščurki) povsod lezejo. Sej nism jest neki ful natančna za pospravlat, sam glih umazane gate mi pa ne ležijo povsod, kjer mi z riti padejo. Svinakar. Itak pa že vsi tud vejo, da je največji lažnivc pod soncem, pa nakladač, da večiga ni. Obnaša se pa tud k največji otrok. Zanč je Androtu razložu na dolg in na širok kuko je v eni IGRCI on potopu ne vem kolk bark, pa kako se je uštuliv v en port, kukr da se je zares. Idiot. Terco pa tud že obupava na veliko, tko da sam čakamo al da ga barba dam pošle, al da gre sam od sebe. K teli papirji ga bojo ubil. Itak že jamra, če ma 5 kopij za nardit, kva da more 5 različnih papirjev zrihtat. To je 3 dni skup čist fertik. :)

BOMBAY DAN 1, 18.08.2012


Uh, spet organizacija dela na psu. Zbudl so me ob 8h zjutri, da je treba pilotsko lestev naštimat. Pridem dol, dol 7 tipov (dost so trije) pokadim en čik, k itak ni blo kej za nardit in grem nazaj spat. Sam podjebavanje. Pilot je biu napovedan za ob 11.30 pa so nas na sred poti nazaj poslal in ga prestavl na 12.15. Super, glih v mojo gvardijo je padl (spet :)). Se prvežemo in postorimo vse (tokrat se barba ni nč dru na tercota, k v zadno mu je čist poču film, ga še nism slišala, da bi tolk kriču, ma za brezveze, reče en ukaz in ga spremeni čez 2 min, sam da ga lahk jebe) in že se na barko vsuje min 40 indijcev. Tle morjo bit itak za vsak papir pa vsako službo vsaj trije (na finskem sta bla za vse skup sam 2 :)). Kukrkol, oddelam tasvoje, zmenm se s krojačem za 2 obleke, ki jih verjetn nam vidla, ker se jih boji nardit, k kva če mi naujo všeč, pa jih nam hotla, za dišeče palčke (k jih verjetn tud nam dočakala), sadje, internet, pivo, in še kej. No pir sm dočakala, no 2 kingfisherja za probo, zraven sm dobila pa še ponudbo za seks, k sm jo tapru na lep način poskušala odbit in ker ni šlo sm rekla: ok, I'm white, I'm a woman but I WILL NOT have sex with you. Čeprov je od telih Indijcev še najbolj zgledu (Pa še to bl za nkamr, ampak saj tobaka ni žveču in ni bil star 50+). Komi sm čakala emigracijo, pa da spokam ven, pa da kej vidm, pa k so se prikazal navdušenje ni dolg traju, k nam niso dal prepustnc. Pa srečam po večerji filipe pa pravjo, da grejo ven, pa da ne rabš dovolilnce pa se je vesele vrnu, ampak spet ne za dolg, k sm kmal ugotovila, da za njih ven pomen dol iz barke, ne pa ven iz porta, kar men pomen. Tko, da smo šli v en duty free shop v kermu je vse drago k kurba, razen Jameson je pa $22 za liter pa Capt. Morgan je $18 za liter. Kar pa men čist zadostuje in se ne prtožujem. K smo se vrnl na barko sva z Androtam enga spila poj je šu on na gvardijo jest pa na telefon z ženo. Drgač majo pa tule ful bliz nas vojaško bazo in sm bla ist fertik k smo prhajal not k smo šli sam par sto metrov stran od ene mini letalonosilke pa ceu kup rušilcev, tko da sm kr vriskala. No na konc smo pa še v portu na poti in duty freeja šli mem ene nemške vojaške ladje, na kteri so mel glih postroj, kar je super zgledal, pa še slikat sm uspelaa. Drgač pa Mumbai iz vodne perspektive zgleda super, stolpnce in podobn, sej ni čudn, da je čist tapravo velemesto če ma pa 16 mio prebivalcev. Sm rekla, da če mi zdej ne rata, da mrbit pa enkrat tole clo pridem pogledat. Velemesta so mi že tko alt ko všeč, k se vsak briga zase, ne pa tko k na vas k more vsak za vsazga vse vedt. Pa še smrdi nč kej preveč tle oz. sploh ne, k Chennai je smrdeu še predn je avijon pristou, pa tud ni glih vas. No da o Krishnapatnamu ne izgublam besed. Tisti reveži k so tm delal (šele zdej vidm, da so bli res reveži), se mi kr mal smiljo. V Mundri je blo 15 km do mesta, pa jih je kr dost spal na barki, Krishna pa je blo do najbližjega sluma enih 20 km iz porta, k je tolk ogromn, ke šele do mesta. Tko da so teli delovci itak kr žvel po barkah, plus, da so bli vsi bosi, da so jedl sam ene čapatije (kruh) z vodo (ladijsko, k je pol kurca vredna) bli prov res reveži. Tle v Mumbaiju so mi tud dal en chai za spit pa prigrizke prnesl, pa cajtnge v angleščin. Res so ustrežljivi, sam se skoz bojim mal kolk jih bi pol hotl seksat, čeprov za enkrat ni problemov, se kr nazaj držijo (No razn, da me je lihkar en za čik prosu :)). Ampak mam zdej že itak tolk izkušenj s telimi delovci, da jih kr u kurac pošlem, pa dajo hitr mir. Se hit naučiš kolk jim lahk dovolš, pa da vsi lažejo k psi, pa da jim ne smeš nč verjet. Itak: sm zmenjen s čifom, sm zmenjen z barbo, ja bom prnesu to pa to… Tralala bulšit. Drug dan pa nobenga od nkoder. Cigani.










MUNDRA – MUMBAI 16.,17.8.2012


MANCA MISLEM, DA VEŠ KVA TI VSE ŽELIM! / 6 MESCOV NA BARKI, ŠE 7 :/

No ob pol štirih smo se končn spokal iz Mundre. Grujo so tazadn, ampak res tazadn moment popravl, pilot je biu že na barki in če je neb, bi zamudl še visoko vodo, tko da neb šli še en cel dan nikamor. Men je blo kr fino, da smo tolk cajt rabl, da je blo moje gvardije že konc. Pol sva pa z Androtam spila še 2 pira pa spat, do večera, kjer se spet ni nč dogajal. Zjutri so me pa spet zbudil ob 10ih, da morm na palubo, da je ful dela. Z Albancem sva se vlekla, ko prasca do pol 12h (sva pucala pladnje pod hidravliko, kamor se v primeru, da pušča zbira olje, ponavad je tm voda). Nima veze, da je kazal na dež, pa da je pol res bil, pa da nismo nč naredl. No bosun je pa tud hotu bit neki pametn, da morva do 11.45 delat pol pa direkt na most. Sm mu sam rekla, da jest sm človk in da hočem kosiu pojest k človk in se stuširat v miru, pa da bom šla not ob pol 12ih, pol nej se gre pa kr s čifom zment, če mu kej ni prov. Itak je bil sam tih, k se boji vsake figure na položaju. Sem si pa itak misnla svoje o tem čifovskem kretenu. Vse more bit ne vem kašna skrivnost, sam da te jebe. Neb zjutri, k me je vidu na mostu ob 4ih povedu da delam na palubi zjutri, ne to pa ne! Jebanje v glavo pač. No če prčakuje, da se bova z Androtam zlomila se pa mot. Taga kretena k ne zna 16 besed anglešk se jest pač ne morem bat. Sej mi niti ne more povedat, če sm kej narobe nardila, al pa prov. Je pa Andro reku, da je barba prašu čifa, če bo posadka kej frej, pa mu je reku čif, da ne k je ful za delat, kao. Sam ne vem kva? No v štivah mamo ful lesa, k je bil tovor z njim prčvrsten, in ga je že v Mundri hotu en odkupt, pa je čif reku, da ne. Pomoje nam ne prvošč, da bi kej zaslužl (on ma itak dnarja k blata, pa se mu jebe), pa še ta k bi ga odkupu, bi ga tud sam pospravu ven iz štive, tko da mi neb mel dela. No zdej bomo pa vidl, če se ga bo dal v Mumbaiju prodat, drgač ga mo tko mogl zmetat v morje, k ga na barki nimamo kej rabt. Bolš v morje, k pa kej zaslužt. Super! Barbi pa tko v rit leze, da glava peče in mu itak ne upa nč rečt. No sej ne zna gutov. Sej ga zjebe že to, da more po P.A. (public addressor – po zvočniku) povedat: tonight we will advanced ship's clock for one hour. Ven pa pride: tonight at six o'clock weeeee will advanceneeeed ship's clock for one hour. A ura se zmeri prestav ponoč, kar ve, ker jo prestavla. Pa tud k je naroču nej mu prnesejo mlek na most ni znov rečt litr, al pa tetrapak, al pa sam mlek ampak je reku: Please bring 1 cup….eeee yeah 1 cup of milk. A kao neki zajeban gleda, jest mu pa pol kr pomižiknem, svetski kreten. In pol nej bi se od nega kej naučila. Še za krmiu te ne pusti (kar bi se mogla naučit), kadar je barba gor, sam da zgleda on, da zna. Ja jebemti, sej si čif, to se od tebe prčakuje!

No cvetk pa tle ne zmanka. Naš novi kapo je Slovenc in se je Bojan (drugi makine) že kuj k je slišu, da pride začel kr križat. Pa reku: zdej bom pa ziher shujšov! Filipi ga kličejo: DoThisDoThat@yahoo.com. Bojan namest 8 ur dela kr po 12, k ga skoz kliče on je pa predobr človk, da bi reku ne. Filipom gleda skoz pod prste itd. Učer se je pa za po vrh vsega izkazal kolk je sposobn, k je mogu Bojan iz gruje letet v makino, da jo je vžgov, k jo noben drug ni znal. (Ok zna jo kao terco makine, ampak mu kapo ne pusti, da bi kej šlatov). Kako je on lahk že 30 let kapo, pa ne zna užgat makine? To je isto k da jest neb znala narisat pozicije na karto. Najbl osnovn!

MUNDRA 15.08.2012


Pa smo spet pr zamudah. Od tle bi po prvotnih podatkih mogl že okol polnoči, po naslednjih ob 5ih zjutri, po še kasnejših ob 9h, no zdej je pa ura ena popoldan, pa smo še kr tle. Razlagajo nam zadnjo plato (15 cm debelo, pa 6x2 m veliko) tko da bi v teoriji mogl kmal it. Ampak nam je crknla ena gruja in ga ne mormo dat na pozicijo, tko da dokler ga ne popravjo ne gremo nikamor, kar bo po najnovejših predvidevanjih trajal saj eno uro. Kolk bo v resnic je že drugo vprašanje. Že davnega leta 1993 sm v knjigi Alexandra Dumasa – Grof Monte Christo prebrala en citat: Ne čudi se ničemur; ampak mi je šele zdej čist jasn kva je model hotu s tem povedat :). (Tist Monte Christo je bil tud pomorc, za tiste k ne veste). Tle se ti po nekmu cajtu sploh zdi čudn, če je kej po planu.

Drgač pa na sosedni barki nalagajo koruzo. To pa so količine. Že 3 dni vozjo tovornaki non stop tja, pa še ni polna. Pa vsak tovornjak ma sigurn enih 20 ton gor. Sva z Androtam že študirala, da bi kr eno baklo vrgla v štivo pa bi mel kokice. To bi jih pa blo za neki cajta! Že sam, če bi tovornjak zakuru bi jih blo ogromno! :)

MUNDRA, INDIJA 13-15.8.2012


JEKO MOJ! VSE NAJLEPŠ, DA BI SE TI URESNIČLE VSE ŽELJE, K PA PRIDEM DAM PA TUD DIIIIRILOOOOO DOBIŠ!

Pršl smo po peti, se hitr prvezal in že so začel razkladat. Sej človk ne more svojim očem verjet, a je to Indija, al kva. Kukr se je hitr izkazal je to še en od privatnih portov (tale v lasti Indijca), kjer so mal bolj poostrena pravila, kot drugje. Sicer je še vedno dost kaosa, ker mamo nonstop na barki saj enih 40 ljudi, k itak kr spijo tle. Se mi reveži kr mal smiljo. So pa mal mn no kr dost mn vsiljivi k v Krishnapatnamu. Sicer so me slikal že ene parkrat, pa tud buljo me, sam dost manj, pol pa če rečem k ga pogledam: What? Pa reče nč, pa da mir. No pa tud za cigaret so me šele enkrat prašal. Dan ne omenjam, da tud smrdi nč. Je pa res, da smo ene 12km ven iz mesta, k je itak komi mal večja vas. Baje je populacija tm okol 15.000. To je k 15 Britofov skup :).

No drgač s map probala en srov datelj, k je kr uredu okusa, sam mal skup potegne, no pa tud zvija me še nč od njega, tko da je biu dober. Sicer, če se preh nism zastrupila, k smo mel tastarga kuharja, k je mel higieno v kuhni na višku, pol se tud zdej nam. Tanov kuhar se pa kr trud kuhat iz tistga mal hrane kukr jo še mamo. Speku je že 2x palačinke (sicer debele za kozlat, ampak do zdej sva jih z Androtam enkrat jedla, k sva jih sama spekla), pa peciu je tud že speku in to ne slabga. Čakamo sam še puding, ampak trenutno nimamo mleka (in sira in salame, in mesa in sadja in solate in jogurtov in namazov za na kruh in …..), tko da saj do Mumbaia nau nč, če ne še dl. No k tole pišem so me itak že 3x zmotil zato skoz (k ponavad) zgublam rdečo nit. Lahka pa povem, da sm že vidla 2 podgance (na srečo ne na barki) tko, da tle se pa pokaže taprava Indija. No krave so v portu prepovedane, tko da za to čakam še Mumbai. Sm pa že prebrala vodič (hvala Andrejka) tko, da že vem, kva hočem it pogledat. Z Androtam pa tud že kujeva načrt kuko se bova znebla sekondota, pa da va šla sama, k se nobenmu ne da še njega gledat. Pa da kej vidva, pa da kšnga spijeva. Aja, da povem, da so včasih pršl kr na barko krojači, k so ti v enmu dnevu zašil obleko (kakršno kol, od moderne do uradne) in to za mejhn dnar. Tko, da že itak 3 ni sanjam kašno svileno oz. satenasto bi rada mela. Kukr vem zuni ni problema dobit krojača, k bi ti v parih dneh zašil, sam k mi nikol ne vemo kolk dni bomo kje, pa če bi lahka šla še enkrat ven. Pol pa nočem riskirat. Zdej pa upam, da pride kšn na barko (in slučajn prnese vzorc taga blaga k ga mam v mislih sabo). Drgač sta nas pa dans zapustla 2 vojaka, tatret je pa z nami zdej k potnik, in ga sploh nikjer ni za videt (pomoje ma internet :)). Pol med plovbo mo bo itak dolgčas pa bo mrbit pršu kej na most pogledat. No pa še v Mombaju ne sme iz barke, tko da mu bo gutov res dolgčas, če nau neta.

Drgač mi je pa muka z Albancem delat, k tip itak misle, da je kr šef in je skoz neki pametn pa ukazuje. Jest ga pa ne jebem 5%. Če bi me prašu normaln, če mu pomagam pol neb blo problema, tko k pa ukaže, se pa delam, da ga sploh ne slišm. Obnaša se itak k oficir, a če bi biu res tolk brihten (kar ni dost glede na trenutne oficirje) bi šel nardit poročniške pa bi pol ukazvov. Zdej je pa lahk sam tih, ker on ni moj šef in mu bom vsakič k bo neki pametn jeb…mat…

No, kukrkol, zdele so me pa teli Indijci povabl na en chai pa na eno tobakovo smotko (ne ne mislem na čik, ampak prov taprav zrolan tobak). Močna je bla k svina, ampak ma čist drgačen okus k naši čiki. Skor podobn, k bi srobret kadiu. No chai je bil pa tud špica. Tak taprav darjeeling s cukrom in mlekom ka ga distribuirajo ven iz plastične vrečke, v plastične štamprlčke. Pol pa vse leti čez bando. Why I'm not surprised?

No največje presenečenje večera pa, da so me prašal, če bi mela kšne tele njihove smotke, sm rekla, da lahk za en dolar. Pa mi je en foreman prnesu kr 4 paketke, pa zastonj mi jih je dal! Sej niso bohve kva, ampak do konca pogodbe je še dolga, če jih nam skladila jih bom pa kje zamenala za kej druzga. Recimo sadje si želim! To pa je nepričakovana radodarnost. Ponavad sam hočjo neki od tebe. Zdej pa sem presenečena!

Slovarček indijskih besed:
TARBUČ – LUBENICA.
HARAR – DATLJI
KAKRI – INDIJSKI OREŠKI

INDIJSKI OCEAN 12.08.2012


Denis, dele se me boš odreku. Učer sm pojedla 2 svinjska zrezka. Še sama seb ne morem verjet, pa ta tedn sm že 2x jedla ribo. Zgleda, sm že tolk lačna, da mi je vseen kva jem. Itak je skoz en čudn kompir al pa riž, al pa pašta brez vsega pa en mini piščančji file zraven, pol pa takrat k je kej saj prbližn okusnga jem k se zagre. Sam, da smo si na jasnem, k dam pridem, tega sigurn nam jedla. Tle to jem sam po sili razmer. Drgač pa beda: slikam nč, k nimam kej slikat, sončnih vzhodov/zahodov tko ne vidm. Ponoč se nč ne vid, po dnev pa nč ni. Učer je bla edin ponoč fluroscenca (plankton v vod k svet, k ga premešaš) in se je barko kr lepo vidl kuko reže valove, ampak ni bla prov tista taprava tamočna, tko da se ni dal slikat, oz. se tko al tko neb nč vidl.

Drgač pa nč, z Androtam se vsak popoldne dobiva na parih pirih, da pošimfava tele najne cvetke od oficirjev, pol gre pa on počas na gvardijo jest pa spat. S fitterjem še kšnga kdaj spijem, sam me itak pol kurca ne zastop k govorim anglešk, pa kr odtava. Men se pa tud ne da vsako besedo razlagat al pa dajat v nedoločnik. Že tko se včasih k se zamislem kuko govorim kr zgrozim. Ampak kva, če me drgač noben ne zastop, že če rečem: I was going to fix this tomorrow, pol more bit pa tkole: I fix tomorrow; Al pa še bl fajna: Let me go check this and this.. = I check. Včasih se počutm k največji moron. Pol pa zanalašč Winstona (enga tamladga filipa) sprašujem kej, k un ne šteka 5% angle. Če ga kej prašam je pol kr kšno minuto tih pa gleda v prazno (pomoje vsako besedo posebej analizira v glav) pol pa reče: What? Itak prej obupam, k pa da bi on kej razumu. Nš štromar je pa tko človk, k ga skor noben ne zastop. Jest ga še nekak, ampak sam če ma dobr dan. Oz. on saj šteka, če ga kej prašaš, sicer je odgovor pol bl tko tko razumljiv. Zanč enkrat se je oblasu in je razlagu, da on k je doma, da žvi v enmu kukr kurblhausu pa da ma tm tri babe prštimane, pa da k reče, da bi se umiv, ga začnejo one drgnt k zmešane, pa da k je doma da sam uliva skoz. Pol je pa predn gre nazaj na barko ponavad tolk fertik, da more za par dni v bolnco na »energijsko injekcijo«, da k seb pride. :). Mi2 sva crkvala od smeha k je to pravu. No pa k je mogu na indijsko ambasado po vizo je bil baje tolk trd, da ga je ena od babnc skor nesla ke, pa da ga je skor na kolenih prosila nej gre, pa da bo že ona pisala, ni problema :). Sej ne vem kolk od tega je res, ampak možn bi blo pa vse. Človk itak ni čist gladek, sej ne more bit. Z barke, kadar dvigala delajo ne sme (to je itak skor skoz v portih), doma je tud sam okol 3-4 tedne, pol pa takrat žvi k kralj, pa pomoje tud zagon ves keš kar ga je prdelu v zadnjih 9-10 mescih. Je reku, da je šu enkrat v Južni Ameriki ven, pa da je v enmu dnevu spičku 1700 dolarjev. Ne vem kva je počel, ampak se ne čudm, k takih zgodbic je miljavžent. Enedva kadeta sta dobla vsak po 6.000 dolarjev, k je Arosia (ena od bark S.P.) zgorela in sta jih uspela zapičkat v 48ih urah. Pičke pa alkohol, pa taksiji se pa ke pa jest v najbl fensi oštarijo, pa na konc sta mogla agenta klicat, da jih je pelu nazaj na barko al kam, k tud za avtobus nista mela. Pomorci kva pa druzga. 4 mesce tud z barke ne, pol pa k končno gre se mu pa še za nazaj sfuzla.. :)


sreda, 5. september 2012

I THINK I DIED AND WENT TO HEAVEN (JEDDAH - MUNDRA) 6.-8.8.2012


Tapru morm tole od dans napisat, pol bom pa še za nazaj. (Sori Denis, boš že prebral zakaj). Okej vstanem ob pol 12h in si mislem: spet obične 4 ure stanja na krilu v 35-40°C. Pridem na gvardijo in me že čez ene pol ure presenet jata delfinčkov, k plavajo mem, kar mi je itak največje veselje, ker itak ful pogrešam živalce. In sem itak še čist hepi k čez eno uro vidm še eno, večjo jato, k se res meče iz morja. In to tko, da so po 2, 3m v zraku. Zakon, čist sm bla fertik od veselja, sm kr vriskala. Je un vojak k je z mano na gvardiji pomoje mislu, da so nas že napadl pirati :). No k sm bla še zmeri čist vesela, pa uleti še en od telih vojaku (str 43 let) brez majce in laufa sm pa ke po mostu (kao se rekreira) in takrat se mi je pa šele začel smejat. Sekondo se je pa kuj oglasu: Ne šlatej! Ti maš pirate za gledat ne tegale (pomoje je mal lubosumen, k njega nkol tko ne bulm). Haha, to se mi je kr mal zmešal. Po skori šestih mescih vidt belga, skori nazga tipa, k po vrh vsega še ne zgleda glih slab je skor k takrat k so Charlieja pelal v tovarno čokolade. Vesela do fertika, pol se pa Charlie spovne, da ma sladkorno, pa da ne sme (Denis ne mislt, da si sladkorna, delč od tega, sam primerjava je pa dobra ;)). V glavnem se mi je še cel dan smejal, pa gvardija mi je tud minila, k za šalo. Haha, kera prtegnena, 6 mescov na barki, pa me je že en vrgu iz tira, kva šele da bi me zdej na Copacabano poslal, k je ceugafuka napol golih tipov (sicer po večini gejov, ampak za pogledat bi pa blo vsen), to bi se smejala še cel mesc, ne sam en popoldne. :) Pomoje, da če neb bla na barki, da sploh neb porajtala, da je kšn brez majce. Doma itak skoz kšn brez okol leta, pa je navadn..

 No pa da povem kuko se je vse skup začel. Že v Jedi se je vkrcu en od treh vojakov, k jih mamo za spremstvo čez piratsko območje. Ta je sicer že mal v letih ampak vitalen do fertika pa profil ma zajeban do konca. Ime mu je Richard (=Dick) z Androtam ga kličeva kr lulček. K smo štartal iz Jede nam je pomagu barko zavarvat z bodečo žico in obupavu nad hitrostjo filipincev. Čif je itak men pa »mojmu« filipu šele ob 4ih zjutri po konc gvardije povedu, da delava ob 8h. Hvala! Tko da smo tist dan delal 14 ur. Zvečer pa clo par ur spet frej, pa ob polnoči na gvardijo. Nč sfukani. Sej je blo sam 40° C, in nas je kr polival cel dan – dobesedno. No pred gvardijo so me pa že itak poklical, da prhajata še ostala dva vojaka, pa da je treba pilotsko lestev prštimat, da se bota lahk vkrcala. 2x po 3 ure spanja, pa 14 urni delovnik, đabe za biorobota. No teli vojaki pravjo zase da niso plačanci. Ampak če jest kej vem je definicija plačanca: bivši vojak, k dela za privat firmo in še zmeri kšnga kokne, oz. saj strela s puško, in to je točn to, kar teli so. Do barke so jih dostavl v čolnu, k je pršu z ene jahte na »neznani, skrivni« lokaciji. Jahta je bla prej v privat lasti, zdej je pa od firme, k pač ponuja varovanje. Ma 35 kabin, gor je pa na stand-byu 70 »vojakov«. Biznis laufa na polno. No teledva vojaka sta mal mlajš. Edn (kukr sm že rekla 43 let) in mu je ime Gary (z Androtam ga kličeva Grrrrry), to je ta k vsak dan laufa po mostu, tak ornk desc, pa ves potetoviran, pa tolk zajeban zgleda (šef kao – team leader), da sva določila, da če mu zmanka municije da ti najbrž žilo na vratu kr z zobmi ven strga :). Je pa že v penziji, zgleda maš v Angliji 20 let vojske zadost, da greš v penzijo. Tatret je pa Mike oz. Miha je pa 29 let star pa visok skor 2 metra, to da k smo prejšn dan rolal ga je kr metal po barki. Roko ma pa tud tolk veliko, da če te pršola, še 2 dni k seb ne prideš. Je bil pa že en let pa pol v Iraku, pa pol leta v Afganistanu (to more bit tud čist spran v buč). Pa prav, da bo šu nazaj, k hoče met večjo bajto, pa more zaslužt, k kadar je v vojsk ma stalno plačo, ne tko k tle, k je na pogodbo plačan. Prav, da v vojski dobi 12.000 na mesc. Sam ne vem a to skoz, al sam k je na misiji.

Drgač majo pa 3 snajperce sabo in so jih zanč testiral, so vsak po eneparkrat ustrelil. Smo bli itak vsi čist navdušeni, sploh k so še pustil slikat (čeprov je blo od začetka rečen, da ne smemo).
Drgač je pa v zadnjih dneh največje razburjenje blo k smo dobl pir, pa tiste pol ure na dan, k Gary laufa okol brez majce. Ostalo pa od 0000-0400 in od 1200-1600 stojim na krilu in gledam v morje, če bom vidla kšnga pirata (pa že 3 dni je razburkan morje, pa od obale smo tolk, da tud ribičev ni, da bi lahka kšnga zamešal za pirata). Dolgčas za kozlat. Pol pa 4 ure korakam sm pa tja in si pojem vse možne pesmce. Enkrat sm že hotla it kr na bando stat, pa se delat da srfam, sam da bi blo mal adrenalina, k bi bla 20 m nad vodo. Dans sm si na skrvaj prnesla blokec, da saj tole napišem, pa da mi saj ena ura mine. Drgač smo pa k v arestu. Cela barka je zaklenena, po štengah zuni je bodeča žica napelana, tko da tud smeti ne morš odnest ven. No pa da ne povem, da nam je zmankal solate že v Jedi, pa dans tud mleka. Tko, da kava je z mlečnim nadomestkom v prahu, užas. Sadja razen jabuk nismo vidl že cel mesec, jogurtov tud ne, tko da, še dobr, da sm si v Rusiji mal zaloge nardila (itak so že več al mn pretečeni, ampak dokler niso napihneni je super).
Teli vojački pravjo, da se jim kr smilmo, pa da komi čakajo, da grejo dol. K tle itak že cel tedn (od kar mamo novga kuharja) jemo isto. Pa ne, da se tip neb trudu, al pa neb znov kuhat, ampak nima kej razn ribe pa kure, pa mrbit enkrat na teden tud svinjina al pa govedna (sej se mi jebe za meso, sam kšna solata bi pa pasala).

Tolk za enkrat, več pa v nasledni izdaji vašega najljubšega bloga: Dogodivščine in prigode pomorščakinje Čbewe :).


JEDDAH DAN 2 ALI I'M ALIVE, I'M ALIVE! 4.,5.8.2012


Dobila internet, že 2 dni ne spim, k mam tolk stvari za apdejtat pa davnlovdat, sm čist v nebesih. Sej pravm, da če bi biu internet na barki, da tud 2 letno pogodbo zdržim. Noro, po 3h mescih spet net na barki. Tega pa res ne razumem. Evropa kao neki civilizirana, pa net res dostopen povsod, pa ni da ni a v portih ga pa ni za dobit, če se ubiješ. Sm pa ke mogoče clo je, ampak za ubijalski dnar. Pol pa prideš v fakin Egipt, Mozambik, Indijo al pa Savdsko arabijo  ti pa v 5 min že uletijo biznismeni z modemom in konkretno hitrim netom in to za 2Gb $10, al pa za neomejen prenos za 5 dni $15, al pa za 24 ur neomejenga prenosa za $5. Zgleda Evropejci mislejo, da mamo vsi internet na barki (ko Skandinavci) al pa so se že tolk razvadl, k ga majo povsod, da na nas boge reveže sploh ne pomislejo več. No treta opcija je pa da nimajo dost zaslužka, pa se jim ne da za drobiž delat. V glavnem, da ga mam zdej pa, da sm si že tolk stvari potegnla dol, da ne vem, če bom sploh do konc kontrakta konc :).

Drgač pa nč posebnga: ena potepuška mačka je uletela na barko, sm jo hotla kr posvojit, pa jo je filip splašu, pol sm ji pa mal salamce nesla, da se je reva saj enkrat najedla. Ven tko ne mormo, ker je za plačat $160 za shore pass (čeprov je en Indijc k tle dela povedu, da na sosedni barki košta »sam« $30), pa pol še taksi do mesta itd. Tko da čist preveč keša pa na konc itak nkamor neb smela, k nism zakrita, tle pa še vedno ramadan, pa bi me po možnosti še kamenjal al pa kšno okončino odsekal, tko da rečem sam tole o Savdski Arabiji: Vroče, pa smrdi, pa iz barke sm (k smo bli še na sidru) vidla en komad velik LCD zaslon (z reklamo za Pepsi colo – no jih je blo več, sam sm sam to poznala) in en saj 30 m velik vodomet. Tle je voda draži k nafta, tko da predvidevam, da je slana za vodomet ponucana. Več pa o SA že ne vem. Super. Bla pa sm tle. Tud na kopno sm  že stopila :). 

JEDDAH, SAUDSKA ARABIJA 2-3.8.2012


Vrooooččeee! Ok a neb mogla bit v puščavi kao neka suha vročina in to? Pajade, tle je vlage skoz okol 90%. Soparn do fundamenta. Doma se pol saj uščije tle pa itak ne, tko da je užas. No en dan smo bli na sidru in k smo mel gvardijo je mogu bit en na rovi pa en na krmi, da se slučajn neb kdo vkrcu pa nam vse pokradu. Pa na pol ure smo se mogl javljat, da ni nobenga. Da ne govorim, da so vsa vrata v nadgradnjo zaprta in je izhod sam čez most. Panika živa, a security level mamo, ker je tud v portu sam 1 – se prav nenevaren. (Stopnje: 1-človek na gangwayu, 2-človek pred nadgradnjo in na gangwayu – srednje varen port, 3-vojno območje – vse zaklenjeno pa vsi poskriti). Me prov zanima kašna panika bo šele k štartamo iz tle pa k se bo zares začelo piratsko območje. Sej ne rečem, previdnost je mati modrosti, ampak za pretiravat pa res ni. 1. Celo barko bomo po ograji ovil v bodečo mrežo, 2. Postavl bomo komad velike rumene table na kterih piše po somalijsk: pozor visoka napetost, 3. Dobimo 3 vojake z orožjem na barko, da nas bojo stražl, 4. Po palubi mamo razvite gasilske cevi, k bojo špricale čez ograjo tko , da če bi se kdo že hotu vkrcat, da bi ga zmočil, k nimamo tolk pritiska, da bi ga odnesl. 5. Da je barbi vseen, če mamo porabo tud do 35 ton na dan (običajno 27 oz. 28 ton), če se bomo počutil ogrožene, bomo pač povečal hitrost in s tem tud porabo. Čeprov v eni knjigci (Best Management Practices Against Somali Based Pirates) piše: pirati še nikol niso napadl barke z oboroženo stražo (itak, če pa jih strelajo nazaj), da ne napadajo v slabem morju (majo premejhne čamce), da ne napadajo bark z visokim nadvodjem, ker ne morjo splezat gor (nadvodje je razdalja med vodno linijo in palubo – mi mamo trenutno sam mal več k 6 m, kar ni glih velik); da te ne napadejo kadar maš hitrost več k 12 vozlov itd..

No k smo pršl v port smo spotoma vidl še eno turško vojaško ladjo (sem od delč vidla tud enga v beli uniformi – sm se kr mal zalubla :)) pa vsi arabci so me itak bulil k zmešano. Bela pa še nezakrita, to more bit šok :). Drgač pa tle v portu delajo sami Indijci, k so zaenkrat še čist ok. Ampak so vsi ful mejhni. Mn k 1,5 m so bli visoki. Haha, ke jih najdejo, k smo bli v Indiji so bli vsi normalno veliki.

Drgač mam pa za napisat ene par cvetk od naše posadke: Prva je ta da tist Filipinc, k sm v Rusiji z njemu delala prav, da je njegov najljubši komad vseh cajtov: Toni Braxton – Unbreak my heart. OMG! A ni nobenga bolš komada blo v 20ih letih, al kva? Druga pa je od našga štromčija (faca): prav, da k je biu mlad, da si je briu noge, da bi mu kšna kocina zrasla (itak je čist brez, v njihovi kulturi je pa itak človk k ma kocine ponavad tud pomembn). No kocine na nog mu niso nkol zrasle, ma pa na vratu en znamne iz kerga mu poganajo 3 kocine in so dolge 10 cm. Nagravžen k svina, od začetka sm kr bulla v tiste kocine, pa kr na kozlane mi je šlo. Zdej sm se pa že tolk navadla, da tud ne porajtam več! Treta, ta pa je najbl čudna, je pa ta, da je javno znano, da se teli filipi fukajo med sabo. To se njim itak ne zdi nč čudnga, čeprov majo pa čez pedre skoz kej za povedat. Sicer priznal nau noben (zanč enkat k sm bla mal pod gasom sm kr zatežila fitterju pa kuharju, pa je fitter priznal, da eni res se). Sm mela enedva že precej cajta na sumu, pa sva še s tastarmu čifam zgovarjala, pa je reku, da on je tud ene 2 vidu, k sta se  neki za rit grabla. Pol sva pa primerjala »zapiske« pa sva mela vsak svoj par naštudiran. Sej se ne čudm. To jim je itak lajf. 9-10 mescov na barki pa glih enga al pa dva doma, nek se pač rab potešit, da bi plačal kurbo so pa itak preškrti. (Tist »moj« iz Rusije prav, da vsak večer prešteje dnar, da sploh lahk zaspi, pa verjamem, da ni edini). Tipi glih tko, k mi dobijo en del dnarja na barki in tega šparajo k prtegneni, ker kar dobijo na račun jim itak baba pobere, da vzdržuje še vso možno žlahto. Namest, da bi delal. Pol se jim pa čudn zdi kuko, da jest sam zase delam, ne da vzdržujem še 3 sestre zraven, pa mamo pa ne vem koga še. Jest mam 900 evrov plače, kva pa lahk z 900 evri v Sloveniji kupš. Teli si po eni pogodbi lahk bajto (oz. vilo) nardijo. Po tadrugi pa avto nabavjo,  pa ni da ni. So čudni, ni kej. Da o zamerljivosti ne govorim. Zanč me je en sprašvov a bomo v Mumbaiu (čez 1 mesec) na sidru al not, vedl nismo niti še za Port Said. Sm mu rekla, da kva to mene sprašuje, kt da vem jest kej več kukr ostali, pa da nej praša barbo. Pa najbl užaljen: Ja uredu no, sej nam več sprašvov. To sm rekla že 3 mesce nazaj, nej me nehajo sprašvat skoz ene in iste stvari. Kdaj prispemo, kolk je hitrost, a bomo to, a bomo ono, kam gremo naprej. Ja človek, kva misleš, da sm jest Peter Doehle (tanov lastnik), da vem te stvari še pred ostalimi. Uglavnem se je pol še cel tedn držov k en otrok s šobo..