petek, 25. maj 2012

GIBRALTAR – NORFOLK EDITION 1 18-21.2012



No v Gibraltarju smo bli skor ves moj delovn cajt in to na sidru in počel nič razen, da smo prvezal baržo k nam je prpelala nafto in nabiral barvo. Filipi so probal neki lovit ribe in so jih ujel ene 5, sam so ble bl mejhne. Sej da bi kdo povabu na pojedino, tist pa ne, sam skoz pravjo Long time no see! Ja če me noben ne pokliče pa reče, dej prid na čaj, al pa kej! Itak so pa v Egiptu vsi nabavl compe pa so zdej totalno nedružabni, še bolj kot prej. Sam po kabinah nabijajo igrce pa »romantično« muzko. Itak une svoje bedne balade..
No mava pa z Androtam tud vsako jutro svojga pevca naročenga. In sicer se naš dragi Clifford »žrtvuje«, ko se na ves glas dere Aerosmithe al pa Nirvano. Tip v originalu sploh ne poje slab, ampak kar se pa rock bendov tiče, ti pa res lahk dvigne živc. Tip očitno ne more spat in začne že ob 7h zjutri, ko midva komi pijeva svojo jutranjo kavico in v – več al mn tišini bereva kšn cajtng- nabijat svoje Bon Jovije al kar kol, na karaoke mašin, zraven pa cvil kot bi ga dajal iz kože. Pa pomoje zraven misle, da mu gre res dobr, da res zadane intonacijo.. :S Dobr, da žvim v drugmu štuku kukr je pa mašina za karaoke, in da mi ni tega treba non stop poslušat.. Sam za dobro jutro :S

Gibraltar je bil drgač vidt kr zanimiv, sam kva k bi prevoz do obale (lanča) stal okroglih 1000 evrov. Sej niso normalni. Še rezervnih delov nismo rajš naročl, k je prevoz za njih predrag, ke šele da bi kdo koristu prevoz do zemlje. So pa uni, k so nam prpelal nafto itak kuj s filipi naredl biznis s telefonskimi karticami. Škoda k niso mel še piva.. :)
Bark je blo tm ogromno, in to od jadrnic, trajektov, katamaranov, pa do 398 m dolge UASC. Srečo smo mel da je biu sonce, k smo mogl bit cel dal na palub, in neb blo glih fletn če bi nas pral..
Kukrkol popoldne smo dvignl sidro (dobesedno) in se usmerl prot Azorom in naprej proti Ameriki. Med plovbo se kot ponavad nič kej dost ne dogaja, do 21. sva z Androtam delala še na palubi. Dans sva pa začela še gvardije na mostu. Jest zdej s tercotam on pa s sekondotam. No saj ene muke sm se rešila. Se mi pa Andro zato bl smil :S!
Sva pa zato spet mal več cajta skup prebila, zdej k smo pucal štive, kar sm včasih že prov pogrešala  K če sva skup se res nareživa, sploh k sva mogla pucat santine (bilge tanke) pa špilala albanca – en dela en pa luč drži.. Itak rabva pa za vsak deu 2x al pa 3x več cajta k pa filip za isto reč. Ker pač mi2 sva kadeta in če že morva samostojno delat pol to nardiva kvalitetno. In kvalitetno ne morš na hitco nardit :). No kukrkol se pol še zvečer mau podružva, da mal pojamrava al pa da kadetska dnevnika al pa kej za učenje pregledava. No pa tud kšn viski pade Neki malga ga je še ostal iz Egipta.
Smo mel pa učeri sam pol delovnega dneva, tko da smo mel vsi cajt kabine pospravt (v delovnem cajtu, k itak ni blo kej druzga 4 ure za počet, kar smo mogl nardit smo bli v parih urah fertik), no pa popoldne sem gladko odspala 3 urce. Spet premikamo cajt pa valjamo, tko da mje očitno kr manjkal. Dans sm pa ko rožca. Še 4 ure oddelam na palubi pa bo dan okol..
Zvečer sva pa z Androtam še slike k sm jih dopoldne na gvardiji sprintala pa plastificirala, nalimala v smoking areo – bazo. Tko da sva si mal popestrila morade (stene), da ne bo več tolk pusto. Enepar slik je od bark, pa sončnih zahodov, enepar pa od ljudi, k smo se oz se še tm zadržujemo.. Zdej pa k bo kšna nova lepa, oz. zabavna, jo bova pa spet ke dala, tko da do takrat k bova šla dam, bojo stene polne :).





MEDITERANSKO MODRA (3 MESECE NA BARKI.. ŠE 10 :S) 16.,17.5.2012



Zjutraj sem se zbudila in se skozi okno zazrla v čudovito modro sredozemsko morje. Ta mediteranska modrina je res edinstvena, in takšnega odtenka modre človek res ne najde na nobenem drugem morju. Ta globoka modra, ki je v vzhajajočem soncu videti še posebej čudovita te prevzame in omehča srce. Beli valovi se kodrajo in poživljajo telo in duha…. BLA BLA BLA!!! No če hočte brat takele bloge se nahajate na narobni strani. Tle se piše po gorensk, od pjače pa od žurov, pa od tega kolk te kdo razpička, tko da za potopisna predavanja o lepoti narave in takem sranju poglejte na National Geographic, al pa km drugam, k tle tega nau! Aja cela štorija glede te mediteransko modre, to sta prbila terco in sekondo, da tolk lepe plave pa ni nikjer drget, in sva se z Androtam itak na ta račun delala norca skor cel tedn. Ker plava je plava, in ta v mediteranu ni čist nč posebnga.. isti kurac je povsod! No razn na karibih, tm je res lepa plava, turkizna.. Tle je pač obična plava, kukr je vsak morje plov k je globji od 20ih metrov..





PROTI GIBRALTARJU/DESTINATION UNKNOWN 11.-15.5.2012



Izplul smo iz Damiette clo v moji gvardiji (ob 4h zjutri) tko da sm spala od 21h naprej, ker je biu prvo odhod napovedan za ob 23h. No po odvezu nam pa še čif pove, da mamo frej dan, da se mal spočijemo, nasledn dan pa začnemo pucat skladišča. Tud destinacijo so nam skenslal, kar je bla za vse razveseljiva novica, no povedal so samo, da gremo prot Gibraltarju na bunker (kar je obična destinacija za tankanje na tem delu sveta, vsi k so bli že kdaj tm so bli sam na bunkerju, no pa redki so se tam izkrcal), za tem pa kdo ve kam nas pošlejo..
Frej dan sm izkoristla za pranje cot in pospravljanje kabine (k v enmu tednu, ko nimaš niti cajta spat, se nabere ceuga fuka svinjarije in cunj, sploh k se v portu najmanj 2x na dan preoblečeš v ne prašne cunje. Valda sva se z Androtam po kosilu mal podružla. Ni pa manjkov niti John Waler. Mela sva spet fotošuting in par ur smeha, k je spet take strelu, ne vem ke jih tip jemlje.. No sm pa ke kšno sm tud jest prspevala :)..

No da povem še to o Egiptu/Egipčanih (saj o tistih, k sm jih jest srečala): tolk ponudb za seks (k bi mi ga plačal) nism dobla še nikjer in nikol. Pa upam, da tud nikol več, k tolk ponižane se pa že dolg nism počutla. Ponujal so se pa od starejš k 60 let pa do mladih okol 20.. Pa taki muslimani in to! Kao alkota ne smejo pit, kadit tud ne, da pa plačajo za seks, to je pa Alah zgleda dovolu.. No ker je alko prepovedan in posledično drag ko žafran so si izmislil tele ponaredke viskijev, ampak to da po Prešernu kadijo travo in hašiš to je pa kul.. Tle na palubi se skoz zavoha kšnga, da o očeh »biznismenov« na ladji sploh ne začnem. Dobr, neki jih je čist proti, taki ti ne morjo zrihtat nč, so pa taki ki bi ti lahk karkol. Sm enga prašala če ma Coke (Coca-cola seveda in ne coke – koka). Je reku da ni problema, kolk hočem. Sm rekla, da eno bakso (plato), pa je šele pol dojel da sm hotla kolo! Užas!

Nasledne 2 dni sem več al mn prespala po šihtu, valda, sm čist ven iz ritma pa kondicije. 6x na dan  v štivo in ven te tud zjebe, bl k tiste 8 ur pometanja. Smo bli pa kr pridni, v enmu dnevu smo pomedl 4 štive, drug dan pa še tazadno in opral 2, tko da še ene par dni pa bomo fertik, pol greva pa z Androtam spet na most delat.

So pa teli filipi taki butli, da to ne mors verjet. Prvi dan, smo spucal 4 štive, in če nasledn dan neb jest rekla bosunu, da gremo še ta peto, je sploh neb še ne vem kolk dni, ker je njemu čif reku, da je treba začet prat. Bosun pa očitno nima jajc in mu ne upa rečt, da petka še ni dokončana, misl pa čist nč, tko da so itak vsa dela napol narjena, ker se ne more odločt in uredit dela (k ga pač on določa) tko, da bi se ena stvar dokončala in pol začela naslednja. Zato mamo pa barko tud sam napol pobrušeno, pa na pol pobarvano, pa napise na vratih (ala KEEP CLOSED AT SEA, DECK STORE…) samo napol obnovljene. Podn, res bi tip rabu en šnel kurz iz organizacije dela, pa iz samozavesti..
Z Androtam sva itak pršla do zaklučka, da se me bosun zgleda boji (al pa je zalublen, pa mi hoče kao ustrešt), pa tud rit sm mu že eneparkrat rešila, tko da me tip očitno kr posluša, k če ga kdaj ozmerjam se pol kr on pride opravičt, pa če mu kdaj dam kšn »nasvet« me tud kr posluša! :)



DAY 3 & 4 9.,10.5.2012

Še dobr, da sva z Androtam pomorca in ne računalničarja, k Denis nama je v prvi minuti zrihtu mikrofon na compu z eno najbl osnovno nastavitvijo, k se je noben od naja ni spomnu :S, butla :). Se vid, da je on bl tehničen tip kukr pa midva.
Jah nč se neki ne dogaja, še vedno smo v portu, še vedno je vse svinjsko od prahu, pe vedno delamo, še vedno ne spimo. Tokrat je nespanje posledica interneta in NE pijančevanja. Končno mamo normalno povezavo z domom in prjatli, da se še jest mal updejtam, ne samo vi. Prov sede mal poklepetat o stvareh k se vam dogajajo in ne samo o tem kosu železa. Lahk bi še kašn od vas začel pisat blog, k vem da ga tud vi žurate, pa da se vam vsake tolk cajta zgodi tud kej neobičajnga..
Kar je blo zanimivga učer je to, da sta nas zvečer preletela (no sta bla kr visok, pa precej delč) dva fighter jeta, zgleda iz NATOve baze, k je tle nek »bliz«, pa da so nam povedal da gremo naprej proti Grčij (yasas – živjo, yamas – na zdravje!), kjer bomo (srčno upamo da ne) nalagal cement, k ga bomo peljal v Nigerijo (kar še bolj upamo, da ne). Prvič je cement najbolj svinjska reč za pucat, k se strdi in sprime na stene skladišč in ga je treba s kladvom dol tolčt, kar pa ni glih lahko pr taki kvadraturi skladišč. Drugič se ga valda ne sme močit in se praši ko svija. Tretjič je Nigerija cela jeba zarad piratov – predn prideš sploh tja; in pol k si že enkrat tm je treba iz palube pospravt vse premične predmete ker jih drgač pokradejo, pa da o nevarnosti (ker se skoz strelajo) ne govorim. No, ko se pa končno gre iz Nigerije je pa treba popolnoma ampak res popolnoma pregledat barko ker se slepi potniki skrijejo tud v strop, kjer je 20 cm prostora, tko da se tud obrnt ne morejo. Itak krožjo take in drugačne zgodbice o teh slepih potnikih, kukr: Na eni ruski barki so jih postrelil, ampak je nekdo snemal in objavu posnetek na internetu, mislm da so glih zaključil sojenje par mescov nazaj in da sta bla barba in chief obsojena na kr precej let zapora. No pol, da se nekaterim kapitanom ne da ukvarjat s papirologijo in da napravjo slepga potnika v rešiln jopič (valda brez imena barke) in ga vržejo čez krov sred oceana. Sm pa ke je kšn preživu, pa tožu firmo, ker si je pač zapomnu ime barke..
Vsak k je že kdaj bil v Nigeriji ma kšno zgodbico za povedat. Sekondo je itak mogu kuj povedat, da majo Nigerijci res velike tiče. Mislm, kt da to je pa res pomemben podatek :).
Kukr kol upamo, da je sreča na naši strani pa da nas pošlejo kam drugam krcat kej druzga, kar se redno dogaja v pomorski industriji. Kdo ve, mogoče nam pa najdejo kšn drug tovor še kje bližje!       



     

DAY 2: SALAM ALEJKUM 8.5.2012

Učer sva se s kapotam zmenila, da greva mal po portu pogledat-nej bi mel duty free shop- no na tabli, k stoji pred barko piše, da majo tud bazen, pa internet cafe, pa hotel, park, kavarno, trgovino in ni da ni. Ma k sva midva končn uspela najdt ta seaman's club je blo notr 5 miz in ena slika od bark. Za pit so mel fanto pa pepsi, za jest pa neki od muh posranih domačih »specialitet«. Kapotu sm zrihtala dve šteke čikov po sva šla pa nazaj. Niti kartic niso imel tm, kva šele kej druzga. Mrbit tabla stoji za seaman's club k ga šele gradijo :).
Popoldne sm končno uspela zrihtat računalnik, tko da zdej dela kukr se zagre – razen mikrofono, to mu pa ni jasn, kuko se naštima, tko da dragi frendi lahk me na skypu sam vidte :S. No po večerni gvardiji sm mal chatala z lupčkom, pa Andro se je oglasu na enga Johna Walerja. Čifu sva skup napisala tud mail z enimi bolanimi forami. Ala: živjo imava se super. Vreme je lepo. Včeraj smo imeli za sladico vanilijev sladoled… itd. Kukr otroc k grejo prvič v kolonijo, al pa s frendi na morje pr 8ih letih, pa pol takle dam pošilajo :D. Zraven sva pa prlimala še par fotk od poslovilca. :)

No tanov čif, se je pa tud enkrat že fajn narežov enmu filipu, k je v mojih križankah najdu sliko ene babnce in jo je božov glih k je uletu čif :). Sm rekla, da nej mu oprosti, ampak, da je filip že pol leta tle, je sam reku, da je to čist normaln :).




DAMIETTA, EGIPT 5.5.-8.5.2012

Pa ne more človk verjet, a so porte zgradil sam zato, da pomorci ne spijo, al majo še kašn drug razlog? Ta pru so nam govorl, da bomo šli iz sidra proti portu že 4. Zvečer, pol, da šele 5. popoldan, na konc smo šli pa 5. zjutri. Egipt pač, morš prčakvat đumbus (cganarijo). Damietta je glih mal večji port k pa Koper, krcajo pa gnojila, les, cement, kontejnerje,… Mislm, da je vse skup enih 20-30 bark sam tle naenkrat. Izkrcavajo pa tud star želez, k ga mamo mi.
Po 15ih minutah, k smo se prvezal je blo na barki že ene 20 ljudi, 5 uradno (to so tisti k so pršli po cigarete-korupcija-vse se da, če jim daš Marlboro – se pozna bližina sueškega kanala/marlboro kanal), 5 fk so bli slučajn bliz in so upal na cigarete, pa 10 biznismenov. Vsak s torbo al pa dvema in so se kuj nasral v jedilnco od posadke, pa pol še po hodniku, k je blo tm hitr poln in razstavl robo. Od šamponov, do slušalk, usb ključkov, laptopov, srebrnih zapestnc, do suvenirjev itd. Ma ni da ni! Jest sm se počutla kt da je Mercator pršu na obisk. Valda sm mogla kuj biznis nardit. Nabavla zalogo čikov in naročila par viskijev, za ktere sem mela že kupce prštimane, tko da sm spet mal zaslužla. Sam to pa je šoping, uni neki frajarjo s cenam, jest pa barantam in to direkt za pol cene. Je reku en, ti pa si direktna, kuj za 50 % zbiješ, sm rekla, da počas zbijat nima smisla, pa tud cajta nimam, k če ti rata na hitr ti rata, če pa ne, pa pač ne bo nikol.. :)
No obržala sm flašo JOHN-A WALERJA (kao Johnny Walker – en egipčanski ponaredek, ampak Black label, kao 12 let star whiskey k to itak ni), da smo ga spil za čifovega poslovilca – zdej je biu res :). Tko, da smo se po gvardiji dobil pr čifu v kabin še s kapotam in ga fletno cuzal, ob ene 9h se nam je prdružu še Andro, k je biu drgač na šihtu, ampak si je »vzel« cajt, da se je oglasu. No ob pol 11h je viskija zmankal tko, da sm klicala štromarja (mojo največjo stranko, k je kupu 2 litra), če mi posod 1 liter, da smo še žejni (no predvsem
Rusa). Kapo in čif sta si ga ornk prvoščla, tko da je kapo komi do kabine znou pridt, pa je sam 6 metrov stran od čifa :). Da crkneš, to sm se smejala. No Andro je poj tud mogu nazaj na šiht, tko da sva ostala sama s čifom. On je pol izvaju ene pjanske izgrede in začel metat stvari po kabini, tko da sm ga mela poln kurac in sm hotla eneparkrat it že pa me ni spustu: CADET YOU ARE NOT GOING ANYWHERE!, tko da sm na konc uspela spizdit šele mal pred tretjo, ob 4h pa že na šiht, pa še tanov čif je glih pršu na ladjo, tko da ne vem kuko sta se s tastarmu kej zmenila, k un je mogu bit tud še čist fertik. Men je blo itak na gvardiji fletn, k sm bla še čist prkloplena:). Dan sm po šihtu itak prespala. Popoldan pa prav štromar, da ta viski pa ni nč, da to lahk vsak doma nardi, sm rekla, če mu poj rajš dnar dam namest da mu novga naročim, prav da to pa ne :). Ta je tud pjanček. Itak ga je vidu sekondo vsega prkloplenga in je mogu pr kosilu pred barbo rečt, pa dobr ve, da je barba alergičen na alkič, važn, da sekondo lep zgleda, tud če vse ostale v drek porine. Sam da on pokaže, da ve vse kar se na barki dogaja. Kao, kadeta še zmeri veva več, k pa on, brihtnež!
No kukr sm že rekla, je zjutri pršu nov čif, k je mal starejš možakar (48)  in že ves siv, pa zgleda ma tud mal mongolske krvi v seb, k je mal temnejš in ma mal zategnene oči. S temu ga pač namo pil preveč skup, je prestar :(. Je pa drgač iz Vladivostoka, kar pomen: vlada je na vzhodu-čeprov ne vem kje bi to blo, k na vzhodu ni nč, kvečjemu na zahodu, al pa če je bliži če greš čez Ameriko do Moskve kukr pa čez celo Rusijo:))
Zvečer smo rekl še tastarmu čifu adijo in šli spat. Uh pogrešal ga bomo fajn, saj mi2 z Androtam, ker naja je nauču ful, pa še več bi naja lahk če bi ostal, jest bom pa sploh pogrešala njegov bolan smisu za humor, k mi je polepšu (predvsem jutranje) gvardije. Ben kdo ve, mogoče pa pride čez par mescov nazaj, mi2 va še zmerm tle :(. No zdele je že na avijonu prot Moskvi, jest pa na dolgočasni gvardiji :(.

SIDRO, YES! 4.5.2012

Za barbo je pomoje cajt, da gre v penzijo, k takle odnos k ma zadne 3 dni do vsega ga bo spravl v grob. Kadar kol pride na most cmoka z zobmi in to zdej že neprestano, tko da mi gre res že na živce, pa še sekondo je ves hiperaktiven zraven pa skoz neki tolče po vsem mem ritma in tleska s prsti, da mi že res najeda vse skupi. Plus tega, da je barba totalen nacionalist in rasist in pizdi non stop čez Ruse. Kt, da če ga bom pa poslušala bom pa še jest taka ratala. Nisem jest terco, da bi se tkole prlagajala in se strinjala z vsakim mnjenjem, mam pa preveč let, pa neki v glav, da znam z njo razmišlat in met svoje mnenje o lajfu. Itak se vid, da barba ni nikol delu z Američani in Indijci in da ne ve s kom je res zajeban delat, pa kdo so zares kreteni. Do zdej je skoz delu s slovensko/hrvaško/filipinsko posadko in se sploh ne more navadt na Ruse. Če bi bla Splošna tolk uredu, pol neb Slovenci bežal k tujcem delat, a se mu ne zdi? Ma problem je tud v tem, da se bova midva z Androtam prej naučla kej od Rusov k pa od našga dragega sekondota al pa tercota. Ampak ne, onadva sta pa zanga zakon. Res mi ni kul, da cele dneve nabija sam od teh Rusov, namest da bi naja kej nauču…
No da nam sam šimfala, zadne par dni sva s čifom popila še kar je blo vina in učeri še z Androtam in čifom še mal pirčka. Predvčerajšnjim k sva ga s čifom žingala, sm mela 3 ure neprestanega testiranja (zgleda je slutu da gre dam, pa me je hotu še prej čimveč naučit), tko da na konc nama je z Androtam tud podpisu dnevnika, no saj ene par podpisov je dal. Ampak jebemti, če si jih nism zaslužla!

Aja 2 dni smo bli na sidru in smo čakal na prost privez v Damietti, tko da so si častniki vsi mal odpočil, k so na gvardiji sam filme gledal, mi smo pa na palubi mau podmazval.. 

ponedeljek, 7. maj 2012

KRESOVANJE? 30.4.2012

Uh vi ste mel (saj večina vas) učeri žur ob kresu mi pa čist navadn dan. Šiht, kava, deci belga, 6 delov Seksa v mestu in spanje. Tolk o praznikih.. Dans je pa še barba povedu, da se njemu ne da naročvat bondeda tko, da se lahka jebemo za čike, čokolado, kolo in ostalo brezcarinsko robo. Cepc, namest da bi kupoval po duty free cenah mormo zdej zuni kupt zaloge. Problem je v tem k mi bi pil tud kdaj kolo al pa sprite pa valda ne bomo tega nosil z obale ampak rajš pir (no v Egiptu najbrž nau alkohola, če pa bo bomo pa naredl ornk zaloge, zdej k vemo, da do nadaljnjega ne bo mogoče nč naročit). Najbrž se mu ne da naročat ker on nima nč od tega, lenuh, da bi pa še mal na ns delovce pomislu, to pa ne. En cajt govori, da je treba dt posadki mal vesela vsake tolk cajta, pa jm dat mau za pit pa za kadit, a po drug stran je pa čist proti in noče naročat. Kdo bi ga zastopu? Aja pa da je blo v Gentu možn naročit po enih katalogih brezcarinsko robo (razn alkohola, k ga je barba prepovedu) pa da so kuj k so pršli katalogi na barko vse zaplenl filipinci, in k sva jih midva z Androtam vidla, so že pobral naročila, tko da sva totalno zvisela, so hinavci teli filipi, sam za svoje riti poskrbijo, važn, da ma zdej pol posadke nove laptope pa playstatione. Ampak se nč kej dost ne sekiramo, sej se vse vrača in vse plača..
Zdej pa letim v bazo na kafe, poj bom pa še kšnga ruknla, da se mau potolažm.. No pomagala je pa tud ena plata Nirvane, k jo nabijam že 2 ure.. :)
Jebeš budizem, k ti Nirvana špila, pa jezo odgana:)

GHENT – DAMIETTA 23.4.-30.4.2012

VSE NAJBOLJŠE SVETLANA!!! IN SREČEN ZAKON TJAŠA IN DEJAN!

Ene dva dni nas je tko metal, da je bla cela barka za nkamr, jest pa še posebi, sm šla 2x p šihtu kr ležat, k če si stal ti je itak kuj čudn v želodcu naredl. Metal nas je pa v vse smeri, tko da tud moj »rezervni« spalni načrt – postran na postl – ni pomagov kej dost. No učer 26.4. so se stvari začele počas normalizirat, pa še barba ns je vse častil en pir po večerji, tko da je blo vzdušje kuj mal bolš, še posebi zato k sva z Androtam nadaljevala pr men v kabini z belgijsko/bulgarskim pirom do polnoči. Pol je pa Andro šou, jest sm pa še mal nabijala musko pa gledala stare fotke pa zganjala nostalgijo do ene enih.. Tko da sm po (men se zdi) dolgmu k morje se je čist umiru, tko da se bo dal tud dans fajn spat. Jutri va pa mogla kadeta spucat most v nulo (upam, da bo sam polovičen dan) zvečer gremo pa že skoz gibraltarsko ožino, tko da bo treba verjetn bit na mostu (no tud če ne bo treba bova gor), da vidva to prometno čudo in da mal pofotkam, če bo kej za pofotkat.. Do takrat pa..


Uh vse skup se je mal drugač odvijal kukr smo prčakval. Že prejšn dan so začele krožt govorice, da bo v soboto piknik. Ampak govorice je začel kelanar tko, da itak ni noben vedu nč. Dopoldne jih je potrdu čif, k je govoru z barbo in je barba odobril. Tko, da so filipi na hitrco zašvasal skup en žar iz polovice soda. Kuhar je pa men začel srat po buč zakva ni noben nč prej povedu, da bo piknik, da nima nč mesa odtajanga. Pa kurac sm jest, da ma on men za težit, kt da jest odločam.. No pred piknikam sva z Androtam spila en pirček, na pikniku pa še dva. No in vidm jest filipe kuko mečejo pirovske flaše čez krov in začnem pizdit, da nej ne delajo tega, pa se spet začne oglašat kuhar prov pametn: Who are you, who are you, da kao govoriš, da ne smemo metat. Sm rekla, da fakin' Greenpeace. Pa se je neki začeu dret, jest pa nazaj. Preklet kreten, kva ma on men za govort, on ni men nč, sej jest tud nemu nisem, sam dret se mu pa ni treba name! Nimam pojma kva mu mede, pomoje je že predolg cajta tle, pa ma krizo 6ih mescov..
Po pikniku smo še mal pr čifu pirčkal, tko da je bla ura kuj ena, k sm šla spat. Ampak so nam za zjutri oblubl sam 2 ure dela, tko da smo vedl, da si ga lahk mal prvošmo. Med šihtam sm vidla čist tapravga kita, kar je biu konkretn highlight tega tedna.
No po šihtu sva se z Androtam lotila kuhat kumarčno juho in zraven odprla en tetrapak vinčka, pa sva ga počas cuzala in kuhala. Po južn sta se nama prdružla še terco in Bojan (drugi makinist). Tko da smo poj nabijal musko v fitnesu, k je kuj zraven kadilnce – baza, in se maščeval filipom, k vsak jutr že ob 7h nabijajo na ves glas karaoke. No tkole fletn smo vinčkal do ene 2h pol sm šla pa sam spat do večerje, k itak nism mogla čist nč več. No po večerji je Andro pršu še na en vinček, jest sm ga pa sam še gledala, poj sm šla pa rajš kr nazaj ležat :). To sva pa mela kej velik od frej dneva, namest, da bi kšn pinkponk odšpilal al pa kšne karte vrgl. Zdej mam pa spet dost pjače za kšn dan!








ROTTERDAM (NL) & GHENT (BEL) 15-23.4.2012

DVA MESCA NA BARKI, ŠE 11 DO KONCA :S

Ne nisem lena ratala za pisat blog, ampak takele norišnce pa res nisem prčakvala v Evropi. V Rotterdamu je zgledal še dost normaln (od začetka) ampak se je kmal izkazal, da je vse varka. Prvi dan še ni blo nč posebnga, razen, da smo se vezal na boje 100 m od obale in da bi za barko, k bi nas pelala do obale odštel 40 evričev v eno smer. Sej če bi nas šlo enih 5 naenkrat dol bi se splačal, sam če greš pa sam pa res nima smisla. No če bi pa hotl prov do mesta pridt, bi pa plačal še 80 E za taksi za v eno smer, se prav pol moje plače, tko da sm si sanje da bom vidla Rotterdam sam narisala. Sva se neki s tercotam menila, da bi šla lahk nasledn dan z agentom do mesta, pol pa z njegovimi kolegicami nprej, pa sm mogla na konc delat, tko da ni šlo. Rotterdam je drgač vrhunski port, mašinerija za raztovarjanje prštimana k more bit, pa tud hitr delajo, no nam so rekl da ostanemo 2 dni, pa smo na konc 3, tko da čist popolni pa tud niso, pa še z roko za natovarjanje so nam poškodval konstrukcijo enga dvigala, tko da to pa tud ni nč. V portu sm drgač vidla 398 m veliko Evelyn Maersk k ma kapacitete 15 500 TEU (TEU=twenty feet equivalent unit = 20 fitni kontejner) kar je hudooo velik! Njena nadgradnja (=superstructure) se dviga nad 50 metrov nad vodo, in to pol k je ze naložena! V portu drgač ful kompenzirajo (kar je men osebno vrhunsk), na eni strani vidš rafinerije, predelavo, kemikalije itd, na drugi pa miljavžent vetrnic za proizvodnjo štroma. Tko da so kr »zeleni«. No prometa v portu je pa tud ful, pa mem nas so vsi šponal k norci (itak, če so pa navajeni kanalov in vsega, k so vsak tedn tam), pa najbrž za »stalne stranke« tud pilot ni obvezn, tko kukr za nas.
Raztovarja so nas z dveh strani naenkrat in to tko, da so dvigala prpelal kr z barko, na vsak stran barke po en dvigau, zraven njih so se pa menjale barže oz. coasterji (»male« barke za priobalno plovbo – grejo po kanalih/rekah v notranjost Evrope).
No dobl smo pa tud obisk inšpektorja iz firme, in enga iz port state controla, k sta vsem srala p buč, 2 dni skup. Port state control je inšpekcija, k nadzoruje barke ko pridejo v določeno pristanišče, zadzoruje oz. preverja pa vse: od sredstev za reševanje na morju, do gasilskih cevi, popravkov v knjigah, zemljevidih do papirjev za vsako pizdarijo. Tko da smo mel celo štalo ker so nam odkril 8 nepravilnost, 7 na palubi, 1 v makini. Ker pa je treba nekoga okrivit in ker se terco tolk dobr razume z barbo je vso odgovornost prevzel čif. In mu je inšpektor dal odpoved. Čif se zato sploh ni kej dost sekirov, se je pa zato namest njega skor cela barka. Še kelnar je začel skor jokat, k so mu povedal da gre. :)

Z Androtam sva komi prčakvala paketke, ampak smo bli do takrat k sva jih dobla že tolk zmatrani, da se nisva mogla niti pošten veselit. Terco nam je tist dan k je šou ven prnesu 2 litra Jamesona, tkoda smo mel še poslovilca od Vladija, k je nasledn dan ohajal. So nam pa sporočl tud tist dan, da mamo tovor za naprej že zrihtan v Ghentu in smo se mogl ob 1h zjutri že spravt štive pucat, ker se nam je blazn mudil, tko da sva z Androtam šla v štivo direkt iz poslovilca – čist prkloplena in nama je blo krasn, do 6h zjutri, k smo pometal nama je minil k za šalo. Ob 9h so nas zbudl ker je bla prazna že druga štiva in smo mogl spet na šiht, in tko naprej vse do večera. Zvečer smo dobil spet 3 ure frej za spat pol pa spet delat Vmes sva z Androtam eneparkrat letela na enga takratkega, da sva laži zdržala. Čif naja je začel klicat bio robota, jest sm pa govorila da se hodva pomazvat z viskijem. No do večera je viskija zmankal, ampak dela pa ne. Ponoč smo spal spet sam ene 2 ure, k smo šli že ven iz porta pa je blo treba pilotsko lestev non-stop spreminjat in gor in dol dajat. 1. dol za pilota iz R'dama, 2. da je šou dol, pa pospravt do pilota iz Ghenta, pa dol za pilota iz Genta, pa spet gor pospravt. Vmes je blo pa treba še oprat eno štivo, k se je na suh ni dal spucat. Da o vremenu ne govorim: +3 stopinje, dež in veter za znort mraz. Vsi smo bli do takrat že mal tečni in pošteno nenaspani (da o pomankanju tuširanja sploh ne začnem govort, tolk svinska ne vem če sm že bla kdaj v živlenu, ampak ni blo cajta za spat, ke bi se človk tuširu vmes). Bosun naja je enkrat ozmerju, k sva se mal predolg pogovarjala in kadila, pa sm mu rekla, da to ni nč, da naja zmerja če si vzameva 2 min za pavzo. No na konc je pršu do naja, k sva šla glih na viski, pa se opraviču, je reku, da to je sam »formalnost«, da da posadka poj mir, če naja kao ozmerja. Svašta, da se ti »šef« opravič, k te ozmerja.. :)











No v Gentu se norišnca še ni končala, spucat smo mogl še tazadno štivo, na srečo vozmo odpadno železo – scrap – tko da nam ni blo treba preveč pucat. Tale scrap pa itak bl zgleda k smeti (crap), k ma vmes še ful plastike in ostale svinjarije.

Čif je mislu, da nasledn dan odhaja in naja je z Androtam pelu v mest na poslovilca po gvardiji. Mi2 sva delala čez dan, tko da nisva mela obveznosti zvečer. Tapru nas je nategnila taksistka k nas je vozila v krogih češ, da se Gent vsak dan spreminja in da ne najde poti do mesta (kasnej smo ugotovil, da je do mesta sam cca. 5 km). Pol nas je nategnila in nas pelala v eno turško četrt, v kteri ni blo nobenih pametnih barov, tko da smo poklical drug taksi, da nas je pelu v center mesta, kjer smo pa njadl ceu kup štacun, k so odprte celo noč in ceu kup barov. Pru smo šli na vsak en koktejl, pol smo pa šli naprej, kukr da bomo v vsakmu kafiču spil sam eno pjačo, pa smo na konc šli v en tak navadn bar in tm ostal. V cemu lokalu nas je blo 6, ampak porcije pjače so ble pa za vola ubit – Andro je mislu, da mu je čif naroču trojn viski, pa je biu na konc enojn, jest sm pa bailey's naročila, k sm misnla, da gremo hit naprej, sm ga pa dobla 2 deci (za 6E), sploh nism mogla verjet svojim očem. Itak k so bli pa tolk radodarni pa res nismo mogl it od tam..
Iz prejšnga kafiča sm žvajznla koš za v kopalnco, k sm ga rabla, v tadrugmu kafiču so mel ceu kup narcis, sm prašala kelnarja, če proda ene, da bi mela za v kabino, je reku, da mi jih da, na konc sm dbla še odpirač z lučko in pepelnik za v kadilnco – moja in Androtova baza. Pepelnik ni preživu zato k sva se s čifom neki ravsala pa sva oba zgrnla kukr sva dolga in široka (no on prov dolg ni, k je še manš k jest :)), no on je pol še ene 2x ubrisov sam od sebe. Fanta sta mi kupla tud 3 rdeče vrtnce od enga pakistanca k je glih mem pršu, pa sta prežvele sam ena pa pol k je čif pozabu, da sva šla z Androtam v trgovino pa je ratu živčn in je začel z njimi tolčt po en ograj. Cepc. No Andro se je začel poj pogovarjat z ženo, mi2 s čifom sva se pa neki spičkala (sam se noben ne spovne zakva), pol sm ga pa mela poln kurac pa sm šla in obadva pustila tam. Sm misnla, da bo že kdo pršu za mano, pa ni blo nobenga :S. Tko da sm se pol en cajt šetkala v smeri porta, dokler nism taksijev najdla. Ostal mi je še 10 E, tk da sm sprašvala, če bi me kdo pelu do ladje (oz. kulkrdelč se da za 10 E), no pa se je le en najdu (itak je bla pa taka cena, k smo bli res bliz). Problem je nastov takrat, k sta tadrugedva najdla taksi ampak nista mela naslova, tko da sta me poj klicala, da sm jima črkvala najdalši naslov ulce in najbol kompliciran kar sm jih v živlenu vidla, tko da sta spet za taksi plačala 40 E, butla, kva pa druzga, neb prej klicala pa poj sla v taksi.. No drug dan sta povedala, da me je čif iskov po enmu gradbišu, k me je kao slišov, da se tm derem, k da me kolejo in je tapru zamotu varnostnike, da so se umaknl od vhoda v bajto tko da je zakurblov en bager al kva. :S. Pol k me ni najdu je šu nazaj do Androta, kjer je pa vidu ene 3 ljudi okol njega (pjančki) in je kuj pomislu, da ga hočjo nabutat, pa je vzel eno palco pa za ograjo hodu sm pa ke pa z njo po ograj drgnu (k v ameriških filmih v zaporu, k pazniki hodjo pa po celicah drgnejo s pendrekom – no saj jest si tko predstavlam). Andro si je pa sam oddahnu, k je vidu da ni ne čif in ne palca krvava, pa da me ni ubiu. Prav tud, da se je dru po mestu Špela, Špela, k da bi biu najbl zalublen. :) Drug dan k smo gledal slike je blo pa kukr na konc filma Hangover, k šele po slikah vso zgodbo sestavš. Da crkneš, smeha za popizdit!
No nasledn dan valda nismo mogl spet ven, k smo bli vsi čist fertik, pa tud čif je zvedu, da sploh ni odpuščen (kao da se je un, k mu je dal odpoved narobe izrazu al kva – valda vemo vsi, da na splošni ne morjo najdt novga čifa v dveh dneh, pa da so mu zato dal sam warning, da ostane še naprej), tko da smo mel za »brezveze« poslovilca.

Pa je pršu že tret dan v Gentu: po jutranjem šihtu sm šla mal spat pol pa na južno. Po južn pa prav terco, pejmo do mene na en gin. Pa sva šla z Androtam. No tistga gina je kmal zmankal pa smo šli še k men na bacardi colo,  jest bi mogla it že na šiht, pa prav terco, če bo kdo kej prašu reč, da men pomagaš, tko da sm se sam za minuto prkazala, pol sm šla pa nazaj. Oglasu se je še Bojan (naš novi drugi strojnik) pa smo skupi spil še Jamesona, na srečo smo ob 5h premaknl barko za 100 m naprej, tko da mi 20 min ni blo treba pit, pa da so me vidl, da delam. Ob 20.30 so me iskal filipi, da bi pil skupi, ob 21.00 pa še čif,, ampak jest sm bla ob 20.05 že lepo v postlci, nabasana do fundamenta. Tole pjačo sva kupla z Androtam, da va mela do Egipta, ampak ni zdržala niti en dan. Katastrofa, podn, pa to ni normaln. Res smo k otroc s čokolado, boh ne dej kej pršparat za drug tedn. Sej zdej mamo pa mir spet za neki cajta. Ampak to se je barba sam sebe gladko zajebu, k je prepovedu naročit pir pa čike v Gentu, k majo komad veliko brezcarinsko prodajalno. Pol pa če gre posadka v mest je laži nazaj prnest žgano pjačo k pa plato pira. K pridem dam, bom šla tapru za ene 14 na brušenje pa pucanje jetr v begne, poj bomo pa kuj fešto za rojstn dan mel :). Vsen nama je pa s čifom ratal v nedelo (dan pred odhodom) z enimi delovci, k so pršli popravlat dvigau, skočt v mest po enepar platojev piva in neki ostale zaloge, tko da bo za en cajt, glih tko za po šihtu, da človk spije pir al pa 2.

No Belgijo smo zapustl s fajnimi spomini, zdej nas pa čaka 11-14 dni plovbe do Damiette v Egiptu, odvisno od vremena, v Biskajskem zalivu nas že čakajo veliki valovi in močen veter tko, da spet nau nč od spanja, bojo pa zato fajni filmčki in slikce. Vmes bomo šli mem Gibraltarja, tko da se že veselim!















PLOVI, PLOVI, PLOVI MALA BARKA, A NA BARCI ČIRIBIRIBELA MALA 10.-15.4.2012

A kvaaaa dogajaaaaa? Čist fakin nč. Vsak dan ista pašta. Clo metal nas je 2 dni, tko da smo bl čudn spal, ampak se človk navad pa gre. Šiht+1 film+1 čaj=spat, in to že četrti dan zapovrstjo. V Rotterdam pridemo z zamudo – nč novga. Vsi smo se že veselil bondeda (pivo nam manjka, filipom pa viski) pa so nam povedal, da ne bo nič iz tega. Hrano nam bojo dostavl teli nemci, k so delni lastniki Splošne plovbe,  majo posebi v Rotterdamu catering in nimajo čez brezcarinske robe. Tist, k bi nam pa dostavu le-to je pa druga »firma« - šipšandler – shipchandler – in se mu kao neb splačal najemat prov barke in organizirat vsega za 500 $, za kulkr bi mi robe naročl. Vezal se bomo na bojo zato bi rabu barko, da bi nam vse dostavu. Tko da se bomo pač zmenil, pa da gremo vn nabavt čimveč, čimcnej do naslednga porta, kjer pa upam bo bonded. Pomoje je tud barba proti bondedu, k ful ne prenese čikov pa alkiča, čeprov po drug stran pa prav, da to so mala zadovoljstva, k jih posadki morš dat, da je srečna, pa da z veselam dela. Mah do pira bomo že pršli, so načini, čeprov nau tolk pocen kukr bi blo, če bi biu bonded. Sam zdej se je zajebu še bl, k uni k bojo šli na obalo bojo valda rajš kupl žgano pjačo, k je laži za nost, kukr celi platoji pira.. :) Itak sm pa že rekla, da smo kukr otroc, k za rojstn dan dobijo čokolado pa sladkarije, pa vse kuj požrejo, namest da bi pršparal še kej za drug tedn. No sam da pr ns je tko s pjačo, k je jo je treba kuj vso spit, k jo pa ni, pa jo pač ni.. Boh ne dej, da bi kšn pir ostau za po šihtu, da bi se človk mau zrelaksiru..
Zdej nas neki pumpajo, da bi lahko v Rotterdamu ostal clo do 5 dni (no govori se tud 30 ur), tko da že vsi po malem upamo na obiske – no posebi mi2 z Androtam. Govori se pa tud, da gremo pol za Ghent v Belgij, po staro železo in da mamo do tam sam ene 8 ur plovbe, pa da tam ostanemo 5 dni.. V vse te pravlce noben več kej dost ne verjame (čeprov potihem upamo, da se uresničjo) dokler ne dobimo vsega črno na belem.. So nam pa dans tud zaprl vodo v pralnih strojih, tko da ene 3 dni nau nč s pranjem cunj, še dobr, da sm učeri (še predn so razglasil) vse oprala, pa da mam zdej rešen do po Rotterdamu, ko nam bojo spet dovolil oprat, ne vem kuko bojo to filipi prenesl, k naujo mogl tut vsak dan oprat. HAHA!!


No da še napišem ladijsko hierarhijo, da si bote laži predstavljal kdo je komu šef:

Na vrhu je:
- MAMASAN (sej ne no, se hecam)

NAJBOLJ POMEMBNI OSEBI NA BARKI:
Captain – Barba – Kapatan (A&A vidva že vesta, zakva kapatan), čeprov jo naš nima :)
Chief Engineer – Kapo –Upravitelj stroja- Kao šef makine, včasih so mel tud prvega častnika, pa je bil kapo nad njim, zdej je to vse skup združeno v eno osebo

PALUBNI ČASTNIKI:
Chief Mate – Prvi častnik
Second Mate – Sekondo – Drugi častnik
Third Mate – Terco – Tretji častnik
Apprentice Mate – Deck cadet – Andro in jest (v bistvu midva nisva nč, ampak sm paševa)
Bosun – Noštromo – Vodja posadke, oziroma šef ljudi, k delajo na palubi
A.B. – Able Seaman – Timunjer – oziroma človek, ki dela na palubi, razn ko je barka na manevru, takrat krmil barko, a.b. pomeni tud »mornar z izkušnjami« in certifikatom za krmarja
O.S. – Ordinary Seaman – običajen mornar – dela na palubi (o.s., a.b., in kadeti delajo vsi ista dela, s tem da se midva šolava in nisva odgovorna za nič, in da delava (na srečo) sam polovičn čas na palubi, no ko bo treba na hitrco spucat štive bova po cele dneve na palubi.

ČASTNIKI STROJA:
Second Engineer – Drugi mekanist – Meho
Third Engineer – tud Meho
Forth Engineer – tud Meho :)
Wiper – Brisalec – Čistač
Oiler – Podmazovalec – Mazač – nimam pojma kva delata tedva



SEKS…………………………………TANT! 6.,7.,4. 2012

Učeri sm bla zjutri že naštimana za na šiht, k so me obvestl, da nam je dal barba frej dan, se je tazadn moment spovnu, da je tavelk petek pred veliko nočjo, pa nm je dal kr frej. No dan sva z Androtam izkoristla za baravanje jacj, k so ratal bl ena srednja žalost, k pač nimamo barv za jajca, tko da sm jih mal skuhala v čebul mal pa v kariju, jebemti smrdi ta reč! No enepar sva jih še s flomastrom porisala, sva narisala pomorske zastavce in podobno. Da bo ja vse v stilu. No k sva pa jajca pofarbala (in spila zadnih 6 pirov) sva pa začela delat »skulpturo« ene babnce iz piksn za čifa. Pol sva jo pa »pretihotapla« v njegovo kabino, ko je biu na gvardiji, tko da ga je skor ka k jo je vidu. Tadrug rus je pa kuj probu, če so piksne slučajn povhne. :) Pjančk! No in to tolk pjanček, da ga je barba poslov dam že na Tenerifih(bi mogu it šele v Rotterdamu), ker je biu zadnje 3 tedne nabasan non stop in ni blo nobene koristi od njega. Na šiht itak ni hodu, jedu tud ni, da o umivanju ne govorimo. Mu je zgleda neki zamedl, al pa je  hotu bit doma za pravoslavno veliko noč :).

V četrtek sm prvič probala tud delat s sekstantom in mi je ratal že v prvem šusu spustit sonček na horizont, čif prav, da je to baje dost zajeban, čeprov se men ne zdi neki blazn težko. Mal se jebeš naštimat stekelca, ampak k se navadš pa gre. Sm se počutla k v starih časih cajtih, k so sam tko navigiral. Drgač je pa vikend minil brez posebnosti, nkamr nismo šli :). V nedelo smo delal sam pol dneva, pa še tiste pol sva z Androtam zabušavala. Sva se šla »skrit« k men v kabino, da spijeva cedevito, pa naja je zalotu čif, pa je sam reku ARBAJTN, pa šu. Tko da sva se še mal delala da delava in je blo konc šihta. Sva pa mela taprav velikonočn fruštk, jajca in šunko. Prov sedl je, k sva mela celo mizo obloženo. No v ned zvečer 8.4. pa smo se že prbližal Tenerifom. Zvečer smo spil en čaj s čifom pol sva šla pa z Androtam na most opazvat manever. Teli piloti obvladajo svoj deu, res. Drgač ni blo nč posebnga razn, da sm taprva zagledala pilotsko barko. Je barba reku, da morš met streniran uč, da jo vidš. Očitno ga mam jest že prirojenga. Terco jo ni vidu še 5 min za mano :). Sej pravm, da sm bla rojena za ta poklic. Ne vem sicer zakva pa kuko ampak leži mi pa 100 na uro. Nč od Kanarskih smo vidl sam Tenerife pa še dva »mala« otoka v bližin, uspela sm poklicat moža, pa Andro ženo, poj sm šla pa spat, ob 5.30 zjutri smo pa že šli naprej, tko da nismo mel praktično ni od porta. Razn, da smo vidl ceu kup delfinčkov, k so se pršli praskat ob trup barke. So bli pa taki mini in so skakal iz vode k nori!