sreda, 19. december 2012

PLENTY WATER COME DOWN ali KONEC SVETA 12.12. – 14.12.2012


No sveta ni blo konc, tko da nadaljujemo z blogom, sm se pa že veselila, da mi nau treba do konca pogodbe bit tle :). No ker pa mi druzga ne preostane, pa lahk povem kšno zgodbico od našga legendarnga čifa. Recimo ena od teh je bla, da je iz Afrike prešvercu opico. So mel linijo na Hrvaško nekam in jo je pršla iskat njegova punca. In jo je mela en cajt doma, pol si je boga reva od opice zlomila nogo in so naredl celo intervencijo po obalnih veterinarskih postjah, pa je pol en reku, da ker je pa ona medicinka, nej pa v bolnc dobi enga pediatra, pa da nej pošlihtajo to opico k otroka. Tko da so tega majmuna na konc z rentgenam slikal in mu dal gips. Hahaha, jest sm crkavala k je to pravu. Je pa reku, da so ga pol dal v Lublanski živalski vrt, pa iz tm je šu pa v Zagreb. Da pa je biu neploden, k so ga mel teli afričani zadrogiranga, da je biu bl pasiven. In tud k so ga mel na ladji, pa če je črnga vidu, je začel kričat in bežat, se jih je bal k norcev. Bele je pa že po parih dneh ubogov. Svašta, kašn so to mel.

No ena od stvari pr teh naših glupih filipih je pa tud, da oni ful verjamejo v črno in belo magijo. Prov opice iz đungle. No in ena od stvari k odganja bad đuđu al slabe duhove so tud posušeni skatovi repi. In ker so že par mescov nazaj ulovil enih 8 skatov, so pol te njihove repe posušil in ne da bi jih mel po kabinah, al kjerkol nej bi ti bad jujuji bli, smo jih mel pretekle pol leta na hodniku (kaniželi) »skrite« za gaslilnim aparatom, da me je ja vsakič kr stresl k sm šla mem.

Ah zgodbic pa še ni konc, pa ker se nič ne dogaja, da bi mela kej druzga za pisat bom vstrajala pr njih.

Enkrat sva se z barbo zgovarjala, pa je predlagu, da če že glih morm na barki delat, nej grem delat na jahte za stevardeso/čistilko. Itak sm ratala kr živčna, nism valda na pomorsko hodila, da bom čistilka na konc. No pol sva se pa zanč enkrat spet zgovarjala, pa je on itak čist prot temu, da bi babe sploh delale, pa kašna emancipacija, da smo se ženske z njo res zajebale. Prov un old-school prepričanje. A da bi se mu dal dopovedat, da zdej dec nima tolk plače, da bi on lahk sam delu, pa da otrok nima čez sam baba, pa bajto pospravlat pa to, pa da ona zdej ne dela 2 šihta, tko k on misle, pa to, da bi vzel tip porodniško za otroka, to se mu zdi največji kretenizem na svet. Marija, moja stara mama ma 92 let, pa ni tkole zahojena k tale. No sej pol k sva se nehala zgovajat, je biu spet prjazen, pa me neki za lička grabu, k une taprave stare mame...haha.

No tazadna, najnovejša je pa ta, da je Mirko, k je terco na Trenti, reku, da so se preimenoval v M/V Idrija. K so dobil enga bolanga rusa za barbo in more vsak dan na zagovor, kje je dobu milje k je pisu noon report (če se spovnete, je to una zadeva k se jo pošle čartererju, pa firmi in ostalim, kolk milj smo naredl v zadnjih 24ih urah, kolk je bla hitrost, vreme itd.), in pol more pridet še sekondo, da kuko je lahka pršla taka razlika in da je baje bolan čist, da se je še čif (Pavelšek, k je po njegovih besedah najboljši čif vseh časov pa vseh čifov, a kreten do fundamenta) šou skregat z barbo in da mu je posadka za spremembo dala clo prov! To je pa tud višek Splošne. Ke jih najdejo. Zdej morm pa sam še ugotovit kuko se ta barba piše, da ga nam kdaj uhaklala, oz. če je to isti, k ga je mel Jaka na Sloveniji, k tm so mel baje tud enga svetskega kretena.

No kar se pa mojga dela tičem pa zdej že obvladam loksodromo, ortodromo, računanje plimovanja, deviacijo, draft survey pa še kej bi se najdl. Še tale teden iskoristim, da se naučim kako se zmer zvezde in določ na njih pozicija, in kako se identificira zvezdo in podobne zadeve. Pol mi pa ostane še stabilnost ladje in bom na konju! Juhu juhu! Pol grem pa lahk tud že dam počas, in to polna novega znanja!


ENGA JE OČITNO PUNCA PUSTILA, PA SI JE ZDEJ TAKO OMISLU, K GA NAU NKOL! 

ŠOPING, ŠOPING IN GRAZ! 8.12.2012 – 12.12.2012 (ZADNJI BLOG ZARAD KONCA SVETA)


Sva se s čifom pogovarjala, pa sva ugotovila, da oba hodva v šoping v naše špajze. In da sva oba ostala praznih rok, ker ni kej za pokrast. Jest sm si vzela par litrov soka,  za zmešat z vodko, pa dva kompota in 2 kolerabe. On pa marmelado, margarino, sok, mlek in kompot. Sm taprvič k sm šla še neki na banane upala, pa jih ni blo več. Itak pa ni nč, kar bi se splačal v kabino nest. Itak mi pa zdej kelnar, k jem kosiu šele ob 2h, 3h k se zbudim, pušča odprto kuhno kar, da si lahk kej skuham kao, čeprov si nkol ne, ampak pojem, če je kej pustu od južne. Uglavnem je odklenen, pa itak nimam kej za pokrast.

Itak smo pa ugotovil, da kuharja na polno filipi izsiljujejo, varjanta, če jim ne bo dal tolk pa tolk hrane, da se bojo prtožl na agenciji in da ne bo več dobil šihta. Tko da jim daje futra, da se vam zmeša. Pripada kao 40 dag mesa na osebo na dan, pod kar pašejo tud kosti za juho in hrenovke in klobase, kar dobimo mi, oni pa kotlete in ostale fajne stvari. Za njih tud če jim daš 2 talarja makaronov z mesom ni dost za obrok, oni hočjo še kuro zraven, pa še kej, k oni pravjo, da pašta je dost sam za malco. Halo. Pol pa prav kuhar, da za nas je ful laži skuhat kukr za filipe, ja čudn, mi tud če se prtožujemo ni nč drgač. Tipu sm dala k se je ukrcu en vrhunski recept za pasulj, k zdej ni več podobn ničemur. Brez okusa, brez teksture, brez barve, k ena voda v keri plavajo hrenovke in mal slanine in fižol. Ampak tud če mu kej rečeš bo on še zmer naredu po svoje, tko da nima smisla.

Drgač sm pa hotla oment tud tele opice, k se po VHFu oglašajo. Sej enkrat sm že pisala od vhfa, zakva je pa keri kanali so za kej in to. Ampak nism pa omenla, da so filipi iz drugih bark sposobni po 8 ur skup žvižgat v mikrofon, al pa skoz ene 3 njihov besede ponavlat, pomoje kukr »halo naši«. Mislem, če bi ker biu njihov bi se gutov že hitr javu, neb zato rabu 8 ur. Podn. No so pa tud kitajci taki, pa k se po mediteranu voziš je tud ceu kup arabcov, k se derejo not. Pa spuščajo une svoje molitve al pa ksne zvoke otrok k se smejejo, in to po več ur skupi. Kako se jim da, mislem, pa kva majo od tega mi nau nikol jasn.

Kukrkol dolžna sem vam še povedat, da se sargaško morje imenuje po algah Sargasum Paciferum, kako zgledajo pa lahka najdete na stricu Guglu.

No drgač smo pa pr obali Portugalske srečal tud Pohorje, k je kontejneraš (prej se je imenoval Lircay), u bistvu nam je sledil ene 2 dni, čeprov zmore hitrost okol 20 vozlov, je zdej vozu samo okol 12, ker šparajo z gorivom, pa še čartererju se ne mudi neki. Je pa njihova poraba pr hitrosti 20 vozlov na uro okol 170 t goriva na dan. Ko pa zmanšajo hirost na 12 pa »samo« 38 t. Mi porabmo dnevno okol 25-22 ton. Oni porabjo neki več še zato ker majo kontejnerje k jih je treba met skoz ohlajene, ker se pač v njih prevažajo pokvarljive dobrine, rečemo jim tud refeerji.
Vidl smo pa tud Tolmin k je šel v nasprotno smer, nekam v Španijo, ampak se z njimi pa nismo nč menl, k smo se srečal glih v separaciji pr Portugalski, pa je bla gužva.

NOVI BOG MORJA 3.12-7.12.2012


Jupi ja ja, jupi jupi ja.. Dnevi hitijo mim k da jim gre za življenje. Jest se mam pa super, sploh dans, k nam je Miklavž pustu darila na mostu. Pa ker slike povejo več kot 1000 besed nej vam povejo same!


SLIKE MIKLAVŽA 

DRAGA POSADKA NOVE GORICE

KER STE SREDI OCEANA SEM VAS KOMAJ NAŠEL, ZATO SO MI OSTALA NAJBOLJ SKROMNA DARILA, KLJUB TEMU DA STE BILI ZELO PRIDNI IN SI ZASLUŽITE KAJ VEČ. RAZEN TERCOTA, NJEGA ZA RAZLIKO OD VAS ČAKA PORT STATE CONTROL.)



ABC=LOKALN KURBLHAUS :)


Ta terco je čist ubrisan. Tip je zdej sam na gvardiji, pa nima kej za počet zgleda, pa ker je mel prej ko je bil kadet posadko za pokozlat, se je zdej res sprostu, pa prav, da se sploh ne sekira kva si kdo misle. Tole o novem bogu morja je tud on prbiu, tko da zato dobi ©®. Kao, da je Kangler novi bog morja, ker mu Maribor kliče gotof si, ali po naše God of Sea. Mislem, ke jih najde. Vidm ga mrbit pol ure na dan, pa še takrat ma cajt kšno prbit in to same originalne! Da crkneš.

Kukrkol gvardije so zdej s čifom precej bolj interesantne, ker sm končno začela vsak dan neki delat za znanje. No deviacijo sm že prej računala, ampak zdej jo obvladam, no saj postopek, zato ker morm zmerm 2x računat, ker zmeri neki zajebem pri podatkih. Zračunala sm jo že saj 20x, na sonce, zvezde, planete, uglavnem ni da ni, ampak niti enkrat je še nism u prvo prov dobila! Za znort. Še takrat k rečem, da zdej bom pa zanalašč prov zračunala se zajebem. Pol se pa itak sam reživa š čifom. Takrat k pa on reče, da zdej mu je pa ziher prov ratal zračunat, se pa on zajebe.. haha kuj kajlo! No sva se pa tud lotla že ortodrome in loksodrome, kar me je blo res strah, k sm misnla, da je to res zajeban, sploh k je Tomas to skoz delu, pa tko prkazu, k da je res težko, pa sm ugotovila, da je od vseh stvari, kar sm se jih do zdej lotla še najlaži, sam mal je trajal, da sva vse formule najdla s čifom, pol je blo pa rešen hitr.

Ma pa tip tak žleht smeh na cajte, ampak v dobrmu smislu, da me kr mau na našga Lojzka spovne, k se zasmeji. Faca, nimam kej druzga rečt.

Drugač pa nič posebnega, nč se kej ne družm tele par dni, ampak dans se grem mal ker je fitter reku, da bo peku kruh dans zvečer, tko da grem mal v crew mess pogledat kva dogaja kej. Drgač pa tip bolši kruh peče k kuhar. Pol da pa še sirček vmes, al pa kšno rozino in je res super. Pa še tipu se da oblike delat, tko da mamo pol žemlce vseh vrst. Do zdej ga je naredu že ene 2x in je biu vrhunski. Za prste polizat, ni kej! Še dobr, da se s tapravimi družm, da mi tud kšn pribolšek pripada.

Npr me je dans klicu en mornar in hotu čike kupt, sam mu jih nism hotla prodat, ko ga jebe, tip zmeri žica, in pol k jih je treba nabavt jih kup eno šteko za 3 mesce in pol se zapufa do fertika in k naslednič kup šteko jih 8 kom vrne, 2 škatle pa pokadi v enmu tednu, namest da bi si kšno šteko več prvošču, in pol spet žica. Sej če bi tip uredu ceno ponudu neb nč rekla, sam za en dolar mu jih pa ne dam. Sm rekla, da jih mam lih do konc kontrakta, pa naj se jebe. Sej jih majo filipi tud, pa nej jih tm dobi, če mu jih še hoče kdo dat. Sej ne rečem, če bi mi kdo reku od telih s kerimi se družmo sm pa ke kdaj, pol bi jih z lahkoto dala, sam k mi pa en mornar k sam odžira od kar je na ladji reče, pa ne dam. Uzadno je tud reku eno škatlo, pa je pol hotu met 2. Zdej pr tem barbi je mal kriza cigarete dobit, tko da k maš šanso jo morš izkoristit, drgač boš brez. 

WE DON'T SK8 WE NAVIG8 2.12.2012


Ker mam trenutno pisateljsko krizo in ker se nič kej preveč ne dogaja zadne cajte, so zadni blogi malo krajši.. Tko, da vs prosm, da razumte situacijo dragi bralci.. Se trudm, ampak ni inspiracije. Bom probala mal večkrat pit v prihodnje, da bo kej materiala :).

Dogodki zadnega tedna so bolj neomembe vredni, z izjemo enega dneva. Delam v čifovi gvardiji zjutraj in zvečer od 4ih do 8h. Zadne par dni me je začel matrat z računanjem, končno. Sej se počutm zabito do amena, kar čist gladko priznam, da tud sem, ker matematka mi nikol ni šla kej dobr od rok, ampak počas napredujem. Saj učim se, že to je ful. Pa tud možgane morm tapru zbudit, k zdej pol leta niso počel nič, oz. še več. Sej na palubi je bolš da ne misleš, sam nardiš kar ti rečejo, zdej morm pa tapru začet mau trenirat tele možgane, da se spet mau ulaufajo. Vrjetn tud ves popit alkohol ni glih pripomogu, k delovanju. Uglavnem cajt mi mineva z brzinsko hitrostjo. Zjutri delam, po zajtrku grem spat za ene 4 ure, pol grem neki pojest, ob 4h na gvardijo, do 8h, pol gledam nadaljevanke do 10h, 11h, pol pa spat pa spet delat. Nimam kej dost od dneva, ampak itak nimam kej druzga za počet (lahk bi se recimo kej učila, pa nimam še vole), ampak važn da dnevi hitijo mem. Je pa tud fajn na gvardiji, s čifom se super razumeva, čeprov mam občutek, da bi učasih najrajš z očmi zavil, k prbijem kšno super pametno :).

No tiste omembe vreden dogodek se je pa zgodil predvčerajšnjim, ko sm po večerni gvardiji rekla fitterju in kelnarju nej prideta na pir, itak sm jih mela sam 6, tko da sm rekla, da tole požremo po grem pa spat. Sevede. Na konc je še fitter prnesu par pirov in smo ga gladko žingali do 4h zjutri. Vmes smo posnel 2 videota, k sta se nam tist večer precej bolj smešna zdela k pa nasledn dan, metal smo kocke in odgovarjal na vprašanja, zlagal origami in se uglavnem režal ko pečeni mački. Tko da ni čudn, da je bla ura kuj za na šiht. Sicer nism bla neki nažgana, ampak k ne spiš, se bi kr mal ulekl vse skup, če se neb s čifom pogovarjala o vseh možnih nadaljevankah kar jih je kdaj obstajal, pa še tipu so všeč take s tapravim angleškim humorjem, tko da tle se kr najdeva!

Tip je kukrkol legenda, je že en teden v naprej povedu, da mamo nedelo frej, sej ne morem verjet! Tole zdej je res tolk fajn, da sploh ne morem pohvalt. Mogoče so pa zato objave mal krajš, k nimam kej šimfat?

ANGLEŠKI KANAL IN POMORSKO VRAŽEVERJE 29.11.-1.12.2012


Ali ste vedeli:
- da, če spite obrnjeni z glavo proti krmi
- da ženska na ladji
- da žvižganje
- da če ste na mostu obrnjeni proti premcu
- da morajo vesla v čolnu biti zložena tako, da je list obrnjen proti krmi
- da dežnik na ladji

...prinašajo nesrečo.

No, takih in drugačnih pomorskih vraževerij je še neskončno, ampak delujejo samo če verjameš vanje. Zame je boljš, da ne, k sm že tko najebala, k sm baba! :)

Kukrkol, čez kanal smo uspel pridet s povprečnim prometom, neki ribičev se je klatl okrog, drugač pa ni blo panike. Nas je pa učeri presenetu sonček. Po skori enmu mescu, je blo pravo presenečenje. Situacija je bla čist drugačna v primerjavi s takrat, ko smo šli gor po kanalu, ko ni delal radar, ko je bla megla kot se za jesen v Angliji spodobi in ko nas je prala sodra. Sploh je pa vzdušje popolnoma drugačno že zarad normalnih častnikov. Zdej delam tud v popoldanski gvardiji, ker je čif reku, da mu je lažje, da ma za 2 manj skrbet kva nej počneta na palubi. Ne smem preveč hvalt, da se ne bo vse skup pokvarl, ampak v takle družbi bi se pa  dal navigat tud po cel let, al pa več. Ena res dobrih stvari pomorcev je to, da če ti gre kdo na živce slej k prej gre, al pa greš ti.   

sreda, 5. december 2012

BOTNIJSKI ZALIV, PONOVNO MOST IN NIČ VIKINGOV 25.-28.11.2012


No ker nam v Rusiji niso prpelal nč barve (čeprov jo je Perc, ko je bil v R'damu oblubu) in ker je še vedno premraz za ne vem kakšna dela, že par dni ne počnemo nič. Neki malga podmazujemo, ampak tega je zdej že konc, pa mal gruje pucajo fantje, pa tud tega ni več za ne vem kolk dolg. Jest se 2 dni gladko skrivam, neki malga na hitrco nardim, ker je premraz, da bi se vlekla, pol se grem pa skrit. Pa ker se znoči tud že mal čez 4, delamo zadne 3 dni samo do 4h, namest do 5h. Čisto prave počitnice, morm rečt. Tkole pa ni problema zdržat še tiste par mescov kukr mi jih je ostal..

No po prvem decembru pa tud menjam gvardijo in grem lepo delat v čifovo gvardijo, kar mi bo spet za kšn tedn zjebal ritem, ampak se bom že navadla. No pa neki je omenju tud, da bom v gvardiji do kanarskih tud čez dan, ne sam ponoč, tko da to bojo pa res taprave počitnce, pa končn bom mela spet cajt, da kej naštudiram, k zdej nism že cel mesc nič. No pa ker je čif slovenc bo tud komunikacija precej lažja kot je bla prej z unim butlom, računam, da mi bo tud pomagu naštudirat stabilitet, pa draft survey in ostale »čifovske« domene, k jih bom rabla na poročniških znat. Življenje je lahk tud lepo!

Kukrkol pod mostom smo šli ponoč, in ker sem že 14 dni risala rute do Ust Luge in zdej nazaj do Kanala in prot Brazilij sem mela cajt tud naštudirat, da je to res un most k ga Andrejka gleda z avijona ko letijo v Kopenhagen. Sicer je po pilotovih besedah mostov tle še celga fuka, ampak ta je res največji, pa po naših kartah tud na poti do Kopenhagna. Je pa pilot, k tokrat ni bil nč podoben vikingu, ampak je bil en mejhn možakar, povedu, da grejo pod mostom lahko barke k majo nadvodje največ do 70 metrov, oz prot sredini loka do 72 metrov, da pa je šla spodi tud ena potniška barka, k je rajfnk lahko »spravla« za dva metra nižje in je mela nadvodja pol 68,9 metrov. Matr to morš pa tud met naštudiran vse, da kam ne prbiješ. Je pa most visok okol 250 metrov, pa ponoč prov fajn osvetlen in super za videt. No je pa glih tolk visok, da grejo spodi lahko tud Maerskove barke iz klase E (Emma, Evelyn, Ebba, Edith, Elenora, Elly, Estelle...), k majo nadvodje precej čez 60 metrov, tko da majo placa pod mostom mogoče rezerve ene pol metra!

No ker tud moja zaloga hrane počas kopni, in ker ta kuhar ne zaveže vrat od kuhne, tko ker prejšn, in ker sta nam še taprejšna kadeta povedala, da vsi kluči odklenejo vrata kuhne, sem se eno noč po gvardiji spravla v »šoping« v naše špajze. Nabavla sem par kompotov in neki jogurtov, pa par sokov, da bojo za spit z vodko. Dans se mislem ponovno spravt po gvardiji, da vzamem še kašno banano in kšn liter mleka, ker kuhar mi ga noče dat, prav, da se špara. A nikol ni mleka zvečer in morm skoz dajat svojga, če čem kavo pit, al pa kšne kosmiče pojest pred gvardijo. A to, da me nikol ni na zajtrk, pa da nikol ne vzamem nič za večerno malco, tist mu pa ni pomembn. Važen, da je že začel priviligirat filipe, k so pomoje začel prtiskat nanga. Varjanta, če nam nauš dau, se bomo prtožl na agenciji, pa pol nauš več dobu šihta! Svinje, kva pa druzga. Če bi bil naš kuhar si tega neb mogl prvoščt, ampak take sreče pa nimamo. Kukrkol inventure še ne bo ene 2 dni, tko da morm do takrat hitr še enkrat švignt dol, pa si nardit mal zaloge.
Tolk zaenkrat, več pa čez kašen teden, da prečkamo Kanal, in da se bo mogoče spet kej zgodil. Sploh ko bomo zamenjal gvardije, bom lahk zvečer kšnga spila! Čeprov se tiste vodke nč kej preveč ne veselim.. 
Do naslednega javlanja pa vas vse lepo pozdravljam! (Od zavisti zelena Špela, aja fouš sem vam za Veseli december.)


UST LUGA 22.-24.11.2012


En dan predn smo šli v port smo bli še na sidru, da smo čakal privez, pol pa piči miško. En dan, še na poti v Rusijo sva se s sekondotam tud zgovarjala z enmu hrvatom na Miho Pracat, pa je povedu, da je v portu ena baraka kjer se da popit pivo, in to sam 15 min stran. Juhu! Sm že mal računala na internet. Na konc pa največje razočaranje od porta. Una baraka je bla 15 km stran, oz. sploh ni noben vedu zanjo, in trgovina še dl od nje. Taksijov in avtobusov ni blo. Anglešk sta prbližn znala dva, ostali so kr prčakval, da mi obvladamo rusk. Na konc sm pohaklala enga agenta, da mi je pruleku 2 litra vodke in kilo kofeta, in to instant, k ga mamo na barki, namest turškega. Tista vodka je bla draga ku da je zlata, pa občutek mam, da je bla ziher najcnej kar se je je dal dobit, tko da bo dala tud zlatga mačka. Ampak, ker na barki nimamo alkohola sploh, ta barba je čist proti, mi bomo pa za novga leta verjetn nekje na sred morja al pa na sidru, sm mogla neki nabavt. O internetu sm pa lahk itak sam sanjala. Tud ponuju ga ni noben... Uglavnem k sm rekla, da je Ust Luga vukojebina, sm se še lepo izrazla, k tole je blo slabš. Ni ljudi, ni trgovine, ni bara, ni interneta, ni taksija, ni nič uglavnem, en tekoč trak, k nam je v 30ih urah v štive zmetu 38.000 ton žvepla in to je to.

Dala sm pa nogco dol, tko, da lahk recm, da sm bla 2x v Rusiji :S. Kera beda!

Nč se ni dogajal, gvardije in pol spat, pa mal potelefonirat in že je bil spet cajt za novo gvardijo. Mrz kr fajn, čeprov ponoč saj hitr mine, čez dan se bl uleče, pa ne vem zakva..

En dan so nam tud prpelal provišto, pa to človk ne more verjet. Kuhar je naroču kruh za pico in nek toast in francoske (k jih bojo pojedl gutov filipi in sekondo) in so mu jih prpelal, nutelo so pa skenslal.. Sm kr živčna ratala ko sm vidla tist kruh za pico. To je pa res najlaži stvar k jo lahk sam nardiš, ne pa da jo naročaš. Da bi dal pa kšn pribolšek, to pa ni za upat. Piškote, nutelo, philadelphio in podobno si lahko sam narišemo. Smo pa za spremembo dobil clo par kil kakava in sem si gladko pol kile odnesla v kabino. Če ne bom jest, bo pa kdo drug. Fiter je najdu slučajn v kabini še eno nutelo izpred parih mescov. Ne me basat! Sej nism fovš, k mam še uno od doma, k sm jo sabo prnesla, sam kere pizde so to, kva majo to še po kabinah vse skrit...
A prtožujejo se skoz da znoriš. Pred R'damom smo par dni zaporedoma dobival za jest sam pašto in riž (kar je blo men osebno vrhunsk, k sm bla saj en tedn skup sita) in ne tega filipinsko napol pečenga/kuhanga krompirja. No filipi so tazadn dan mel za kosilo mlečn riž, to so se prtožval ku da je konc sveta. Še najbol pa albanc, prekleta pizda.. On prav, da bi mogl jest oni ful, ker fizično delajo na palubi pa morjo ornk jest. No za ostale nč ne rečem, da delajo, on se pa sam skriva, a požre pa največ. Matrmu. Ko sm mu pa predlagala, da nej si v portu kej kup, pa bo mel, je pa skor okol padu, da bi mogu za hrano zapravt tiste par dolarjev.. Katastrofa. Uglavnem je tanov barba reku nej napišejo pismo, pa se prtožjo čez prejšnga barbo pa vsi podpišejo, pa da bo pol poslov na firmo. In so pru dan še neki hotl nardit, pol pa ni blo nč iz tega. Sm rekla albancu, da zakva pa zdej ni tolk pametn kukr se skoz dela, je pa reku, da more ne vem koga vse prašat, da bo un »šef« njihov odobril. Sm si misnla, prej sm te mogla cel tedn poslušat skup kuko se kurčiš čez hrano, zdej k bi blo pa treba kej nardit, pa noben nima jajc. To pa so prpe.. 

R'DAM – UST LUGA, 9 MESCOV NA BARKI, ŠE 3-4 :) 14. – 22. 11. 2012


No tatret tedn mje pa čif reku, da delam notr, se prav pol časa na gvardiji pol pa na hodniku, da sm jih končn po 5ih mescih spucala ko se zagre, povoskala, pa zasilikonirala pr kraj. Vglavnem sm se vsak dan par urc uspešno skrivala, tko k ostali. Andro je bil na kofi tajmu kr po eno uro, pol sm bla pa še jest. Tip si je pr prejšnmu barbi komi upov pržgat čik, zdej pa pavza po eno uro. Dej ne me jebat, kera prpa, pa šupak. Dogajal se po šihtu ni kej dost, ker smo se itak vsi polenil ko prasci, in se nam tud družt ni dal, filipi itak še zmeri vsak večer nabijajo tist njihov poker, in tam jest nimam kej počet ker itak brblajo vse neki po svoje. S tercotam sva enkrat spila eno medičko, pa mal počvekala, to je blo pa to. V nedelo sm mela še gvardijo, popoldne pa frej, pa so začuda vsi pozabl to oment, tko, da sm se že skor napravla, pa kr ni blo nbenga nker, sm pol enga pohaklala, pa je reku, da je frej.

Kukrkol un moj PMS oz. Pomorska jeza, k se vsazga slej k prej lot, se je končn umiru, zdej mi je spet več al mn ravno, sam sekič me še kdaj iz tira vrže ker je len ko pizda in se mu ne da a ma ništa. Še dobr, da ma mene, da mu rit odnašam za vsako stvar. Na njegovih gvardijah počnem že vse kar je treba.. od tega, da mu nardim passage plane, da mu zrišem vse karte, da sm mu zanč popisala vse zdravila v bolnci, in od posadke, k smo jih mogl prjavt za v Rusijo, uglavnem ni da ni. Najbol da tercota kr preskočm, k sekondica bom odlična! :)

No do Ust Luge smo en dan še driftal, ker smo mogl predat barko čartererju v najem šele 17. ob polnoči, pa smo bli prehitr. Pol k smo pa le štartal sm pa uspešno timunala barko, s tem, da mi gre vse skup zdej že dost bolš od rok, pa še prazni smo bli in morje je bil miren, tko da nismo nč kej preveč cikcakal. Da pa ni blo še konc timunanja, so pa nasledn dan poskrbel še naši vrli makinisti, ker je bil sred noči black out in nam je crknla makina, in to glih v separaciji, in so rabl skor pol ure, da so nam jo spet štartal. To je tud svoje sorte doživetje. Dokler je hitrost še kukr tolk dost velika, krmilo še prime, pol k pa pade, se pa barka začne po svoje obračat. Okol nas pa ceu kup bark.. Panikaaa!


SIDRANJE PRED ROTTERDAMOM 1.-14.11.2012


Prvi teden smo pral štive, nč posebnga, filipi so pral, midva z Androtam sva pa pucala santine. Smo bli kr hitr konc, sam 6 dni smo rabl za vse skup, tko da smo dobil ze prvo FREJ NEDELO pr temu čifu. Ker so filipi prčakval, da bojo šli kmal dam, pa ker sta mela glih 2 rojstn dan okrog tega dneva, pa ker smo vedl že v soboto, da bomo drug dan frej se nam je obetala žurka. Popoldne sm mela cajt zabušavat, pa sm nardila plakat Happy b-day, pa še enga za nasledn dan, k smo rekl, da bomo končn posnel video. Nardila sm še blink-blink iz kartona za našga raperja, pa valda tud uhane :). Valda sm se večino popoldneva skrivala. Zvečer pa okrog 6h že v akcijo. Začel se je še precej nedolžn.. mal smo sedel,pljuckal in čvekal pol k smo bli že mal potrjeni smo počas začel ugašat luči in kelnar je prnesu svojo baterijo, je hotu light show nardit, pa ni blo glih haska, v temu cajtu sm šla pa jest v tercotovo špajzo po dve baterijske signalne palce, k zgledata k meči iz Star wars.. Jedi stil, za vse tiste k ste gledal.. Glede na to, da tedve lahk še utripata, je biu res taprav light show.. haha, pa kašne so to počel s temi sablami pol, to smo se režal ko pečeni mački. Naš kelnar je tud brejkdensov, ostali smo mel pa nek dance off, u bistvu sm mogla z vsemi plesat, to je blo pa to.. uglavnem vam več o fešti lahk povejo nasledne slike..





Aja na žurki sm tud rekla bosunu, če me lahk da s kom drugim v par delat ko z Androtam, da po cele dneve ne govoriva, pa da bi rajš s kom drugim delala, če bi se dal. Je biu blazno presenečen kuko, da se ne zastopva, sm rekla, pa ke ti žviš, že dva mesca se ne pogovarjava, pa sploh ni opazu. Je pol bil ves pogumen, k je bil nabasan, da se bo šou že on zment z njemu, kva je narobe, pa da mi smo kukr ena familija, da mormo držat skup in takle, sm se mu skor u glavo začela režat, pa govort a ti, a ti se boš šu zment, ko nimaš 5 dag jajc, sm rekla pol, da se nima on kej ment z njemu, k to res ni njegov problem, ampak, da se to tiče sam naja in da nej se briga zase.. Uglavnem, od takrat naprej nism še delala sam z Androtam, tko da men je prov.

V nedelo smo se pol le dobil teli trije in končn posnel video. Jest sm si predstavlala to tko na izi, ko Kekec brez lajfa – tisti k ste ga vidl že veste – pa da bo smešn, pa da se bomo zajebaval in da se bo tud folk nasmeju zraven ko ga bo gledu. Na konc smo prvi del res posnel kr dost hitr, ampak pol sta moje dva soigralca dobila še miljon idej in smo snemal še enkrat med tednom, pa pol še nasledno nedelo. Slabi k da bi z babam to snemala. Pa on tle ne zgleda dost lepo, pa tadrug bi rajš tko pa tko, pa dejmo še tm pa tm, tko da na konc smo skupi snemal 4x, onadva še posebi 6x, da o montaži ne govorim, trajala je skor 14 dni, da sta ondva to zmontirala, tko da sta bla kukr tolk zadovolna. Marija še pedri neb tolkle kompliciral kukr en od telih filipov, tadrug je biu še kr uredu.. jest pa živčnga zraven fasvala vsak dan sprot, k sm gledala kva sta to ustvarla.. Podn. No končn izdelk niti ni tolk slab, sam lahk bi biu pa še mal bl smešn. Ocente ga pa lahk sami:

LINK (bo prišel naknadno, ko dobim net, da ga aplovdam na jutube, pa k mojadva soigralca to še tatretič do konca zmontirata, to bo pa tud gutov še trajal, ker tole pišem 27.11. pa še ni končan.. OMG!)

Drug tedn, ko že ni blo več kej za počet so nas spet poslal v štive, no saj mene, enga O.s. in Androta, da smo drgnl rjo, nasledn dan sta se prdružla še dva in tko naprej, da smo bli v soboto že vsi v štivi, razen bosuna, k v celmu času kar so se štive pucale ni niti enkrat pršu dol. A on je kao taglaven, pa bi mogu on prat dol in nadzorvat in to.. uglavnem smo se več al manj valal po 8 ur po štivah. Zdej mamo tud break time nazaj, dvakrat po 15 minut, in to pomen da smo vsak dan 4x šli gor pa dol, jest bi kr dol ustala, k sm prelena, da bi šla tolkrat gor pa dol, pa je blo premraz, k temperature so ble že okol 10 stopinj. No brejk tajm se počas razteguje že na pol ure, k ni nč za počet. No bi blo dost, pa itak nimamo barve, pa tud podmazan je že vse, tko da je vse mal bolj na izi, kar men osebno prov paše, k pr prejšnmu barbi je blo vse na ful in panika za vsako stvar, tko da smo bli non stop pod stresom, pa čeprov sploh nismo vedl pod kašnmu dokler se ni spokov..

No v soboto je čif reku, da če končamo štive, da dobimo pa spet nedelo FREJ!!! VICTOR PETROV – prejšn čif – zdele mi jo pa lahk potegneš. Tolk je skoz dela, a mi mamo že drugo frej nedelo!!!!! Zakon, vesele se je spet vrnu na barko. Tokrat v soboto nismo mel fešte, k ni blo več nobene pjače na barki. Smo pa pol en dan med tednom kelnar en filip in jest spraznl še zalogo mamasan. Jest sm spila tist liter vina, k mi ga je še ostal iz Afrike, unadva pa mal medičke pa vsak ene 4 pire. Tko, da zdej mam še slabe pol litra medice, k jo skor vsak dan k delam zuni kr mal popijem, da se ne prehladim ;).