ponedeljek, 7. maj 2012

ROTTERDAM (NL) & GHENT (BEL) 15-23.4.2012

DVA MESCA NA BARKI, ŠE 11 DO KONCA :S

Ne nisem lena ratala za pisat blog, ampak takele norišnce pa res nisem prčakvala v Evropi. V Rotterdamu je zgledal še dost normaln (od začetka) ampak se je kmal izkazal, da je vse varka. Prvi dan še ni blo nč posebnga, razen, da smo se vezal na boje 100 m od obale in da bi za barko, k bi nas pelala do obale odštel 40 evričev v eno smer. Sej če bi nas šlo enih 5 naenkrat dol bi se splačal, sam če greš pa sam pa res nima smisla. No če bi pa hotl prov do mesta pridt, bi pa plačal še 80 E za taksi za v eno smer, se prav pol moje plače, tko da sm si sanje da bom vidla Rotterdam sam narisala. Sva se neki s tercotam menila, da bi šla lahk nasledn dan z agentom do mesta, pol pa z njegovimi kolegicami nprej, pa sm mogla na konc delat, tko da ni šlo. Rotterdam je drgač vrhunski port, mašinerija za raztovarjanje prštimana k more bit, pa tud hitr delajo, no nam so rekl da ostanemo 2 dni, pa smo na konc 3, tko da čist popolni pa tud niso, pa še z roko za natovarjanje so nam poškodval konstrukcijo enga dvigala, tko da to pa tud ni nč. V portu sm drgač vidla 398 m veliko Evelyn Maersk k ma kapacitete 15 500 TEU (TEU=twenty feet equivalent unit = 20 fitni kontejner) kar je hudooo velik! Njena nadgradnja (=superstructure) se dviga nad 50 metrov nad vodo, in to pol k je ze naložena! V portu drgač ful kompenzirajo (kar je men osebno vrhunsk), na eni strani vidš rafinerije, predelavo, kemikalije itd, na drugi pa miljavžent vetrnic za proizvodnjo štroma. Tko da so kr »zeleni«. No prometa v portu je pa tud ful, pa mem nas so vsi šponal k norci (itak, če so pa navajeni kanalov in vsega, k so vsak tedn tam), pa najbrž za »stalne stranke« tud pilot ni obvezn, tko kukr za nas.
Raztovarja so nas z dveh strani naenkrat in to tko, da so dvigala prpelal kr z barko, na vsak stran barke po en dvigau, zraven njih so se pa menjale barže oz. coasterji (»male« barke za priobalno plovbo – grejo po kanalih/rekah v notranjost Evrope).
No dobl smo pa tud obisk inšpektorja iz firme, in enga iz port state controla, k sta vsem srala p buč, 2 dni skup. Port state control je inšpekcija, k nadzoruje barke ko pridejo v določeno pristanišče, zadzoruje oz. preverja pa vse: od sredstev za reševanje na morju, do gasilskih cevi, popravkov v knjigah, zemljevidih do papirjev za vsako pizdarijo. Tko da smo mel celo štalo ker so nam odkril 8 nepravilnost, 7 na palubi, 1 v makini. Ker pa je treba nekoga okrivit in ker se terco tolk dobr razume z barbo je vso odgovornost prevzel čif. In mu je inšpektor dal odpoved. Čif se zato sploh ni kej dost sekirov, se je pa zato namest njega skor cela barka. Še kelnar je začel skor jokat, k so mu povedal da gre. :)

Z Androtam sva komi prčakvala paketke, ampak smo bli do takrat k sva jih dobla že tolk zmatrani, da se nisva mogla niti pošten veselit. Terco nam je tist dan k je šou ven prnesu 2 litra Jamesona, tkoda smo mel še poslovilca od Vladija, k je nasledn dan ohajal. So nam pa sporočl tud tist dan, da mamo tovor za naprej že zrihtan v Ghentu in smo se mogl ob 1h zjutri že spravt štive pucat, ker se nam je blazn mudil, tko da sva z Androtam šla v štivo direkt iz poslovilca – čist prkloplena in nama je blo krasn, do 6h zjutri, k smo pometal nama je minil k za šalo. Ob 9h so nas zbudl ker je bla prazna že druga štiva in smo mogl spet na šiht, in tko naprej vse do večera. Zvečer smo dobil spet 3 ure frej za spat pol pa spet delat Vmes sva z Androtam eneparkrat letela na enga takratkega, da sva laži zdržala. Čif naja je začel klicat bio robota, jest sm pa govorila da se hodva pomazvat z viskijem. No do večera je viskija zmankal, ampak dela pa ne. Ponoč smo spal spet sam ene 2 ure, k smo šli že ven iz porta pa je blo treba pilotsko lestev non-stop spreminjat in gor in dol dajat. 1. dol za pilota iz R'dama, 2. da je šou dol, pa pospravt do pilota iz Ghenta, pa dol za pilota iz Genta, pa spet gor pospravt. Vmes je blo pa treba še oprat eno štivo, k se je na suh ni dal spucat. Da o vremenu ne govorim: +3 stopinje, dež in veter za znort mraz. Vsi smo bli do takrat že mal tečni in pošteno nenaspani (da o pomankanju tuširanja sploh ne začnem govort, tolk svinska ne vem če sm že bla kdaj v živlenu, ampak ni blo cajta za spat, ke bi se človk tuširu vmes). Bosun naja je enkrat ozmerju, k sva se mal predolg pogovarjala in kadila, pa sm mu rekla, da to ni nč, da naja zmerja če si vzameva 2 min za pavzo. No na konc je pršu do naja, k sva šla glih na viski, pa se opraviču, je reku, da to je sam »formalnost«, da da posadka poj mir, če naja kao ozmerja. Svašta, da se ti »šef« opravič, k te ozmerja.. :)











No v Gentu se norišnca še ni končala, spucat smo mogl še tazadno štivo, na srečo vozmo odpadno železo – scrap – tko da nam ni blo treba preveč pucat. Tale scrap pa itak bl zgleda k smeti (crap), k ma vmes še ful plastike in ostale svinjarije.

Čif je mislu, da nasledn dan odhaja in naja je z Androtam pelu v mest na poslovilca po gvardiji. Mi2 sva delala čez dan, tko da nisva mela obveznosti zvečer. Tapru nas je nategnila taksistka k nas je vozila v krogih češ, da se Gent vsak dan spreminja in da ne najde poti do mesta (kasnej smo ugotovil, da je do mesta sam cca. 5 km). Pol nas je nategnila in nas pelala v eno turško četrt, v kteri ni blo nobenih pametnih barov, tko da smo poklical drug taksi, da nas je pelu v center mesta, kjer smo pa njadl ceu kup štacun, k so odprte celo noč in ceu kup barov. Pru smo šli na vsak en koktejl, pol smo pa šli naprej, kukr da bomo v vsakmu kafiču spil sam eno pjačo, pa smo na konc šli v en tak navadn bar in tm ostal. V cemu lokalu nas je blo 6, ampak porcije pjače so ble pa za vola ubit – Andro je mislu, da mu je čif naroču trojn viski, pa je biu na konc enojn, jest sm pa bailey's naročila, k sm misnla, da gremo hit naprej, sm ga pa dobla 2 deci (za 6E), sploh nism mogla verjet svojim očem. Itak k so bli pa tolk radodarni pa res nismo mogl it od tam..
Iz prejšnga kafiča sm žvajznla koš za v kopalnco, k sm ga rabla, v tadrugmu kafiču so mel ceu kup narcis, sm prašala kelnarja, če proda ene, da bi mela za v kabino, je reku, da mi jih da, na konc sm dbla še odpirač z lučko in pepelnik za v kadilnco – moja in Androtova baza. Pepelnik ni preživu zato k sva se s čifom neki ravsala pa sva oba zgrnla kukr sva dolga in široka (no on prov dolg ni, k je še manš k jest :)), no on je pol še ene 2x ubrisov sam od sebe. Fanta sta mi kupla tud 3 rdeče vrtnce od enga pakistanca k je glih mem pršu, pa sta prežvele sam ena pa pol k je čif pozabu, da sva šla z Androtam v trgovino pa je ratu živčn in je začel z njimi tolčt po en ograj. Cepc. No Andro se je začel poj pogovarjat z ženo, mi2 s čifom sva se pa neki spičkala (sam se noben ne spovne zakva), pol sm ga pa mela poln kurac pa sm šla in obadva pustila tam. Sm misnla, da bo že kdo pršu za mano, pa ni blo nobenga :S. Tko da sm se pol en cajt šetkala v smeri porta, dokler nism taksijev najdla. Ostal mi je še 10 E, tk da sm sprašvala, če bi me kdo pelu do ladje (oz. kulkrdelč se da za 10 E), no pa se je le en najdu (itak je bla pa taka cena, k smo bli res bliz). Problem je nastov takrat, k sta tadrugedva najdla taksi ampak nista mela naslova, tko da sta me poj klicala, da sm jima črkvala najdalši naslov ulce in najbol kompliciran kar sm jih v živlenu vidla, tko da sta spet za taksi plačala 40 E, butla, kva pa druzga, neb prej klicala pa poj sla v taksi.. No drug dan sta povedala, da me je čif iskov po enmu gradbišu, k me je kao slišov, da se tm derem, k da me kolejo in je tapru zamotu varnostnike, da so se umaknl od vhoda v bajto tko da je zakurblov en bager al kva. :S. Pol k me ni najdu je šu nazaj do Androta, kjer je pa vidu ene 3 ljudi okol njega (pjančki) in je kuj pomislu, da ga hočjo nabutat, pa je vzel eno palco pa za ograjo hodu sm pa ke pa z njo po ograj drgnu (k v ameriških filmih v zaporu, k pazniki hodjo pa po celicah drgnejo s pendrekom – no saj jest si tko predstavlam). Andro si je pa sam oddahnu, k je vidu da ni ne čif in ne palca krvava, pa da me ni ubiu. Prav tud, da se je dru po mestu Špela, Špela, k da bi biu najbl zalublen. :) Drug dan k smo gledal slike je blo pa kukr na konc filma Hangover, k šele po slikah vso zgodbo sestavš. Da crkneš, smeha za popizdit!
No nasledn dan valda nismo mogl spet ven, k smo bli vsi čist fertik, pa tud čif je zvedu, da sploh ni odpuščen (kao da se je un, k mu je dal odpoved narobe izrazu al kva – valda vemo vsi, da na splošni ne morjo najdt novga čifa v dveh dneh, pa da so mu zato dal sam warning, da ostane še naprej), tko da smo mel za »brezveze« poslovilca.

Pa je pršu že tret dan v Gentu: po jutranjem šihtu sm šla mal spat pol pa na južno. Po južn pa prav terco, pejmo do mene na en gin. Pa sva šla z Androtam. No tistga gina je kmal zmankal pa smo šli še k men na bacardi colo,  jest bi mogla it že na šiht, pa prav terco, če bo kdo kej prašu reč, da men pomagaš, tko da sm se sam za minuto prkazala, pol sm šla pa nazaj. Oglasu se je še Bojan (naš novi drugi strojnik) pa smo skupi spil še Jamesona, na srečo smo ob 5h premaknl barko za 100 m naprej, tko da mi 20 min ni blo treba pit, pa da so me vidl, da delam. Ob 20.30 so me iskal filipi, da bi pil skupi, ob 21.00 pa še čif,, ampak jest sm bla ob 20.05 že lepo v postlci, nabasana do fundamenta. Tole pjačo sva kupla z Androtam, da va mela do Egipta, ampak ni zdržala niti en dan. Katastrofa, podn, pa to ni normaln. Res smo k otroc s čokolado, boh ne dej kej pršparat za drug tedn. Sej zdej mamo pa mir spet za neki cajta. Ampak to se je barba sam sebe gladko zajebu, k je prepovedu naročit pir pa čike v Gentu, k majo komad veliko brezcarinsko prodajalno. Pol pa če gre posadka v mest je laži nazaj prnest žgano pjačo k pa plato pira. K pridem dam, bom šla tapru za ene 14 na brušenje pa pucanje jetr v begne, poj bomo pa kuj fešto za rojstn dan mel :). Vsen nama je pa s čifom ratal v nedelo (dan pred odhodom) z enimi delovci, k so pršli popravlat dvigau, skočt v mest po enepar platojev piva in neki ostale zaloge, tko da bo za en cajt, glih tko za po šihtu, da človk spije pir al pa 2.

No Belgijo smo zapustl s fajnimi spomini, zdej nas pa čaka 11-14 dni plovbe do Damiette v Egiptu, odvisno od vremena, v Biskajskem zalivu nas že čakajo veliki valovi in močen veter tko, da spet nau nč od spanja, bojo pa zato fajni filmčki in slikce. Vmes bomo šli mem Gibraltarja, tko da se že veselim!















2 komentarja:

  1. KAKO PA TO da na paketu piše SLOVAKIA...;P
    če uš ti še naprej tko pila...ti mo mi raj kaka jetra naroćil prek e-baya:) malo rabljena:)))
    fsm ćbewa

    OdgovoriIzbriši
  2. jah kdo bi jih zastopu kje so dobl Slovakio.. Lej ce se ne seksa se pije, sej tko je blo ze na carnivalu :) Sej tiste dni k pa ne pijem, se pa bl mal dogaja, pa nimam zato nc kej dost za pisat, ce mamo pa cedevito party al pa čajanko je pa tko bl umirjena zadeva.. no sej zdej cifa ni vec, pa bo mal mn pijancevanja.. k mi2 z androta mava več mere, k pa rusi :)

    OdgovoriIzbriši