sreda, 18. julij 2012

FINSKA ALI EVERYDAY I'M SHOVELING 2?-27.6.2012


VSE NAJ NAJ DRAGA ŽENA, UPAM, DA SI DOBLA VELIK DARIL! RADA TE MAM IN ZELO TE POGREŠAM! K PRIDEM ME PA PELEŠ NA KRUHKE PA NA 6 LITROV VINA! MWA

Naporn? Naporn! Prve 2 dni je blo še kr uredu, smo delal gvardijo plus še 2 ure popoldne, k je barba reku, da mamo premal nadur in smo mogl 2 ure ekstra še neki počet. Več al mn smo se vsi skrival. No tapru dan  smo iz treh ekip po 2, k smo mogl nadure delat, delala sam jest pa »moj« tanov filip (k zdej nism pr čifu v gvardiji, ampak pr tecotu, pa mi pripada drug filip). Ostali »niso« vedl, da jih morjo delat pa jih nikje ni blo. A ni fletn? Kao, da jih noben ni obvestu. Itak sm bla kuj živčna, zato sm se gladko 2 ure skrivala. Sekondo je neki pizdu, k me iskov, da nek voda pušča, pa da je mogu svojga filipa poslat čistit, k ni mene najdu. Ja zakva ga pa ma, in še ta filip je ta, k  ga z Androtam kličeva albanc, k se skoz skriva in šverca. Nej saj enkrat neki dela. No »moj« filip je pa itak zaspal, k smo bli skor celo noč pokonc in se je prkazu šele pol ure po začetku šihta :).

No po dveh dneh se je pa začela norišnica. (Zato tud vprašaj kdaj smo sploh pršl na Finsko, k ni šans, da bi spremlju dneve). Nobene gvardije več, pa nobenih guncanj afen. Prvo štivo so spraznl, mi pa veselo na delo. Ker ni blo stevedorjev (delovcev z obale, k ponavad spucajo štive, da so »shovel clean« - pač odstranjo tolk tovora kukr se ga da z lopato, čarterer bi valda rad mel ves tovor za kterga je plaču) smo mogl pač mi zlopatat ves tovor na kup, da so ga lahk z grujo (dvigalom) dvignl iz štive. No pršle so vse skup 3 barke po tovor, vse od 130-150 metrov dolge, tko da to ni glih barža, kukr sm si jest predstavlala. Vmes smo mel tud en dan slabga vremena in nam je cel dan trgal štrike s kterimi je bla sosedna barka na nas prvezana, tko, da k nam je potrgal že ene 7 lancan (štiki) so se končno odločil, da jo odpusti. Moj urnik: 00.00-06.00 in od 12.00-18.00, spat, jest, delat, jest, spat, delat.. in to 3 dni skup. Une 5 ur k spiš je glih tolk, da lahk nasledne 6 ur komej lopataš. Tapru dan – takrat smo jih delal 12 v kosu sm mela tak musklfibr od lopate in metle, da sm mogla kr en tablet prot bolečinam uzet, k drgač neb mogla zdržat še naslednih 6 ur. Norišnica uglavnem. Itak si sfukan k konj,  a kva k je skoz dan (vmes je 3 ure mraka) in ne morš kuj zaspat k se uležeš, k tvoj telo itak ne dojame, da morš spat, če pa ni tema! Da o mrazu ne govorim (Anka ne hod tle gor), zdej je kao poletje pa smo mel čez dan sma od 10 do 15 stopinj, je reku en majstr, da majo en mesc mal bl gork in da je takrat pa okol 18 stopinj. Dijo mijo, pa tak poletje. Aja, žužkov pa tolk, da povedat ne morm, baje zato, k majo tolk jelenov pa tega, in da se kr na njih gojijo, pol pa jeleni v hribe žužki pa na ljudi. Komarjev vseh živih sort, pa to tolk, da si mislu, da je skor megla, in to 20km od obale. So pol kr v morje padal, pa niti ene ribe, da bi skočila ven, da bi kšnga požrla. Je zgleda še voda tolk mrzla, da tud ribe nočejo tle žvet!

No na sosedni barki, so mel tud 2 kr 2 deklce, ena je bla oficirka (dvakrat večjo rit od mene je mela – ornk baba), tadruga pa kuharca, vsa grintova pa blond, tko da smo s filipi valove delal, pa oni so kr vriskal k so jo vidl :). No so pa sosedje povedal, da majo pogodbe dolge sam 2 mesca! In da so gor sami finci. Mel so  pa tri wi-fi internete pa satelitsko tv, matr jim, ampak gesla pa niso hotl dat, preklete pizde egoistične! (prejšn dan smo ga dobl z ene druge barke, k so bli še filipi gor poleg finco in so dal geslo svojim paisanotom – sodržavljanom – pa še to komej in še to sam 3 ure predn so šli, ajde boljš k nč je že). No plače majo pa teli finci tud vrhunske, en forman je reku, da za 5 dni dela – voženje bagerja, pa mal papirologije dobi 2.500 evrov, če prideta 2 barke na mesc, pa če je še kšn dan slab vreme, da se mal zavleče raztovarjanje pol potegne tud 7.500 na mesc – na roke! To pa tud za finski standard ni mal, glede na to, da ma barba s tazadne barke k je pršla »sam« 6.000. V glavnem, teli finci so bli že po enmu mescu na barki že čist ubrisani, kuko bi blo šele po 12ih?! S tem, da majo net, pa tv, pa še 2 babe gor, to je skor živlene doma, še predn se obrne je pa pogodbe že konc! Se je men že obrnl 4 mesce kukr bi reku keks, on je pa v temu cajtu že drugič doma!

1 komentar:

  1. jao majke mi, kapo dol za takle siht... sej vse ostalo se stekam, ampak da te pa zuzki namest jelenov malcajo, toj pa poden :))))

    OdgovoriIzbriši