sreda, 18. julij 2012

ST. PETERSBURG PRVI DAN 2.7.2012


VSE NAJ NAJ UROŠČK! K PRIDEM ČASTIŠ TORTO (JEST PA PIR)

Učer zvečer nas je pršu obiskat en možakar s sosednje barke in nas  napolnu z informacijami, trenutno pomembnimi za nas. Npr. kera vodka je dobra :), kdaj gre bus v mest (vsake pol ure), kje je seaman's club (pred vhodom), kje se a zamenat dnar, pa kupt kšno stvar, kolk je metro (30 rubljev = 1$) pa takle. Zgovarjala sva se pa kr po »rusk«. On je sicer z ukrajine in je ene par pogodb delu tud v črni gori, tko da je razumu mojo polomleno rusko-hrvaško-slovensko-slovaščino, jest sm pa tud kr dobr štekala kva mi hoče povedat, tko da sva se kr zastopla :). Prnesu je tud cel kup bonbonov in povedu da je St. Petersburg 4 miljonsko mesto. No sej ni problema na metro pa v mest, ampak je problem nazaj pridet, sploh k je vse v cirilic napisan :S. Sej srbska mi še kr gre, sam teli Rusi majo pa še ceugafuka drugih črk (če se prov spovnem ma azbuka 33 črk). No bom vidla, če naštimam kapota, da greva skup en dan mau v mest pogledat. Dans sm se odločla, da grem kr sama, če ne bo šou noben drug, bom mela saj cajt da v miru nabavm kej, da se mau razgledam naokol, pa res bi že rada dobila frizerja in/ali pedikerko. Baje je dost stvari kuj pred vhodom tko, da  mi (upam) nau treba ful iskat pa okol hodt. No kot prvo si morm napisat ime porta pa št. Priveza, da bom sploh znala nazaj pridet. Komi že čakam, da grem mal vn iz tele barke, pa mau med druge ludi, končno. 2 mesca že gledam skoz iste zahojene face, rabm mau pauze, pa kšn deci rujnega, da se mal pocrklam. Mrbit bom šla še kej pojest, če dobim kšno pametno oštarijo (no če bom znala kej prebrat :) ). Marija sej že tolk cajta nism bla nker sama, da sploh ne vem če bom še upala it. :)

SANKT PETERBURG, RUSIJA 1.-2.2012


Smo štartal iz Finske prot Rusiji, kjer bomo nalagal steel coils, kar so koluti, na kterih je navit pleh. Nav jih prov  velik, bojo pa težki. No prčakval smo tud saj en normaln dan spanja pred portom (2 dni smo bli še na sidru, da smo do konca popedenal barko), ampak se je spet en spovnu, da je treba spucat hodnike ob 6ih zjutri. Običajno mata po dva iz posadke naenkrat dolžnost po en teden, in prideta na vrsto na vsake 5 tednov. No in ker je bil prejšn tedn na vrst bosun in njegov, se je odloču, da sam 3je niso dost da bi pucal hodnike in je zbudu še 2 kadeta, tko da je vsak spucu en hodnik, cirka 10-15 min dela, sam da naja je lahk pojebu. Itak pa kuko bi se  zastopla: čif nima pojma kuko se govori anglešk, bosun pa ne zastop tud nč. Poj se nej pa kej zmenta. Čif mu je reku, da bova mi2 čez dan delala z njemu, opa naja je pa že kr za ob 6ih naštimu. No pol pa ne da bi bla frej, do 8h, ne, sva mogla it palubo drgnt, kukr da se je ob 8h ne da (spet smo bli na sidru do 14h, k smo čakal pred portom, da smo lahk vplul. Tle se zarad ožine kanala vpluje sam 2x na dan in to v konvoju.). Spet jebanje v glavo, k pa se valda ni končal kr tko, ampak to je že druga zgodba, ampak mi se ne damo. Rataš itak živčen, napizdiš kšnga, čez 15 min si pa že dobr, k to itak nikamor ne pele. Itak pa bl nas podjebavajo tazgorni mn se čudmo, jest se zadne cajte sam še smejim. Sej ni druzga za prčakvat, če neb bli kreteni, bi verjetn na kšni drugi firmi delal ne na splošni :).

FINSKA ALI EVERYDAY I'M SHOVELING 2?-27.6.2012


VSE NAJ NAJ DRAGA ŽENA, UPAM, DA SI DOBLA VELIK DARIL! RADA TE MAM IN ZELO TE POGREŠAM! K PRIDEM ME PA PELEŠ NA KRUHKE PA NA 6 LITROV VINA! MWA

Naporn? Naporn! Prve 2 dni je blo še kr uredu, smo delal gvardijo plus še 2 ure popoldne, k je barba reku, da mamo premal nadur in smo mogl 2 ure ekstra še neki počet. Več al mn smo se vsi skrival. No tapru dan  smo iz treh ekip po 2, k smo mogl nadure delat, delala sam jest pa »moj« tanov filip (k zdej nism pr čifu v gvardiji, ampak pr tecotu, pa mi pripada drug filip). Ostali »niso« vedl, da jih morjo delat pa jih nikje ni blo. A ni fletn? Kao, da jih noben ni obvestu. Itak sm bla kuj živčna, zato sm se gladko 2 ure skrivala. Sekondo je neki pizdu, k me iskov, da nek voda pušča, pa da je mogu svojga filipa poslat čistit, k ni mene najdu. Ja zakva ga pa ma, in še ta filip je ta, k  ga z Androtam kličeva albanc, k se skoz skriva in šverca. Nej saj enkrat neki dela. No »moj« filip je pa itak zaspal, k smo bli skor celo noč pokonc in se je prkazu šele pol ure po začetku šihta :).

No po dveh dneh se je pa začela norišnica. (Zato tud vprašaj kdaj smo sploh pršl na Finsko, k ni šans, da bi spremlju dneve). Nobene gvardije več, pa nobenih guncanj afen. Prvo štivo so spraznl, mi pa veselo na delo. Ker ni blo stevedorjev (delovcev z obale, k ponavad spucajo štive, da so »shovel clean« - pač odstranjo tolk tovora kukr se ga da z lopato, čarterer bi valda rad mel ves tovor za kterga je plaču) smo mogl pač mi zlopatat ves tovor na kup, da so ga lahk z grujo (dvigalom) dvignl iz štive. No pršle so vse skup 3 barke po tovor, vse od 130-150 metrov dolge, tko da to ni glih barža, kukr sm si jest predstavlala. Vmes smo mel tud en dan slabga vremena in nam je cel dan trgal štrike s kterimi je bla sosedna barka na nas prvezana, tko, da k nam je potrgal že ene 7 lancan (štiki) so se končno odločil, da jo odpusti. Moj urnik: 00.00-06.00 in od 12.00-18.00, spat, jest, delat, jest, spat, delat.. in to 3 dni skup. Une 5 ur k spiš je glih tolk, da lahk nasledne 6 ur komej lopataš. Tapru dan – takrat smo jih delal 12 v kosu sm mela tak musklfibr od lopate in metle, da sm mogla kr en tablet prot bolečinam uzet, k drgač neb mogla zdržat še naslednih 6 ur. Norišnica uglavnem. Itak si sfukan k konj,  a kva k je skoz dan (vmes je 3 ure mraka) in ne morš kuj zaspat k se uležeš, k tvoj telo itak ne dojame, da morš spat, če pa ni tema! Da o mrazu ne govorim (Anka ne hod tle gor), zdej je kao poletje pa smo mel čez dan sma od 10 do 15 stopinj, je reku en majstr, da majo en mesc mal bl gork in da je takrat pa okol 18 stopinj. Dijo mijo, pa tak poletje. Aja, žužkov pa tolk, da povedat ne morm, baje zato, k majo tolk jelenov pa tega, in da se kr na njih gojijo, pol pa jeleni v hribe žužki pa na ljudi. Komarjev vseh živih sort, pa to tolk, da si mislu, da je skor megla, in to 20km od obale. So pol kr v morje padal, pa niti ene ribe, da bi skočila ven, da bi kšnga požrla. Je zgleda še voda tolk mrzla, da tud ribe nočejo tle žvet!

No na sosedni barki, so mel tud 2 kr 2 deklce, ena je bla oficirka (dvakrat večjo rit od mene je mela – ornk baba), tadruga pa kuharca, vsa grintova pa blond, tko da smo s filipi valove delal, pa oni so kr vriskal k so jo vidl :). No so pa sosedje povedal, da majo pogodbe dolge sam 2 mesca! In da so gor sami finci. Mel so  pa tri wi-fi internete pa satelitsko tv, matr jim, ampak gesla pa niso hotl dat, preklete pizde egoistične! (prejšn dan smo ga dobl z ene druge barke, k so bli še filipi gor poleg finco in so dal geslo svojim paisanotom – sodržavljanom – pa še to komej in še to sam 3 ure predn so šli, ajde boljš k nč je že). No plače majo pa teli finci tud vrhunske, en forman je reku, da za 5 dni dela – voženje bagerja, pa mal papirologije dobi 2.500 evrov, če prideta 2 barke na mesc, pa če je še kšn dan slab vreme, da se mal zavleče raztovarjanje pol potegne tud 7.500 na mesc – na roke! To pa tud za finski standard ni mal, glede na to, da ma barba s tazadne barke k je pršla »sam« 6.000. V glavnem, teli finci so bli že po enmu mescu na barki že čist ubrisani, kuko bi blo šele po 12ih?! S tem, da majo net, pa tv, pa še 2 babe gor, to je skor živlene doma, še predn se obrne je pa pogodbe že konc! Se je men že obrnl 4 mesce kukr bi reku keks, on je pa v temu cajtu že drugič doma!

DANSKA, VIKINGI IN MOST 20.-22.6.201


Sploh ne vem kje nej zacnem, zdele trenutno sm v taki fazi, k je ne zna niti opisat. Užaljena, jezna, začudena pa še kej. Lihkar sm konc gvardije in se sam čudn kaki kreteni so na svetu. Suzi sorry vem, da je tvoj prjatu, sam nis nikol delala z njim in to ti povem je čist neki druzga. Učer smo mel 2 pilota na mostu (tle pride del o vikingih) oba okol 2 m velika, ogromna desca – sam noben ni bil riđast/blond, ampak zgledala sta pa res k dva vikinga.

Uglavnem smo šli na Švedsk na bunker, tko da sm opazvala manever sidranja pol sm šla pa spat, itak je bla ura že skor 2. (Tolk o Švedski).

Nasledn popoldne sm prespala so me pa učer zvečer spet po gvardij uhvatil filipi, k so mel pa tokrat žur pr kelnarju (prejšnjič je biu pr fitterju). Sm šla spet na en viski, k so bli itak že vsi dost »zmatrani« pol pa spat, kdaj se bom jest ornk naspala tud ne vem! Smešni so drgač teli filipi, k se ga nagonjo pol pa kr kinkajo. Če kuj nkamr sam dam ne :).

Trenutno se pa vozmo nekje ob obalah Nemčije in jest komi čakam že en normaln port, da grem mal vn, pa da vidm še kšnga druzga človeka, k tele tle. Po Ghentu sm vidla sam 2 ženske, eno v Egiptu, k je slonela na oknu, pa eno v Amerik od coast guarda. Bi pasal se ga nagont nek zuni, pa s kšno babnco mal poklepetat!

Smo pa plul tud pod enmu mostam, kar je bla svoje vrsta dogodivščina in višek navigacije  po temle morju. Zdej mamo že 3 dni tako meglo, da se ne vid tud 3km delč in mraz okol 14 stopinj, pa tud piha k svina, tko da si sploh ne morem predstavlat, da vi doma crkujete od vročine, k mate 20 stopinj in več! Fouš sm za znoret, k če bomo še naprej tle po tem zalivu, pa bo treba na hitrco spucat štive nam res nau fletn!

Se je pa terco po učerejšnjih izpadih končno mal umiru. Nimam drgač nč prot testiranju, če se spovnete je to prejšn čif skoz počel, in če nis vedu odgovora te pol ni zabiju do konca, ampak ti je dajal namige, da si pogruntu. No mi pa že 2 dni daje domače naloge, da se bom kao naučila pravila o izogibanju trčenj na morju. In prav, da nej rečem še Androtu, da va skup naredla. Sori Manca V. če boš tole brala, ampak na konc koncov, je tole še zmeri moj blog. In sm si misnla, da ja valda, vsako stvar k se jo jest naučim morm naučit še Androta, a on mene še enkrat ni poklicu, pa mi kej obrazložu al pa kr tko navrgu kšno stvar, k jo ve na nov, pa jo jest mrbit ne vem. Očitno me ma za konkurenco in zgleda, da bom jest tud mogla začet met njeg, plus tega, da če mu nardim uslugo to jemlje k neki samoumevnga, kašn hvala al pa kej podobnga. Pir tud rajš proda, pol k se ga pa pije pa se mu zdi, da jest bom pa kr svojga delila. Sej ne rečem, da mi je težko, ampak jest bi ga tud lahk prodala, pa dobr zaslužla, sam se pol nimam na nbenmu za švercat. Tko, da če se misle tko nadaljevat prov delč nava pršla.. 

VETRNICE, PLOŠČAD, POLNOČNO SONCE IN ZLOGLASNO SEVERNO MORJE 18.-20.6.2012


Čez kanal smo prispel ponoč, tko da nisem uspela vidt ene največjih vetrnih elektrarn drge k pa na karti. No teh elektrarn je sicer še ful ob obali Nizozemske in Danske, ampak smo bli od vseh predelč. Šli smo tud mim enga območja v katerem je miljavžent ploščadi (spet ni bla moja gvardija) tko, da sm jih vidla »sam« ene 5.
Smo pa trenutno ob obali Danske, kjer severno morje običajno pokaže vse svoje zobe in ustvarja velikanske valove, tuki je biu tud zabeležen največji val na svetu, neki čez 30 metrov  je mel! Ampak mi se pa že 2 dni vozmo v popolni bonaci, nad čimer se ne pritožujemo, da se zastopmo :). Lahko bi bli vsaj kšni kiti al pa delfini, k bi se v takmu morju res vrhunsk vidl. Počutmo se v glavnem kot da bi  se vozil po jezeru in ne po morju. Smo pa že na 56 stopinj geografske širine in mamo še ob pol polnoči svetlo. Pa še za ene 5 stopinj severno gremo, tko da bo noč dolga vse skup 3 ure, pa še to bo bolj mrak. Upam, da to ne pomen, da bomo pa vse ostale ure delal :). Sicer se bomo sidral v mednarodnih vodah pri finskem mestu Raahe (verjetn je fora, da ni treba plačat pristojbin al pa davkov, če ne gremo v notranje vode, no pa tud globina je pr obali mejhna, sam okol 8m, mi mamo pa zdej k smo polni 12,5m ugreza), kjer nas bojo spraznl v 4-5 dneh. Nimam pojma kuko bo to zgledal, po agentovih besedah sodeč se bo ob bok prvezala ena barža (12-15.000 t nosilnosti – mi mamo neki čez 50.000 t) in nardila ene 4-5 tripov na obalo. Za tja in nazaj bo rabla 5 ur (verjetno s praznjenjem ured?). No, če bomo za naprej dobil tovor nekje v bližini (Rostok, Sankt Petersburg) pol bomo mogl štive spucat prov na hitrco, ker je do tja sam ene par dni plovbe. Je pa baje na severu tovora ful, tko, da zna bit da nam kej zrihtajo, čeprov zaenkrat ne vemo še nič. Tud destinacijo za bunker (tankanje) so nam spremenil in gremo v Geteburg na Švedsko, namest v Skaagen na Dansko. Verjetn je tam cenejš. No dobl smo pa tud analizo goriva iz Gibraltarja (ki btw smrdi za kozlat, prej še noben ni tolk smrdel, tega pa vohaš po palubi, kjer so zračniki od tankov in to ful). No analiza je pokazala, da vsebuje kemikalije, ki povzročajo raka. No a ni fino. Tele barke se itak sam zdravje – ne vem kje je tist bonificiran staž za pomorce. Prekleta slovenska vlada! Je povedu Bojan – čif makine – da ga je en cajt jebu zdravje in so ga poslal na Golnik, ker je mel nizko vsebnost kisika v krvi, kjer so ugotovil, da mu odmirajo plučni mešički. Tip ni nkol kadil sploh, ampak so mu barke, še posebi makina, kjer vse žive cevi z izpustom in raznimi plini ne dihtajo tko k bi mogle, uničle zdravje. Sploh na starih barkah je to očitno.

No da povem še kašno cvetko od našega preljubega barbe. Tip je itak ubrisan, utika se v čist vse stvari. Zakaj mamo jogurt na mostu, da se med navigacijo ne je, zakaj mam vsak jutr kavo na miz v jedilnci, zakaj je on že 2 min na mostu, pa še nima čaja/kave v rok – mislm a mi na čelu piše kelnarca al kadetica – kreten, ni da ni. Baje sm v šolo hodila zato, da mi nau treba bit ceu živlene kelnarca, na pa me zdej poglej! Tip je ful ponosn nase, da on je bil že na barki, še preden se je rodil, k je bil njegov tata in tud deda pomorc. Pol pa pove terco, da je bil njegov fotr kelnar na jadroliniji :))) haha, kreten, sej pravm!!!
V glavnem skoz govori o seb, kolk je on pametn, pa kolk on vse ve, a paničar k je barka še celo miljo od naše preč, pa k je še 3 metre ugreza viška pa takle. Jest morm pa poslušat, k je skoz na tercotovi gvardiji. Itak molčim in si mislem svoje.

Terco me pa tud ob živce spravla, učer je med dopoldansko gvardijo 68x reku popizdiš-sam seb (čemu, ne ve nihče), itak se pa skoz neki dere in to eno in isto. Cele fakin dneve. Sposobn je rečt kva dogaja, šta kažu, šta lažu tud 20x za poredoma. OMG! Dej se mau posluš človek! Komu neb šlo na kurac? Itak spet pametno molčim in si mislem svoje. No zadnč je tud prbil, k sm eno črko napisala v dnevnik – k ga btw noben ne gleda – da more bit pomorc natančen. A je pozabu, da k sva z Androtam dodelavala seznam hrane (k ga je on začel pisat), da je zajebu končn znesk za 40$ in to glih en dan prej! Kriva sva bla pa itak mi2, ker on se pa ne mot. Užas, mi grejo tolk »pametni« ljudje na kurac. In spet pametno molčim in si misle svoje. No učer je barba saj razprodal pjačo iz bondeda, tko da so me filipi povabl na viski po gvardiji in sm se mal nafilala – ni pes bit biorobot! Sam ne vem zakva sem dons poj tolk švoh?

Aja novica dneva je pa še to, da je čifu crknla napravca za merjenje plinov, ahahaha!! Zdej pa ma njegov metan! Sm prejšnmu čifu napisala, kašn je zganov s tem metanom, pa je sam reku, da bolš, da nehamo tud po kabinah kadit, k lohk pa še kej plina not pride :). Legenda!

ANGLEŠKI KANAL 15.-18.6.2012


4 MESCE NA BARKI, ŠE 9 :(

Še en običajn dan, sm si misnla, pa je zvečer uletu fitter na par pirčkov in ko sva glih zaklučavala (20.00 ;) )kliče Andro, da nama je dal barba soboto frej, ker se bližamo kanalu in bova naslednji dan delala dvojno gvardijo – še vedno samo 8 ur. Juhu, sm mu rekla, nej pride na pir. Po 8 se je oglasu še Ariel, in kuhar, k je končno prebolu svojo krizo. S fitterjem (Ronie) sva se tud mal pomenla o tej njegovi krizi, tko da je mal objasnu zadeve. No nakar sta vidla še dva filipa, k sta šla glih cune prat, da mam odprta vrata in sta pršla mal mem, pa poklicala še tatretga, vsak je pa prnesu še ene par pirov, tko, da se je žur kr razviju. Po polnoči se je oglasu še terco, tko da smo se mi3je z Androtam zgovarjal še do ene enih. Sploh nisem mogla verjet, da je žur na tej barki še mogoč. Kukrkol spat sm šla okol 2h in spala do 11h, k smo bli zmenen, da greva z Androtam na most, k sva mogla še en seznam hrane updejtat. Za kosiu mi itak ni pasal nč jest, zato sm spila en sok in šla nazaj spat, ker sm itak mela mati vseh glavobolov – prekleti čiki. No popoldne sva se dobila, da sva naredla tist seznam ko uleti v kadilnco barba in prav, da morva pobrat iz sten slike, da on pa taprejšnga čifa – Kukoč so ga klical – ne misle gledat, itak sta se na smrt sovražla. Jah sva jih pač dol pobrala, kva nama je pa druzga preostal.

Zjutri sm spet ob 4h delala in bla frej od 8h do 20h, k sm mogla bit v »nočni« gvardiji s tercotam, ker se je na vstopu v angleški kanal že začel promet in sm mogla ven gledat..

No dans 18.6. sm pa misnla, da delam dopoldne na palubi in popoldne na mostu, k sva z Androtam zamenjala gvardijo za ta dan, da sm se lahk naspala, pa se že napravm za ven, ko mi bosun pove, da delam že zju3 na mostu. Nč jasn. Pol mi pa povejo, da je barba določu, da vse do Finske delava na mostu in nič palube. Jebemti, to pa je živlene, zdej se pa počutm, k taprav navigator! Pa tole mi je tud všeč, sm vedla, da ta barba ni tolk slab, saj ne za naja, čeprov filipe pa kr jebe. Zanč je mogu kelnar prov na most pridet, da mu je skuhu INSTANT kavo, ker on je pa barba in lahk to ukaže. No kukrkol terco prav, da ta barba ne pusti od sebe kadete brez znanja, kar je za naja super, ker, kukr sm rekla, od čifa ni za prčakvat kej dost. Mi je blo pa dele 2 dni super delat na mostu, ker lahk tercota prašam vse živo in mi odgovarja. Barba me je pa tud že nauču kako določit tok na kšnem področju in če nam bo ta dodal kej hitrosti oz. nam jo bo kej odvzel. Se počutm čist polna znanja, kaj de končno, ful dober občutek, da mogoče se bom pa še kej naučila!

ŠE VEDNO NEKJE NA ATLANTIKU Φ=46°51,0 N; λ=029°09,2 W 12.,13.6.2012


KATICO BRE, VSE TANARTABULŠ, BOD TOLK FEST, PA TAKA FACA ŠE NAPREJ! RTM***

Oooo zdele se pa tolk smilm sama seb, da povedat ne morem. Komi čakam Finsko, da bomo na sidru in bomo delal od 8-17h in se bom končno lahk naspala, so rekl, da v portih ne spis, ampak kdaj pa nej, tale jutranja me čist jebe. Ko da bi bla totalno jet-legged (časovna razlika k te jebe, k potuješ z avijonom). Počutm se pa tko,  k sm bla brezposelna. Doma pa tv, pa kšn sprehod al pa rolerji, ker za kofetkat itak nimaš dnarja, pa večino folka itak dela. No tle je tko, da sm ob 12h že fertik z delom (doma bi glih ustala pa Miškota na sprehod pelala). Na kofe mam cajt it, pa tud dnar ampak nimam s kom in kam, plus tega pa vsi delajo. No lahk bi se s tercotam mau družla, pa prav da ne igra kart, za pogovarjat se pa tud nimava kej 3 ure. Itak ma pa en svoj ritem lajfa že tle, pa se mu neki ne da družt, tiste pol ure po kosilu že, to je pa to.
Sicer se pa ne prtožujem, popoldne mam cajta k blata, tko da mam cajt vse mejle napisat, kabino mam v nulo pospravleno, pa cune mam tud sprot oprane. To je pa tud neki, še en dan mau vole zberem, da blog pretipkam pa bo vse tipitopi.

Drgač ste pa vidl, da je Denis objavu naslov kam bi lahk dobla pošto, tko da se pustim presenetit :) (dodano kasneje: niste me presenetl.. užajlena :( )
So pa tle itak začel kuj komplicirat k so dobl mail od agenta, da bomo na sidru ne vem kolk od obale v mednarodnih vodah pa da ne bomo dobil nč provište, zalog, pošte itd, ker bi lanča stala 2.000 evrov v eno smer (lanča je barka, ki te odpele na obalo). In sm šla do barbe ker sm misnla da sta Denis in Tinca že poslala vsak svoj paket, pa kva če ga nam mogla dobit! U glavnem sm prašala barbo, če bi lahka mail poslov agentu, da bi on zihr to prnesu na barko, ne da bo pol ta paket hodu za mano še cel mesec, pa da ga bojo dam poslal, no je reku, da bo probu. Pol sm pa klicala našga, pa je reku, da ga sploh še ni poslov, tko da sm si oddahnla. Sm se pa drug dan spovnla, da mamo mi od agenta mail (kasnej sm vidla da mamo tud telefonsko), tko, da je na konc Denis kr gor klicu, in so mu rekl, da pa ni problema, da kar se da v rok nest, da to ni problema prpelat na barko, da dajo kr na to baržo k pride po tovor! Tko, da sm bla ekstremno vesela ker bom dobla cel kup pribolškov od doma. Sej naročila sm pa tud cel Mercator :). Androtu se je pa tud kr smejal k sm mu povedala, je ratu kuj mal bolš vole.

Pijem drgač nč, k mamo »sam« pir, pa je kr mal premrzl, itak mi pa sami tud ne paše. Jest bi pila z družbo, pa da se hecamo zraven, ne pa kr tko, zato k pač je pir – nism jest Ruskinja.. V nasprotju z našmu štromčijam, k je v dveh dneh požru bakso pira, pol je pa od mene kupu 8 pirov za 15$ pol pa še 3x po 8 od Androta. Tko da Andro je plaču za pir 12$ zaslužu pa se 33 :). No učer je pa štromči pršu spet do mene, če mu jih dam še 8, sm rekla, da je pa cena zdej 20$. Je reku, da to je pa preveč. Zdej me pa zanima kolk dni bo zdržu predn bo spet pršu.. Sm rekla, da če jih dam nemu, da sm pol jest brez, kva bom pa mela za pit če mi slučajn zapaše, da dnarja ne morem spit, če sm živčna. Ma tip ma ene 3, 4 jurje plače in v Mjanmaru je s tem dnarjem kralj. Pa še familije nima nč, razen mame, tko da nima km z dnarjem. Če mu od začetka ni blo težko dat 20$ za škatlco čikov, bo tud za 8 pirov tolk plaču. Itak pa ne ve, da sm jest dobla 2 bakse pira, k sm eno vzela še namest tercota pa da mam dost zaloge še za naprej. Ampak nkol ne veš kam nas pošlejo po Finski in kdaj bo spet nasledn port, pa kdaj bomo lahk spet naročl kej za popit. Tko, da je fajn če maš kšn sixpack pira za prvo pomoč/zlato rezervo. Si pa že na orto želimo ene frej nedele, k nismo bli frej že ne vem kolk cajta. Kuj po Egiptu smo dobl frej dan, ampak od takrat naprej pa nada.. Jest bi že res en dan rada spala saj do 8h, ampak zgleda bojo to še neki cajta ostale sam pobožne želje. Čeprov je barba reku, da baje more posadka dobit eno nedelo na mesc frej (ma kva je to ena, v pogodbi so 4 napisane :S). Tko, da Tomas matr ti, tle maš pa srečo, če so te že pr vseh ostalih stvareh zjebal ti dajo pa saj cel kup nedel frej! No ker pa upanje umre zadnje, mal cikamo da bo tale nedela k pride frej (če prov smo to upal že prejšnjo :) ). No želimo si pa tud potovanje v kšne mal toplejše kraje kukr je severen Atlantik, Finska al pa kšna Rusija (kamor je šansa, da nas pošlejo po star želez za Turčijo). Jest osebno bi rajš kšno Indonezijo al pa kej podobno tropskega :). Bah na to ne mormo vplivat, tko da kar bo pač bo..

Andrejka, zgleda bo tale mesec tud bl tko tko z blogam, ker se sred morja ne dogaja neki ful, tko da lahk pa kej vprašaš če te zanima, boš pripomogla k daljšemu :).

NEKJE NA ATLANTIKU Φ=42°17,2 N; λ=046°26,5 W 10.,11.,6.2012


Pa sem bla zopet priča, kako omejena je človeška pamet. Da se razumemo, nimam se jest za neki pametno, ampak glih mal logike pa mam. Da pru povem kva smo delal, pol pa še od inteligence. Smo piketal, to pomen, da s hidravličnmu dletam zbijaš rjo in barvo dol, da se pol še enkrat na frišn pobarva. No če bi blo to narjen tko k je treba se rja neb mogla širt naprej. Hidravlično dleto  zgleda tko k ena pištola, sam da ma na konc kukr ene igle k grejo vn pa not in tko tolčejo dol rjo. Dela pa na stisnen zrak, ker na palubi za uporabo orodja ne uporablamo štroma ampak zrak, k ga dobimo iz cevovoda k je po celi barki spelan. No po piketanju se vzame še brusilko in se tist k si spiketal še zbrus. Nč preveč težkega, razn tista pištola mi mau umrtvič roke.

To smo delal po ukazu čifa, mi pa tko  ne smemo razmišlat in sam ubogamo ukaze. No pa ker pač ne morem iz svoje kože sm premišlevala: kdadit ne smem, ker bi lahk naredl bum zarad metana v štivah, ampak z brusilko kjer iskre kr letijo okol pa lahk brusm tud okol ventilacije štiv (na srečo je bla zaprta, ampak plin bi pa lahka lih tko uhajov).

No pa še drugi primer: v čemu je trik, v čemu je fora,, da piketamo, če pol – po besedah enga o.s. (ordinary seaman-navaden mornar) oz. po besedah enga hrvaškega bosuna iz prejšnje barke, ni pol tistga treba zbrust, je zadost če rjo stolčeš dol, pa kr čez pobarvaš. Čez 14 dni lahk še enkrat isti deu začneš, ker bo itak rja spet vn udarla. Isti šmorn bi blo, če sploh neb nč naredl. Ampak ker smo očitno zato tle, da nam sperejo možgane, da nehamo razmišlat – kar so filipinci očitno že osvojil – in da znamo brez vprašanja ubogat ukaze, nej pač tko bo. Nisva midva đabe BIOROBOTA.

Drgač pa nč posebnga, še zmeri iščem taprav ritem spanja, k mi ga nikakor ne rata najdt in sm čist nenaspana. Mau premišlujem, da bi šla delat popoldne na palubo in da bi mela dopoldne cajt spat, ampak bom probala še ene par dni zdržat pol mo pa vidl, če mi bo ratal spat kukr se zagre.
Bl mal dogaja zadne dni, po kosilu kr spizdim v kabino, k je Andro še zmeri v svoji fazi in se nočm neki družt, pogledam maile in odpišem, pol grem pa pred comp (trenutno gledam Oz, Anka prov si mela, sm že čist pozabla kolk je fajn, pa kolk so fest fantje:)), pa mal počit. Po večerji itak ni nobenga za družt razen filipov, z njimi se mi pa pač ne da neki ful, ker jih mam že na palubi zadost..
Pozabm pa skoz povedat, da se mi je ene 3 tedne nazaj končn uresničla želja in sm probala švasat. Jes! Tko, da k pridem dam bom čez ceu dvoriše našvasala eno veliko čbelo! :) (Ni treba govort, da sm čudna, to že sama vem kr precej cajta – sej zato me mate pa radi, k sm »neki posebnga« :) )

PROTI FINSKI 9.,10.6.2012


Ura je pol petih zjutri, jest pa že veselo na šihtu. Tale nas čif ni glih komunikativne narave, pol sva pa skor skoz tih. No če ga mam kej vprašat, ga vprašam in tip pove, sam kva k sam od sebe pa ne pove nič. Tip ma znanja k blata, ampak ga noče delit, al kva. Prejšn čif naja je skoz klicu sm pa ke, pa pokazu stvari, pa sprašvov, pa razlagov, tale pa stvari sam nardi, pa boh ne dej, da bi kej reku, pejta z mano vama bom to pa to pokazu. Zdej je dobu tud eno napravo za mert pline v cargo holdih in ugotovu, da mamo notr metan in je strogo prepovedu kadit na palubi. A dej ga nehi srat, prej k jo ni blo je blo pa vse navadn. Če mene prašate je blo v štivah se kej hujšga k metan, k smo vozil star želez iz Genta. K tist je kr gnil in smrdel, tko, da so verjetn bli not tud kšni fajni plini, mrbit še kšno truplo.. Uglavnem, že 2 dni hod s to napravco po palubi pa mer. Tastar čif bi naja zravn poklicu pa obrazložu, pol bi pa naja zadolžu, pa bi mi2 to delala. Pr temu temu ni tako. On po svoje čačka in je to to. Mah beda, sam kva k nimava izbire, to so kapitanovi ukazi in tko je. Sam živcev pa nč ne zgublam, to je pa super! Sej mogoče se bo počas začel odpirat pa bo s cajtam več povedu. Učer mi je že pokazu enga kita, pa mal se tud zajebavava, ampak res mal. Se pozna, da je biu tastar čif mlajši, pa naja je mel bl za prjatla k pa za vajenca. Tale zdej je pa ful uraden in ni šans, da bi se kej podružl izven delovnega cajta. Sm pa kapota prašala če je GOLDEN LADY (zlata dama/robotkinja iz piksen) se zmeri pr čifu v kabini pa je reku, da ja! Zdej je pa vprašanje, al je prelen, da bi jo nesu v smeti, al pa se mu dopade :).

Drgač pa pravjo, da nej bi se v navigacij naspal ampak jest sploh ne najdem tapravga ritma. Najbrž bi blo bolš, da popoldne neb šla spat ampak bi šla direkt ob 7h zvečer, ampak k nimam tolk cajta kej za počet in začnem gledat kšn film v postli, po me pa zmanka. Pa tud družbe neki ni ful zdej k tko delava. Dop se ze podružva z Androtam na palubi pa mrbit po južni, pol se pa konča. On itak dela do 8h zvečer, takrat morm pa jest že spat. No pa tud če ga povabm na pir noče pridet. Neki ga matra zadn tedn, sam itak noče nč govort – tip pač (ane Tinca). Itak mi ni jasn, a sm jest kriva, al tanov barba al ma doma kej, pol mu pa rajš kr mir dam, če bo hotu bo že povedu, silt ga ne mislem. Kukrkol, tle sva ze skor 4 mesce, vsi so se začel že po malem spreminjat, vsak ma svojo krizo. Kuhar je končn prebolu svojo in je zdej clo par dni že dobre vole. Jest sm še dost normalna, sm razpizdi me kadar noben ne pove, da recimo delamo takrat k bi mogl bit frej al pa k se bosun kr neki zmisle, da se zdej zjutri namo več dobival pred nadgradnjo, ampak na provi (spredi). A ne da bi prej povedu kva mo delal, pa da se primerno napravš, ne je bolš poj še enkrat nazaj do nadgradnje po plašč, slušalke, al pa bilo kej. Zanč me je fuknl iz tira, k smo mogl palubo pomest (vozmo kolm – k je v bistvu črn prah) pr vetru k je pihu 30 al pa več km/h. Čif je tko ukazu in to je blo treba nardit. Bosun itak nima jajc, da bi karkol reku. Predstavljejte si, da brišete prah pa da mate največji pepih v bajt. Kam gre prah? Vn sigurn ne, ampak nazaj po stanvanju ke k je bil. No tolk smisla, je blo zanč v našmu pometanju, se prav nč. Še predn si ga dal na smetiško ga je že odnesl. Da o tem kolk sm ga mela po fac pa laseh niti ne govorim. No tle bi vsak k bi mel mal možganov ratu živcen. In vsak k bi mel mal jajc bi reku čifu, da to nima nobenga smisla pr takmu vetru, pa predlagu, da bi rajš opral barko, al pa delal kej druzga, če mormo že 4 ure delat. Ampak ta naš bosun je itak cvetka, tko da kva čmo. A največja fora je v tem, da ga filipi skoz šimfajo, da je len, pa da se skoz skriva (klicejo ga Mr. Hide -  k ne sliš, mi2 pa Dr. Jekyll), ampak k bi blo pa treba skup držat bi pa držal. Hinjoti največji, pred parimi minutami so ga opravlal, kuj k je konc šihta se pa ze skup zezajo pa takle. No če ze svoje lastne tolkle opravlajo, kuko je pol šele z drugimi? Filipi kva pa druzga, sej od opic ni kej druzga za prčakvat.
No Bojan je tud ovrgu govorice o 12 urnem delovniku, tko da saj neki smo se rešl..

Pa je spet nedela, pa spet delovna. A kuko vem, da je nedela, ker bo za južno sladoled (k ga btw niti enkrat se nisem pojedla). Pr prejšnmu barbi smo mel za kosilo in večerjo sok, pr temu ga mamo pa sam v sobotah en kozarček. Še dobr da mam zalogo kole in spritea, da dam še kej druzga vase k vodo. V pon in pet pridejo novice (po mailu – iz sindikata – no v njih je zmeri sam politka-kt da me zanima – in pa ena cela stran športa, od vseh mogočih lig in prvenstev in ne vem kva, da bi pa o formuli napisal kej več k rezultate to pa ne), čeprov v angleških novicah -  k so za ruse in filipe -  pa lepo vse napišejo. Za slovence, so novice v slovenščini, predvidevam da povzete po 24ur.com, ker so čist brezvezne, angleške so pa (zopet predvidevam) povzete po kšnem BBCju, k je saj mal bl resna kompanija kot pop in so članki, mal bl normalno napisani. Tko da saj 4x na teden vemo ker dan je, no nej bi vedl, čeprov jest nimam pojma, sploh če ne delam na mostu..Vsak dan je isti.

Zmer pozabm rečt: če vas karkol zanima, če hocte kšno stvar bl obširn zvedt, če mate kšno vprašanje ste dobrodošli pustit komentar al pa na mail poslat. Z veselam bom napisala, pa tko mi bote dal tud kej materiala, da bo blog bl obširen! :)

Bis spater!

PIČI POKI 7.,8.6.2012


Evo moj prvi delovni dan v jutranji gvardiji je za mano. Absolutno nenaspana sem, k itak nism mogla ob 19h zaspat, da bi se naspala. To ne spanje bo zgleda še ene par dni trajal!  Popoldne sm misnla met za pospravljanje pa se po kosilu sploh nisem mogla prpravt do tega. Sm šla rajš za eno uro spat, sm bla pa po večerji saj tolk pridna, da sm blog  pretipkala. No ob ene 8h se je pa oglasu se fitter na dva mejhna piva. Sm bla kr mal pršponana :).  Nč k je šou, je bla ura že deset (k smo uro naprej premaknl, gremo namrec prot vzhodu, pa se počas na lokaln cajt navajamo), tko da sm pol še do konca natipkala blog pa spizdla ob 11h spat, matr gre zvečer cajt hitr, sploh če veš, da morš že ob pol 4h ustat. Na palubi dopoldne sm kr mal trpela, sploh k nimamo več pavze za kafe, pa se kr mal uleče. No sam da se navadmo pa bo.

Je pa barba tapru moment pojebu filipe, s tem k je hotu, da je celotna barka oprana v enmu dnevu (prej smo rabl 2 al pa 3 dni) in da nej nehajo zabusavat. Nama z Androtam se je pa kr smejal :). Ko jih kurac gleda. Itak so taki hinauci, da si zaslužjo mal jebanja.

No po kosilu smo mal posedel z Bojanom in Androtam in prav Bojan, da krožjo neke govorice, da se bo podalšu čas dela na 12 ur. Saj za filipe, v moji pogodbi pač ni tolk ur napisanih, ampak če bojo rekl, da morva tud mi2 tolk delat, a nama bo kej druzga preostal? Al to, al pa pač nimaš službe! No baje da je to Peter Doehle – naš novi lastnik – ukazu. No za tiste k niste na tekočem (čeprov ste verjetn bl k jest): Splošno plovbo je dokončno kupu dosedanji polovični lastnik P.D. iz Hamburga. Baje nek veleposestnik, al veleladjar k ma že brez Splošne čez 100 bark, tko, da mu biznis laufa na polno. Zdej drži vse niti on v rokah, tko da kukr bo on reku tko bo. Vprašanje je za naprej, če bo še zaposloval slovenske pomorščake, ker ma že zdej na Filipinih agencijo, tko, da ni vprašanje, če namo vsi odletel k knofi pol k bo prevzem decembra postal pravnomočen in dokončen. V bistvu, če mamo že pogodbo nam je ne morjo skenslat, je pa vprašanje, če nam bo dal tud nasledno...