sreda, 18. julij 2012

VETRNICE, PLOŠČAD, POLNOČNO SONCE IN ZLOGLASNO SEVERNO MORJE 18.-20.6.2012


Čez kanal smo prispel ponoč, tko da nisem uspela vidt ene največjih vetrnih elektrarn drge k pa na karti. No teh elektrarn je sicer še ful ob obali Nizozemske in Danske, ampak smo bli od vseh predelč. Šli smo tud mim enga območja v katerem je miljavžent ploščadi (spet ni bla moja gvardija) tko, da sm jih vidla »sam« ene 5.
Smo pa trenutno ob obali Danske, kjer severno morje običajno pokaže vse svoje zobe in ustvarja velikanske valove, tuki je biu tud zabeležen največji val na svetu, neki čez 30 metrov  je mel! Ampak mi se pa že 2 dni vozmo v popolni bonaci, nad čimer se ne pritožujemo, da se zastopmo :). Lahko bi bli vsaj kšni kiti al pa delfini, k bi se v takmu morju res vrhunsk vidl. Počutmo se v glavnem kot da bi  se vozil po jezeru in ne po morju. Smo pa že na 56 stopinj geografske širine in mamo še ob pol polnoči svetlo. Pa še za ene 5 stopinj severno gremo, tko da bo noč dolga vse skup 3 ure, pa še to bo bolj mrak. Upam, da to ne pomen, da bomo pa vse ostale ure delal :). Sicer se bomo sidral v mednarodnih vodah pri finskem mestu Raahe (verjetn je fora, da ni treba plačat pristojbin al pa davkov, če ne gremo v notranje vode, no pa tud globina je pr obali mejhna, sam okol 8m, mi mamo pa zdej k smo polni 12,5m ugreza), kjer nas bojo spraznl v 4-5 dneh. Nimam pojma kuko bo to zgledal, po agentovih besedah sodeč se bo ob bok prvezala ena barža (12-15.000 t nosilnosti – mi mamo neki čez 50.000 t) in nardila ene 4-5 tripov na obalo. Za tja in nazaj bo rabla 5 ur (verjetno s praznjenjem ured?). No, če bomo za naprej dobil tovor nekje v bližini (Rostok, Sankt Petersburg) pol bomo mogl štive spucat prov na hitrco, ker je do tja sam ene par dni plovbe. Je pa baje na severu tovora ful, tko, da zna bit da nam kej zrihtajo, čeprov zaenkrat ne vemo še nič. Tud destinacijo za bunker (tankanje) so nam spremenil in gremo v Geteburg na Švedsko, namest v Skaagen na Dansko. Verjetn je tam cenejš. No dobl smo pa tud analizo goriva iz Gibraltarja (ki btw smrdi za kozlat, prej še noben ni tolk smrdel, tega pa vohaš po palubi, kjer so zračniki od tankov in to ful). No analiza je pokazala, da vsebuje kemikalije, ki povzročajo raka. No a ni fino. Tele barke se itak sam zdravje – ne vem kje je tist bonificiran staž za pomorce. Prekleta slovenska vlada! Je povedu Bojan – čif makine – da ga je en cajt jebu zdravje in so ga poslal na Golnik, ker je mel nizko vsebnost kisika v krvi, kjer so ugotovil, da mu odmirajo plučni mešički. Tip ni nkol kadil sploh, ampak so mu barke, še posebi makina, kjer vse žive cevi z izpustom in raznimi plini ne dihtajo tko k bi mogle, uničle zdravje. Sploh na starih barkah je to očitno.

No da povem še kašno cvetko od našega preljubega barbe. Tip je itak ubrisan, utika se v čist vse stvari. Zakaj mamo jogurt na mostu, da se med navigacijo ne je, zakaj mam vsak jutr kavo na miz v jedilnci, zakaj je on že 2 min na mostu, pa še nima čaja/kave v rok – mislm a mi na čelu piše kelnarca al kadetica – kreten, ni da ni. Baje sm v šolo hodila zato, da mi nau treba bit ceu živlene kelnarca, na pa me zdej poglej! Tip je ful ponosn nase, da on je bil že na barki, še preden se je rodil, k je bil njegov tata in tud deda pomorc. Pol pa pove terco, da je bil njegov fotr kelnar na jadroliniji :))) haha, kreten, sej pravm!!!
V glavnem skoz govori o seb, kolk je on pametn, pa kolk on vse ve, a paničar k je barka še celo miljo od naše preč, pa k je še 3 metre ugreza viška pa takle. Jest morm pa poslušat, k je skoz na tercotovi gvardiji. Itak molčim in si mislem svoje.

Terco me pa tud ob živce spravla, učer je med dopoldansko gvardijo 68x reku popizdiš-sam seb (čemu, ne ve nihče), itak se pa skoz neki dere in to eno in isto. Cele fakin dneve. Sposobn je rečt kva dogaja, šta kažu, šta lažu tud 20x za poredoma. OMG! Dej se mau posluš človek! Komu neb šlo na kurac? Itak spet pametno molčim in si mislem svoje. No zadnč je tud prbil, k sm eno črko napisala v dnevnik – k ga btw noben ne gleda – da more bit pomorc natančen. A je pozabu, da k sva z Androtam dodelavala seznam hrane (k ga je on začel pisat), da je zajebu končn znesk za 40$ in to glih en dan prej! Kriva sva bla pa itak mi2, ker on se pa ne mot. Užas, mi grejo tolk »pametni« ljudje na kurac. In spet pametno molčim in si misle svoje. No učer je barba saj razprodal pjačo iz bondeda, tko da so me filipi povabl na viski po gvardiji in sm se mal nafilala – ni pes bit biorobot! Sam ne vem zakva sem dons poj tolk švoh?

Aja novica dneva je pa še to, da je čifu crknla napravca za merjenje plinov, ahahaha!! Zdej pa ma njegov metan! Sm prejšnmu čifu napisala, kašn je zganov s tem metanom, pa je sam reku, da bolš, da nehamo tud po kabinah kadit, k lohk pa še kej plina not pride :). Legenda!

Ni komentarjev:

Objavite komentar