torek, 19. junij 2012

AMERIKA, ŠMERIKA 3.-6.6.2012



Tist dan odhoda v port so nam kr prestavlal tko, da smo štartal not šele 4.6. ob polnoči. Nč ni blo z gledanjem letalonosilk, so mel pa en dan prej v bližini nas Blue Angels miting, tko da sm skoz v nebo gledala, kar je pa tud super. K smo se prvezal je bla ura glih 3 tko, da sm u mir pojedla fruštk, poklicala našga – saj za neki je dobra taka časovna razlika – in šla ob 4ih na šiht. Nalagal smo kolm, k so ga na srečo močil, tko da nismo bli čist črni. So ga pa nalagal s tekočmu takom, k ma pretovorno kapaciteto 3.000 t na uro (nalagal smo neki več k 51.000 ton), tko da je blo vsega skup konc v 24ih urah. No od tega sm jih 16 oddelala, ker smo mel vmes fire drill (pršli coast guard, no 2 človeka) in dobl provišto hrane, rezervnih delov, pisarniških pripomočkov, vode, barve… Coast guard nam na srečo niso povzročal sranja tko, da smo bli hitr rešeni. So nam pa rekl, ker nam že od Egipta ne dela VDR (voyage data recorder – črna skrinca), da ne mormo zapustit Amerike, dokler je ne zrihtamo. Tko, da je pršu en možakar in ga popravlu 3 ure nakar je ugotovu, da je fuč ena kapsula v hard driveu in ga ne more popravt. Tko, da smo mislil, da bomo na sidru kšn dan, ampak so iz firme poslal coast guardu paprirje, da mislemo to popravt na Finskem, tko da so nas spustil naprej.
No zjutri bi blo sicer možno, da grem dol, če bi kuj po gvardij spizdla, ampak k sm prašala enga, če ma št od taksija je reku, da taksiji v port ne sejo, da pa majo uradnga prevoznika, k te pride prov do barke iskat, in da ma cel avtobus v kterga sprav 86 ljudi, ampak da stane 160$. No če bi nas šlo 8-10 dol, bi blok ul, ampak nas ma sam 6 vizo, pa še vsi niso kadeti, tko k jest pa nimajo cajta it dol. Ne vem kva se grejo, kot da so na potniškem terminalu ne na tovornem, na potniških maš 100-1150 lanov posadke, pa jih že najdeš 86 al pa še rajš kšnga več. Na tovornih nas pa dela 20-30 pa če bi šli vsi skup dol neb blo glih pocen. To pa so butli. No zadno šanso sm mela, da bi šla z barbo v mestr, k je on odhaju, pa bi mi taksi vzel 60$, da bi me nazaj prpelu. To bi blo še kul, k bi itak pol filipov hotl met kej iz obale, pa bi od njih pobrala keš za taksi, ampak se je zakompliciral s tanovmu barbo, k so mu rekl, da barka šele 6.6. pride v port in je šel iz hotela na kosilo in v šoping in ga noben ni najdu do 13h, k je pršu nazaj. Tastar barba bi mogu pa že ob 11h it k je biu naročen pr dohtarju in je mel ob 17h že avijon prot domu. No preden sta barbe naredla handover – predajo dolžnosti -  je bla že tolk ura, da so mu prestavl let na drug dan, jest pa tud nism več mela cajta, da bi šla lahk v mest. Ameriške sanje so sranje.

Kukrkol, svojo in še eno gvardijo sm oddelala, pol sm šla pa še pozdravt barbo, da nau mislu, da sm čist brez manir (čeprov, k si 3 mesce s samimi desci, k so itak svinje, jih kr mal pozabš). Barba je zgledu čist kul, ni bil nč aroganten – kukr v Indij – k sm ga prvič vidla. Reku je sam, da mu ni všeč, da mava že gvardije s sekondotam in s tercotam in naja je prestavu v čifovo. Tko, da jest zaenkrat delam od 4-8h zjutri na mostu, pa od 8-12h na palubi. Tko, da delovn dan se zame hitr konča. Andro ma pa popoldansko gvardijo s čifom, tko da bova zjutri skup na palubi, pa po južn va mela tud cajt hengat skup. Ampak ma tip zegn, matrmu, jest sm mogla 2 mesca s sekondotam delat, on pa en tedn, baraba, sm mu fovš, po drug stran mu pa prvoščm, da ni zgubu tolk živcev z njemu k jest. Čif je biu pa tud čist presenečen k je Andro uletu v njegovo gvardijo, k mu noben ni nč povedu, ampak se bo pomoje kmal navadu, sploh k ga mam jest miljon stvari za prašat, pa da me vse nauči, bo tud še trajal..

No odhod iz Amerike je biu (kot ponavad) prestavljen iz polnoči na 5.30 zjutri, tko da sm spala skor 6 ur (zbudl so nas pred 4, da smo še zaprl pa zavaroval štive). Sm bla pa itak vesela, da so nam ga prestavl, ker je blo že dost pozn, da se je naredu dan, pa se je dal vidt še kej okol sebe, za fotkat je jutranja svetloba itak najbolša. Sm se čist zalubla k sm vidla kr 3 letalonosilke. Oooo marija, kuko pa to dobr zgleda! Pa še številke sta mele 2 vrhunske: 69 :), pa 77 (aja po številki jo spoznaš, da poj še ime pogledaš). No edin tole majo pa amerikanci res prštiman (da ne pozabm: tm k smo bli prvezani si mogu, če si hotu po pomolu hodt met oblečen rešiln jopič, čelado in zaščitna očala (kuko nej grem v mest v šoping z vso to kramo, sej jo nimam km dat, pa še vsi bi se mi smejal, k bi po mestu s čelado hodila :S)).

Po portu sm šla spat, ampak me je čez pol ure zbudu terco, da prhaja konvoj vojaških ladij, k grejo v Norfolk na vojaško parado. Ja itak, da sm mogla it na most, pa slikat k zmešana, k tega pa tud ne dožviš vsak dan. Niso ble pa sam ameriške ladje ampak je bla vmes tud nemška, brazilska, pa še kšna..

Kukrkol pol sm mal še nadaljevanko gledala, k končn zaspim, pa me vrže iz postle bosun ob pol 1h, da morm na šiht, kva hudiča, kašn šiht, sm bla itak živčna k pes, k ni noben povedu, da nimamo frej dneva, ampak da popoldne delamo. Sm bla prstjena k driska, ampak kva mi je pa preostal druzga k da sm šla delat.. No saj dan je hit minil, čeprov sm bla nenaspana za popizdit, zjutri pa ob 4h delat..

Aja, da še komentiram na vaše komentarje na fbju:
Andrejka: a bo zdej kej bolš, je mal dalši, prej se ni nč kej dost dogajal, pa tud cajta ni blo neki ful. Skoz mi spreminjajo urnik, pa vsakič rabm par dni, da se ulaufam..
Anka: sm vedla, da boš pogruntala :), a pol mi je ratal? :)
Jasnička: :), me veseli, da ti je bla ušeč, ta posebna modra
Sundek: pršov je nov odmerk :), upam, da ga nis za rd tud kej preveč dozirov :)
Suzka: če bi si mrbit med prlublene shranla, boš naslednič laži najdla :)

Bodte v cvetju in ne preveč uživat na morju, k sm zihr, da greste vsi mal na dopust v kratkem! Pište pa kšno kartico na splošno plovbo, al pa k men dam, lahk pa tud kej na mail:

AMERIKA, NEWPORT NEWS, VIRGINIA 30.5-3.6.2012



VSE NAJ NAJ SUNDEK IN TOMAS!! K PRIDEM BOTA DALA ZANGA!

Everybody was happy when Columbus discovered America, now we would be if he hadn't.

K smo pršl na sidro je biu dež, ampak sm mela na srečo not deu, k sm ga valda pol čez cel dan ulekla, filipi k so pa zuni delal, so pa tud kr eno uro skrajšal šiht. Itak ni blo kej pametnga v dežju počet, k na sidru tud gvardij ni. V port gremo druzga, po premog k nam ga bojo natresl v skladišča kr s tekočmo trakom tko, da gremo 3.6. že naprej prot Finski, kjer upam na paketE.

Po večerji smo se mal podružl z Androtam in Bojanom, pol sm pa še mal kabino popedenala, pa je bla ura kuj enajst.. Hodm pa spat običajno ob desetih, sej rabm saj 9 ur spanca.. Telo od babe, duša od otroka..

Drgač se tle vsem tresejo hlače, ker se bojijo inšpekcij in zganjajo živčno vojno ker nič ne štima. Itak nimamo originalnih delov za nič, kitajski standard pa itak ni tak k evropski, al pa ker drug in pol itak noben del nikamor ne paše, ker je itak premejhn, prevelik, al pa ma čist kontra dimenzije. Še posebej terco ma ceu kup hidrantov na ktere ne paše nobena ceu in nori nad vsem. Še posebi zato, k ni več čifa, da bi prevzel odgovornost namest njega in se boji, da bojo pa zdej njega odpustil. On bi pa za kariero naredu vse – tud riti lizov – to je on reku – no tist od riti sm jest dodala, ker ga vidm kako leze v rit barbi in vsakmu k pride na barko in je količkaj pomemben.

Dans 31.5. pa čakamo da pride emigracija, da pride, pa da nam k mamo vize potrdijo shore passe in filipom – k nimajo vize – zavrnejo dovolilnce. Zamujajo že več k eno uro, jest pa na soncu sedim in jih čakam. Res mi ni hudga. Filipov že celo uro ni blo na spregled, tko da predvidevam, da se skrivajo nek. Se pa počutm skor k na dopustu, sam še skopat bi se hotla it pa bi blo identičen. Edin škoda je k sm na uni strani barke, k gleda prot obali in ne na drugi strani, k gleda prot vhodu v port, k skoz hodjo mem vojaške ladje, k so men osebno res hude. No saj neki dobrga majo amerikanci. Upam, da bo takle vreme tud pojutrišnjem, k gremo not, da bomo vidl tist slavn vojašk oporišče – Norfolk, pa da bo kej bark notr!
Je pa res zanimiv, k učer nam je televizija v salonu lovila 2 kanala in smo pol kr mal postaval tm, k sploh ni noben več navajen na reklame, pa na jezik k ga razumemo. Itak pa komi čakam, da grem dol pa da zapravm ceu premožene za stvari, k se jih pr ns ne dobi. Držte pesti, da mi rata!

Btw sidro je za popizdit dolgočasna zadeva, sploh če si kadet oz. morš delat na palubi. 2 dni je še blo dela, zdej pa že četrt dan stojimo in ni nč več pametnga za počet. Že učer bi mogl v port pa so nam prestavl tapru na tretga junija pol pa že na četrtga. Tko, da če se bo še kej zavlekl bomo šli not šele petga..
No če nč druzga mamo saj vreme sončn, tko da k »delamo« še mal barvo nabiram. Zjutri (6 ur razlike mamo) pokličem moža al pa ženo, in se pogovarjam po blue tooth slušalki zravn pa delam, tko da mi noben ne more rečt, da zabušavam. Učer nama je še terco reku, k nama je dal neki za delat: Pa počas naredta :). Pol veste kolk je ura, 3je filipi so dans 3 ure pometal zunanjost nadgradnje in vsakič k sva mi2 uletela v bližino so se prestavl en štuk viši. Za pomest je pa vse skup 100 kvadratov, če je, v bistvu so postaval, če jih je pa kdo vidu so pa metlo premaknl. Mi2 z Androtam, pa nisva bla nč drgač. A fora je v tem, k je prejšn dan pršu bosun do naja in hotu bit neki pametn, da počas delava, pa da so zato oni en dan kr ob 4ih že zaklučl šiht (nama valda ni noben nč povedu, sam po kabinah so šli). A kdo naja je pa navadu počas delat, to se pa ni vprašu. Itak je pršov ves našopirjen do naja, pol se je pa odplazu ven k polit cucek, k sva mela mi2 precej več argumentov prot njim k pa on prot nama. Itak so ga napumpal ostali filipi, da naj nama gre zatežit. On pa itak nima možganov je pa res pršov. Bedak, namest da bi mal pomislu prej predn začne srat po buč in to napačnima dvema. Mal nej pr svojih tapru pošlihta pol nej pa nama serje. Kukr sm že rekla: You shit cadet, cadet becomes officer and he shit you twice! Ne se zajebavat z napačnimi!

No naš stari barba se je odloču, da ma vsega poln kurac in da gre dam (uradn razlog je da ga boli roka). Tko, da se nam bo tle v Ameriki prdružu naš stari »stari« barba Mlačič. On se je izkrcu glih v Indij, k sva mi2 pršla na barko. Itak ne vemo kva si mislt, filipi ga itak ne marajo, ker jim ne da pavze dop in pop za kafe 15 min, pa ker jih na splošno ne mara. Pa končno je en barba k bo držu s svojimi, ne tko k prejšn k je držu s filipi, zato k jih je blo pač več, in mu je blo mal mar na nas slovence in ruse, a prav, da so mu Slovenci bliži k Rusi, no očitno so mu pa najbliži pa filipi.. Kukrkol, za nas je super, da tanov drži z nami, sploh k bo pojebu kuharja, k je zadn mesc jebu nas. Pa bolši kruh bo in sploh za jest bo bolš, ker Loptica rada je. No stvari k se jih veselimo so tud:  
-          Bonded (pivo, čokolade, …) – se da v vsakem portu naročit, čeprov alkota ne v neomejenih količinah, ampak sej ne rabmo sodov pira, sam po šihtu pa paše kšn..
-          Kadeta preštevata hrano v hladilnci, in si kuhar in kelnar ne morta delat zalog in nosit filipincem tadobrih stvari, nam pa ta užasne.
-          No za vse ostalo pa tud upamo, da bo kul, da ne bo preveč sral po buč zarad gvardij in ostalega..

IGNORANCE IS BLISS! 26.,27.5.2012



Tle bit ekološko osveščen je tazadna, k te sam srce boli k vidš kva se vse zmeče čez krov. Prejšn dan je sekondo ukazal, da se vrže čez krov plastičen (pokvarjen) pralni stroj, ker njega pač mot ko stoji na krmi, in da zato ker rolamo (barka se ne ziblje, ampak valja, po domače rola) lahko kej poškoduje. A tip ne stop niti ven iz nadgradnje, razen ko gre na armiž (privezovanje barke) al pa ko je na gvardij v portu, pa še to je večinoma kr not v pisarn, sploh čez dan, da ga neb slučajn sonce oplazu, al pa na mostu čačka po svojih kartah. Plus tega, da to res ni njegov dew, pa se vtika v vse stvari. Zanč je nabiju 3 dni vsem skup zato, k šablone še niso ble vse narjene, a niti ne ve ktere so in ktere niso. Sm rekla, da mu bom kr roko dala predn gre dam pa rekla: Svaka ti čast, taga kretena ne srečaš vsak dan. Pa upam, da se ti bo hčerka zastrupila z ribo, k je okol našga pralnga stroja plavala pa ves prašek požrla. Edin tko se boš zamislu! Kreten, res! Al pa mu bom kr diplomo napisala: čestitam si kreten številka ena! Povrh vsega sm pa še štromarja vidla kuko je neonke čez krov metov, kar je sploh super, sej nej bi on mel kao zbirališče za odpadne žarnce, po jih pa daš njemu v veri, da jih bo dal reciklirat on pa v morje z njimi. Uh, da filipov sploh ne omenjam, oni pa res čist vse mogoče razn plastičnih flaš – al pa še to sam govorijo, da jih ne – mečejo v morje. A žvijo sam od rib, tko da upam, da bojo kmal začet svetit ponoč, k edin tko jim bo prebil, da se pač ne meče stvari čez krov, ampak se jih reciklira.

No s tercotam sva pa tud pogruntala, zakva se sekondo tko obnaša do mene oz. do žensk na ladji na sploh, k baje je blo isto tko, k je delu z Marjano (zdej mislem, da je sekondica). Od začetka neki prjazen pa to, pa družaben, pol mu pa nobena od naja ni dala za fukat pa je začel neki teror pa kretenizem zganat nad obema. Tipi so res predvidljivi.. Ne morš bit kreten pa prčakvat, da če boš pa dost izjav o seksu dajal, da ti bo pa baba kr dala.. Sploh, če si še idiot povrh vsega..

Drgač pa delam zdej s tercotam in je isto živčna vojna, sam v dost blažji obliki kot s sekondotam. No v bistvu zdej ne delam s tercotam, ampak namest njega. Sej po en stran je prov, bom saj vedla kva morm delat poj k bom terco, sam zdej mi gre pa dost na kurac, ker tip, ko  ma kadeta na mostu res čist nč več ne dela. Niti ne napiše fakin pozicije ob uri, ke šele, da bi kej pobarvu na palubi, al pa saj svoj del safetyja delu. Pol stvari itak ne zna, recimo spustit rešiln čoln, a to je kao njegova odgovornost in za vsako stvar kliče noštromota al pa kadeta, da bota to že onadva zrihtala. Ma ok, sej ne morš vsega znat, ampak se pol tud ni treba tolk ponosn nost, k če si pa častnik, še ne pomen, da si sposobn, ane? Vsakmu svoje, pa vsak zase, ane Tinca?
Mah najbolša stvar pr tej službi je to, da če ti gre kšn sodelovc res na kurac bo šou slej k prej dam in bo pršu drug, sej ni nujn, da bo pol kej bolš, ampak saj drgač!
No terco nas zapušča na Finskem, to je čez cirka 3 tedne, sekondo pa čez mesec in pol al pa 2. Lih tko gre tud kuhar čez 2…

NE MOREM VERJET, ŽUR!!   Delala sm od 8-12h pa od 16-20 v cargo officu, ker menjavamo balastno vodo (da namo slučajn v Ameriko prnesl kšnih »žužkov« iz Atlantika), ko po večerji slišm, da se grejo filipi karaoke v crew messu, pol sm pa mogla it mal pošnofat, če majo že žur za r.d., k ga ma dans Virgilio, in poglej ga zlomka res so ga mel. No in so mi natočil en egipčanski brandy, k ma btw isti okus John Waler al pa Chivas Regal. Zgleda majo sam eno destilarno v Egiptu za žgane pjače in sam eno sorto proizvajajo, pol pa v različne flaše pakirajo :), kao da maš filing, da kej druzga piješ. Ma zanič je isto :). V glavnem sm se jim prdružla po šihtu še za kozarček, pa za par komadov odpet, tko da sm rahlo utrujena dans, ampak ker še zmerm »delam« v cargo officu mi ni hudga.
Popoldne se nam obeta tud požarna vaja in vaja za zapuščanje ladje, ker bomo pred Ameriko verjetn par dni na sidru in bo najbrž pršla obalna straža – USCG (original: United States Coast Guard, po naše: Uncle Sam's Clumsy Guys) in bomo mogl pokazat, če znamo vse tko, k je treba. Ker če ne znamo nas tud v port naujo spustl dokler ne pokažemo, da nam gre. Amerikanci pač!

AZORI, JADRNICE, SIGNAL IN EMAIL 21-25.5.2012



Mim Azorov smo šli kr hitr, ampak glih domov oglasit sm se pa mela tud cajt, sicer po smsih k je biu signal bl slab, k smo bli predelč, ampak fajn je pa blo mal po chatat. Smo pa okol Azorov vidl tud kr neki jadrnic, in sicer se sprašujem kje so dobl teli jadralci želodce, ker je blo že nam, na tavelki barki mal čudn v želodcu, kuko se morjo šele oni počutit, k jih meče k norce, računite barka dolga 10 m-15m valovi pa tm ene 3.. No sej užitek je verjetn nepopisen, ampak spiš pa gutov ne prov dost, pa tud do najbližjega porta maš ziher kr kšn tedn. Ni to glih jadransk morje, da k se pa naveličaš  je pa možno sidro vržt glih ker se ti sprdne. Pa glede na to, da je kr dost prometa tm okol ne vem kolk je glih varn furat na avtopilota, pomoje ma skipper naštimanih ceu kup alarmov, da ga zbudi, kuj k je bliz barka (bliz pomen tm 6 milj).

No da še povem, da sm si uštimala ladijski mail, na kterga bi bla vesela, če bi mi pisal kva je kej novga doma, sm se odločila ga kr redno uporabljat, k se z vsemi ne morm slišat, bi bla pa vesela kšnga pismčka! (prosim pa nč powerpointov in podobnga sranja, ker to požre čist preveč kreditov, za besedilo se pa kr priporočam!) KASNEJ SEM NEKATERIM OD VAS POSLALA, DA NAM GA BO TANOV BARBA NAJBRŽ SKENSLOV, AMPAK NAM GA NI, TKO DA PREKLICUJEM TISTO, DA MI NE VEČ POŠILJAT. SPET SM TLE, SPET MI LAHK PIŠETE!

Drgač je pa tele par dni bla res živčna vojna. Zdej k ne delam več s sekondotam mi šele živce pije, o marija in to za take brezvezne stvari, da to človk ne more prenašat. Sploh ne vem, kako lahko tip že 20 let na barki dela, k je btw najbolj svinjski plac ever, če ga mot čist vsaka smetka in čist vsak papir k ni na mestu, da sploh ne omenjam kolk se tip vtika v čist vse stvari s katerimi nima nobene veze. Bah bolš bi blo se sploh ne obremenjevat, ampak k ne morem iz svoje kože, saj ne zmeri!
Okej sam to se še prtožm, pol bom pa pisala kej normalnga: HRANA, OH MY GOD! 4x na teden krompir v oblicah (za tiste k ne veste kva je to: kuhan krompir brez lupine in brez okusa), brokoli, cvetača, »stročji fižol (tak k v filmih čist zelen)«, grah vse ma isti okus. Cvetače v živlenu nism marala (no je še zdej ne) ampak tle jo pojem, k hrusta in k ma isti okus k brokoli. Enkrat na teden je pašta pol pa kr 3x zapored jem isto, k se se saj takrat najem. Vse ostale dni jemo riž. No jest ga še takrat k je krompir v oblicah, k tegga pa res ne mislem jest, k da smo največji reveži. U glavnem naša kosila in večerje imenujemo fitness hrana, k itak si čez pol ure spet lačen. Itak je pa že vsak drug na dieti, no častniki itak, k nč ne delajo pa se redijo. Mi2 z Androtam pa delava, pa bi mrbit sm pa ke kdaj tud kej konkretnga pojedla da . No da povem še to, da je kuhar zlezu barbi v tir in zdej se počut tko pomembnga, ko da je boga za jajca prjel. Je dal na vrata od kuhne listek s prepovedjo vstopa vsem. Tko, da zdej nam lepo on kuha kavo (k je iz dneva v dan bl zanič) in steward nam more zdej vsem prnest za jest, k prej si si sam vzel kolk si hotu, pa kva si hotu. No zdej ga pa lahk šetkamo za vsako stvar. Tko, da sta sama sebe zajebala! Kukrkol smo se odločil, da bomo v Amerik kupl en koharček (z Androtam in Bojanom) in si bomo kuhal kavo posebi, jest si bom pa lahk še župce, k jih zdej pač ne morem. Barcaffe je pač škoda dajat kuharju tko, da mam še vso zalogo kar mi jo je Denis poslov v Rotterdam. Zdej sam držim pesti da bom šla lahk ven v Amerik, da nabavm vse, sej je seznam skoz daljši..