nedelja, 26. avgust 2012

ST. PETERSBURG – SKAGEN (BOTNIJSKI ZALIV) 9-12.7.2012


Navigacija ob obali je kr fajna zadeva, skoz se kej dogaja. Sam naš super barba je tolk paničen, da je pol kr skoz na mostu. Pol se pa non-stop hval, da kuko on že 12 ur dela. A kva dela: na stolu sedi pa v comp pa radar gleda. Pa če se kdo začne kej pogovarjat pol se kuj neki oglasi, zato k je lubosumen, da ni on v centru pozornosti. Drgač je pa žleht tip za popizdit. S sekondotam se ne marata že od prejšnjič k sta blat le skup. Učer je barba grozil, da ga bo poslov ponoč na premc, da bo stražu, če bi blo nujno sidro vršt, da bi se barka hitr ustavla. A smo bli že ven iz  kanala, tko da neb blo potrebe v nobenmu primeru. In to bi ga sam zato poslov, da bi ga mal preluftov, k je prejšn dan reku sekondo, da ga mot dim, k barba kadi na mostu. Res se iživla, pa podjebava če se mu zamerš. Tko da morm bit previdna. Terco prav, da bi blo najbolj, da bi me za neki rabu (npr. risat kšno ruto, al pa waypointe) in pol bi bla bff-a, k bi mu odnašala rit. Lenuh, že tko ne dela druzga k pa maile pošila. Če kliče tercota, da nej mu pride v kabino skenirat ne vem kva, a skener ma 20 cm od roke. Sam, da ga podjebava.

V glavnem sem v temu zapisu hotla povedat kva je blo res kul. No tle na barki mamo 3 različne radijske postaje: ena je VHF – tle se barke med sabo pogovarjajo, kam bo kšna zavila, sporočajo pozicijo obalnim postajam in kontroli prometa, lahk pa tud oddajo SOS. Pol mamo tud postajo MF/DSC – tle se v tekstovni obliki komunicira z obalnimi postajami, lahko pa poslušaš običn radio na dolgih valovih. No pol mamo pa še INMARSAT-C, kjer pa lahk pošiljaš maile oz. sporočila v elektronski obliki, oz. reporte charterju in prek njega dobivaš tud vremenske napovedi in podobno. No kar mje blo do zdej je res kul, da smo se enkrat po VHF pogovarjal z enmu tercotovmu kolegam na sosedni barki. Temu so včasih rekl HALO NAŠI. Ko so se srečale barke splošne so se klical med sabo oz. so to včasih počel še telegrafisti z morsejevo abecedo al pa so mel prov določeno frekvenco in uro kje se slišjo. No tole k smo se mi zgovarjal je blo kr mal nostalgično :). No tadrugič, še bl fajn je blo, k sta se 2 iz drugih dveh bark zgovarjala o rezultatih fuzbala na EP :). Itak smo še mi uletel, k nismo kuj slišal, pa se je kuj oglasila ena deklca: Gentlemen, use working channel (16 kanal – na ktermu smo bli mi – se uporabla za nujna sporočila, sem pa fuzbal za ene ne paše). Vsi ostali kanali se uporabljajo za »običajno« komunikacijo, za podatke o vremenu, prometu, da se slišjo prjatli itd. No zdej v botnijskem zalivu pa smo ujel tud Radio Slovenija in sm po 4ih mescih slišala poročila v slovenščini. Sede do fertika, čeprov so ble bl brezvezne :).

Besede za v slovarček:
PROVA – PREMEC
KUVERTA – PALUBA
SANTA BARBARA – PROSTOR NA KRMI/PREMCU ZA SHRANJEVANJE VRVI
ČUFADIN – KAVČ
MORADA – STENA
RUZINA – RJA
MANTA – ZAJLA
GRUJA – DVIGALO
GRAJFER – GRAB (ne vem kuko se po slovensk reče, tist s ktermu zajemaš tovor)
PIKETAT – ZBIJAT RJO
PITURA – BARVA
POŠKAINA – PILOTSKA – VRVENA LESTEV
BANDUL – NA VRV PRIVEZANA UTEŽ, ZA LAŽJE METANJE NA OBALO, S TEM SE POTEGNEJO NA OBALO TAVELKE VRVI, DA SE BARKO LAHKO PRVEŽE
LANCANA – VRV
HIPRES – KLIMA
KANIŽELA – HODNIK
POKAPORTA – POKROVNICA

Ni komentarjev:

Objavite komentar