ponedeljek, 28. januar 2013

JEDVA STOJIM, SITNO BROJIM 1.1.-11.1.2013


It's big, it's huge, it's Brazilian! Ladies and gentleman on our stage here on Nova Gorica we proudly present to you: RAIN!
Jebeš tak poletje. 3x v 3h tednih smo mel več k pa 30 stopinj. Ostalo pa med 20 in 28°. Sej ni mraz, ampak k je doma tokle deževen poletje smo vsi v depri. No ampak ker smo šli tud na drugo sidrišče bl pr obali tud voda ni tolk lepa, da bla za kopat, tko da se ni preveč za sekirat, čeprov bi pasal, ne rečem nič.
Uglavnem prej smo tud še neki lovil ribe in  kalamare (čif in Jhonel sta jih en jutr nalovila več k 120 komadov v dobri uri) zdej pa tule ne prijemajo skor nič več.
Al zato ker smo prebliz obale pa je:
- al že preveč onesnažena voda,
- se meša s sladko iz reke k prihaja v ta zaliv,
- al pa je že tolk zropan tle, da jih ni več.
No pred novmo letam smo šli tud en dan po provišto, ker praktično nismo več mel nič za jest.


SLIKE ŠPAJZE

Šipšandler je prnesu tud neki trnkov, ampak zato ulov ni nič bolši, ker se itak sploh nobenmu več ne da lovit in povedu tud, da tm kamor gremo ni nič. Je reku, da je tm No man's land, tko da tud vprašanje, če bomo šli lahk sploh kam ven :S.

Drgač sm pa hotla napsat neki malga tud o naših dragih bakulah (to še vedno pomen ščurki). Po kuhn so se razpasl tko, da je že kr groza, ker nam že par mescu niso dostavl spreja prot njim. Pol smo sicer odkril neke »bombe« za zaplinjanje pa sta kuki in kelnar zaplinla kuhno dva večera zapored, ampak te preklete kurbe to sploh ni ganil a ma ništa. Še vedno kr mrgolijo po kuhn, še posebi pol k gre kuhar ven, k da bi vedl, svinje nagravžne.

No je pa čarterer, k ga mamo zdej (Oldendorf), da bi se odkupu za tolk dolgo čakanje na sidru ponudu, da nam plača čiščenje podvodja. In smo šli zdej že 3x na notranje sidrišče, kjer bi nam nej potaplači spucal trup. Od vseh 3x so nam pucal sam učeri dobre 2 ure, po se je pa vreme tolk poslabšu, da so mogl nehat in smo se sam obrnl in šli nazaj ven, ker na unem sidrišču ne smemo ustat čez noč (short term »parking«). To se bo zdej verjetn ponavlal vsak dan, dokler ne gremo not oz. dokler ne bo spucano, sploh ker so teli pucal čist na roke, s hidravličnimi dleti in ne tko k nekje k majo eno tako mašino k jo majo v mercatorju za po tleh pucat in gre posledično dost hitrej. (No par dni za tem, so pršl pol kr na zunanje sidrišče eni drugi in so mel tako mašino.) Tko, da sm lepo vsak dan priča kako se dviga/spušča sidro, tko da še ena stvar s ktero nam mela problemov ko bom terca.

Uh skori sm pa pozabla najbolj pomembno stvar napisat. Učeri sm vidla nago rit!! Od enga telih potaplačov, s tem, da je meu 60 let pa 100 kil. BLJAAAAK!!!! So me kr oči bolele, sploh k je meu poj še tko kopalke, da se mu je špranca vidla. BLJAAAK!!!! (za vedno se mi je zažgala tale slika v možgane). S tem, da sm se prejšn dan, ko sva z »mojmo« filipam gledala TV, zajebavala  nej pokažejo kšnga nazga oz. brez majce na plaž (cikala sm na reklamo za pir/sončno kremo) pa ni blo 3 min k so ga res pokazal, in je biu tud konkretn čez 50 pa ne glih najbl ohranjen (kurje joške), tko da sm se skor zjokala. In od zdej naprej nočem nobenga več vidt, k tole je blo dost. Se pustim presenetit, če bo kšn ok mem prletu brez majce bo super, če bojo pa takeli hodil, nej jih pa kr drugi gledajo.

A zakva mi je tolk do tega, da bi enga brez majce vidla? Zato k že 3 mesce pa pol nism stopila iz barke, k nism že glih tolk cajta vidla skor nobenga druzga človeka k tele tle na barki in je vsaka sprememba dobrodošla. Od Richard's baya naprej sm vidla mrbit 15 drugih ljudi, od tega 3 punce pa od Ust-Luge naprej (konc novembra) še nism vidla nobene babe. Če pa to ni čudn, pa tud nč nočem.

Oh, še to, k je barba prbil, da so včasih v vojski govoril: sedamdeset i dva dana na mojem srcu rana, sedemdeset dana onda civilna hrana. In po mojem najbolj črnem scenariju, da ostanem na barki 400 dni (13 mescov in 1 teden – ko prejšnja kadeta) mi do tistih 400 dni dans fali točno 71 dni :).

No so se pa filipi tud zmenil s telimi potaplači, da nam dostavjo neki za pit pa cigarete, ker so že vsi brez (me žicajo že ne vem kolk cajta nej jih kej prodam, sam pol bom pa jest brez) pa so naslednič pršli drugi potaplači, pa niso mel nič. Pa so se s tadrugimi zmenil, da nej kej prnesejo, pa dans niso mogl zraven barke sploh pridet, ker smo preveč valjal, tko da so/smo spet zvisel. Zdej bomo pa vidl al delajo čez vikend, pa bojo jutr spet probal pridet zraven, al se bomo spet pod nosom obrisal. So pa že kr dost obupani, ker smo že en mesec brez alkiča in bi vsem že pošteno pasal neki popit oz. saj met poslovilca, k grejo skor vsi dam. No sej nas ni prov dost, k si bomo kupl kej za pit, ker ostali nimajo dnarja, ker že 3 mesce nismo dobil plače (tistga dela, k nej bi ga na roke dobil na barki). Pa kukr kaže ga tud tle ne bomo ker se baje v Brazilij ne da dobit $ drge k pa na črnem trgu, za kar bi pa vzel tud ne vem kolk % provizije. Pa glede na to, da se je dnarja za izplačilo posadki nabral že konkretno čez 40.000 evrov, bi tistih 10% al kolk nanesl že konkretn dnar, in so se zato na firmi odločil, da namo dobil plače, ker so stroški preveliki. Ne razumem kaka so to mutna posla, da v tolk razviti in civilizirani državi ni za dobit dolarjev na banki. (lahk pa da hoče agent sam še zraven »mal« pod roko zaslužt) Da sploh ne omenjam, da so cene cigaret (k se jih da naročit prek šipšandlerja – kao nej bi ble duty free) primerljive evropskim – od 25-30$ na šteko – običajno so okol 8-10$. Pa da je najcnej pir 22$, pa vse do 35 za plato. Halo!

JOJ KAKO JE VELIK! 27.12.2012-1.1.2013


…ognjemet, da se razumemo. Pa ja de. Še zmeri smo na sidru, po zadnih podatkih se bomo premaknl v port 7.1., čeprov glede na to, da je napovedan dež za nasledne par dni bomo šli verjetn not še kasnej. Barko bi mogl novmu čartererju predat 7.1. (prazno), ampak to ne bo niti slučajn mogoče, tko da se lahk nardi, da nam magellana in Kolumbijo skenslajo. Bomo vidl še kako se bo vse skup odvijal. Drugač je bil pa tole en najbolj depresivnih novih letov mojga lajfa, no razen tistga par let nazaj, k sm bla bovna. Nič, nada, zilč, zero, nula! Niti pujsa (čeprov smo ga dobl, k smo šli pred novim letom na notranje sidrišče po provišto), niti žurke, na konc sm šla mal pred polnočjo ven do tistih dveh k sta bla na gvardij – gledala film – sm misnla, da bomo skupi saj ognemet pogledal pa odšteval, pa je bil film bl zanimiv, tko da sm ga sama gledala na drug stran barke. Ob polnoči so pol clo prš na uno stran barke, k je gledala prot obali, pa en! mje clo vošču, ostala 2 (en se je predčasno prkazu na gvardijo) pa nula. Pol sm vidla še tercota, pa tud ni niti namignu na čestitke, pol pa tud jest nism. Ko jih jebe vse, so oni desci, bi mogl oni začet, zakva bi mogla pa vse jest. Okrašen tud nimamo nič, ker se noben ni spovnu pa nič, jest se pa tud ne mislem ubijat, če se noben od ostalih 20ih ne zmisle. Recimo noštromota nism vidla že več k en tedn, sploh ne vem če gre kej ven iz kabine (pa bi mogu saj čez dan ribe lovit, al pa se delat, da kej dela, oz. saj prkazat se ob 8ih zjutri zuni, pol pa če se gre tud skrit mje vsen, saj tolk, da se vid, da kao pride na šiht) pa bi recimo on pa tadrug mornar k z nemu dela mal okrasila barko. Pa nič. Uglavnem tist ognjemet sm pogledala (itak smo predelč, da bi se ga neki ful vidl) in šla spat. Prava beda. Vi pa doma vsi veseli, če pa že ne veseli pa saj v družbi. Res prov depra, ni kej.

EU QUERO TCHU, EU QUERO TCHA 21.-27.12.2012


Trnke so po večin polomil/izgubil, tko da lovi se skor  nč več. Zdej so pobral že tud trnke iz life boatov, sam da mas m a ke kdo še kej za počet. Rib v morju je še ful, sam k jih ne mormo polovit. Men grejo že pošten na živce. Že kuj k zjutri ob 4ih pridem na gvardijo mi polepša dan vonj starih rib, k jih filipi itak povsod pušajo, da začnejo smrdet, pa jih šele pol not nesejo, da kolk smrdi iz kuhne vsak dan sploh ne omenjam. Itak so vsak dan za južno kalamari al pa ribe, tko da jih majo vsi razen filipov že preko glave. Barba je tud že znoru in klicu v Hamburg, da nam je zmankal hrane, ker je Herr Mlačič premal naroču v Rotterdamu in nam nej prpelejo provišto, ker nimamo nič več razen rib za jest. Tko, da se bomo jutri mogoče prestavl na notranje sidrišče. Ko pa sm prašala barbo za pir je pa itak reku ne:
1. Je itak prelen, da bi se še s temu ukvarju, k to pomen en stavk v mailu več,
2. Se mu jebe, da posadka ne bo mela nič za pit za novo leto,
3. Smo pa itak ugotovil, da se računalnikov prov boji, no pa tud ostale tehnologije.

Nima veze, ne da se mi niti od tega pisat, ker se zgodba itak ponavla. Pač isto k prejšnjič. Nabav zuni. Problem je sam v tem, da že 3 mesce nismo bli na kopnem, pa da plače na barki tud že ni blo 3 mesce, tko da bo tud za ven bolj vprašanje, ker nima ve nobeden dnarja. Poden je uglavnem na splošni kar se teh stvari tiče.

No do učer mi pa ni blo tud jasn, zakva se noben od telih filipov noče kopat. Tokrat sm sprovocirala fitterja, da se je šou z mano. A zakva sprovocirala, ker se vsi filipi strašno bojijo morskih kužkov. A je kdo od vas že kdaj slišu za ne vem kake napade velikih belih v Brazilij? Jest za razen kašen osamlen primer še nisem. Ampak taki se dogajajo tud na Hrvaškem, pa se glih tko vsak let kopamo tam. Plus tega, da so bli že parkat delfini tuki, pa da se z šarki glih najbl ne štekajo in se šarki takrat rajš umaknejo, če bi že glih bli tle. Uglavenm zakva se ne upajo kopat: zarad namišlenih šarkijev (fitter se je šou kopat s črnimi štumfi, da ga kao ne bo vidu kuko brca, pa z nožen za pasom, da če že glih pride, ga bo štoknu v uč, če ga že glih napade), pa zato ker tipi sploh ne znajo plavat, no saj večina, drgač k na kužka. Jest sm sam gledala. Vsi od nih žvijo ob morju pa še žabce ne znajo plavat. Mje reku na konc fitter, da se vid da mam velik »izkušenj« s plavanjem. Ja ne vem a če znaš plavat to pomen, da maš velik izkušenj? Da crkneš. Kukrkol, da se na tem mestu spovnem še sekondota na Šri Lanki, ko ju šu odčitat ugrez po tej vrveni lestvi. Prvič ni niti pol tolk grozn kkr se je nemu zdel. 2. Pa glede na to, da sm jest čist zakrnela, ker migam nič od kar delam sam na mostu, da sm bla gor in dol v 5ih minutah, al pa še mn in niti slučajno ne razumem za kva je on rabu pol ure, da je preplezu par metrov (niti do vode ni šou). Prov pička, nimam kej druzga rečt. A vsako stvar k jo nardi more vsem pokazat, da se kao pohval, al da dobi priznanje, ku da smo mu vsi mtke, pa ga mormo pohvalt, pa pobožat, da to se je pa res dobr odrezu. Marija in to odrasu moški!
Kukrkol nasledn dan so pa filipi ulovil enga pol metrskega kužka in se zdej niti slučajn ne bo šou noben več kopat, ker to je »mladič« od tabelga, in da njegova mama sigurn čaka spodi, da bo kšn pršou. Bravo!

No kar se pa božične večerje tiče nej vam pa povesta nasledne dve slike:


BOŽIČNA VEČERJA NEKOČ…     
                                           

… IN DANES

A je komentar sploh potreben?

Čif nam je dal na Božič sam pol dneva delovnga (ker se naš odhod v notranjost vsak dan odmika in bomo za n.l. verjetn tko al tko frej, notr pa šli verjetn šele okol 4.1.) in sem šla zvečer na most do tercota z zadnjima dvema decijama medice. Pršu je še naš električar in smo skup spil še tisto kar je ostalo. Smo bli vsi skupi kr mal pršponani. Od 0.6 dc medičke. Pol pa še mat prav, k sm jamrala, da mamo 30 stopinj pa nobenga pira: da se ga nauš navadla! Ja česa že? Prej odvadla, bom čist ven iz forme k pridem dam. Bom saj mn zapravla, če nč druzga :).

No zraven smo pa poslušal božične pesmi, tko da smo mel pravo božično vzdušje. Licky je pol še kazu slike (to sm ugotovila, je po ladjah nacionaln šport, zgleda se morjo vsi dokazat, da se jim v lajfu še kej druzga dogaja, k sam barka) iz prejšnih bark pa od doma, pa tud kuko je nastopal v filmu Rasputin z Gerardom Depardieujem! Haha ta licky jo tud ureže, verjetn bi blo še bolš, če bi tip znal kej anglešk :S. Aja, k sm se glih spovnla na sekondota makine k je tud rus pa tud zna anglešk 6 besed, tko da se sploh z nobenim ne pogovarja, sam grdo gleda skoz k okol hod, tko da od nega ne vem sploh nič. Kukrkol je to vse kar se je zgodil v zadnih dneh. Jest sm na počitncah, tko da super uživam, čeprov smo počas skoz bl sitni vsi po vrst. Filipi bi šli domov, pogodba že zdavni potekla, jest bi šla pa za kšno uro v civilizacijo. Verjamem, pa da ko čakaš, da bi šou domov pa maš karto že praktično v roki, da se ti takole sidro res uleče. Ma bolš tole, k pa pucanje štiv, saj zame.

Še to: po prvih podatkih nej bi šlo dam samo 6 filipov namest 8, ker za dva mornarja niso dobil zamenjave (kao je težko med 15 mio filipinskih pomorščakov dobit 2 mornarja) in je en začel kr naenkrat pošteno šepat – ti boga reva – vsi vemo, da fejka, k bi šou itak dam, k že 2 mesca govori kolk ma domotožja in ostalih - tožij (familija, dom, seks, frej cajt itd) – po drugih besedah dost ma dnarja pršparanga, da gre lahk dam. No po zadnjih podatkih pa nej bi tud za njiju 2 pršle letalske karte, kar pomen, da bojo degradiral kadeta v mornarja. S tem, da ma evropski mornar 1100 evrov plače, kar pa jest sevede nam mela. Mislem da deu se sicer nau neki spremenu, k bojo štive za pucat jh bom itak mogla tud jest (upam, da tazadnič), tko k do zdej, pol pa spet mrbit pol na mostu, pa pol na palubi, če bojo sevede poslal kej barve.
Približuje se n.l. in s tem uraden prevzem Petra Doehleja in se pozna, da je treba šparat na vsem. Mene sam zanima, če lahk pol k bom prošne pisala napišem, da sm za Duleta delala ne za splošno? Verjetn šteje več, če si delu na »tujcu«? :)

AI SE EU TE PEGO (NOOOSA!) ali 10 MESCOV NA BARKI, ŠE 2-3 :) – SANTOS, BRAZIL 17.-21.12


Barba in čif sta določila, da ko bomo vrgl sidro bomo imel dvojne straže. Pomen, da posadka ne bo delala na palubi čez dan, ampak bomo imel gvardije, k v portu, s tem da se nam ni treba javlat na pol ure na most kukr smo se mogl v Jedi pr Mlačiču, ampak da mormo lovit ribe. Ja valda? Ampak res, obvezna oprema: laks in trnki. No, ker to pomen še večje počitnce se sevede noben ni prtožval.
Sidro smo vrgl zjutri v moji gvardiji, tko da sm mela prilko še to gledat (sem že prej,  ampak ker morm tud to znat, še enkrat več ne škodje). Po gvardiji pa še fruštk (spet jajca, ker druzga tko ni) in spat. Popoldne pa veselo na delo. Ujela nism nič, ampak sm si pa tko prštimala, k da bi bla za Savo: stol, palca, križanke, čiki in namišleno hladno pivo. Tko sm sedela in z ženo in možem po tel govorila cel popoldne. Itak se mi je pa kr smejal, k če je pa tole trplene nej pa kr traja. Sonca sicer ni blo nič, ampak luštno toplo - 27° C.

Nasledn dan pa že kuj zjutri akcija. Do 6ih sm ujela že 3 ribe (sicer ena srednja žalost vse skup, ampak za silo bo), vidla enih 20 delfinčkov k so mau mem prplaval in bla priča čudovitemu sončnemu vzhodu. Mislem ni lepšga k da se dan že tkole fajn začne. Popoldne je bla ribičija bl slaba, sam 2 ribe, dva filipa k sta tm zraven mene lovila sta se mi pa sam smejala, k sta jih na 5 min ven vlekla. Matr jima!

In že je bil tuki tretji dan sidranja, do zdej zame najbolj razburljiv (u bistvu dolgočasen ko svinja, ampak fajn). Zjutri sm ujela enih 10 kalamarov in vidla eno đelvo :) k je mem plavala, spekla kukr kruhke za fruštk – jajc mamo vsi že poln kurac in šla spat. Zvečer itak ne morm neki ful spat, zato vse nadoknadm dopoldne. K bom enkrat doma, pa ne vem kuko bom to spala 8 ur v kosu k to je tle luksuz (sicer pa 5 ponoč, pa 4 zjutri je pa tud 9 skup :)). Aja razburljiv dan, se je začel k je čif povedu, da so zadne novice, k nej bi jih popoldne potrdil, da nas bo v najem uzel en čarterer iz Norveške za nasledne 4-5 mescov in da nej bi bla nasledna destinacija Argentina kjer nej bi krcal žito al neki podobnga za Kolumbijo, do kamor nej bi šli skoz Magellanovo ožino, skoz ktero nista šla niti čif in ne barba, k ma več kot 50 let plovbe. No in ker so to popoldne res potrdil, sem si dovolila bit tud srečna. Srečna, zakva se boste prašal. To je še ena od stvari k sm jih ceu živlenje prebirala. Taglavni pomorci, k so odkrival svet so se spopadal z Magellanovo ožino, ker so tam tolk močni nasprotni tokovi in vetrovi, da se barka po par dni tud z mesta ni premaknila, če ni blo tapravga vetra. Če pa so šli okrog rta Horn so jih pa čakale nevihte in ledene gore iz Antarktike. Tko, da je Magellanova ožina še ena od stvari, k mi dvignejo kocine, k pomislem nano, sej je omenjena v vsaki drugi knjigi od pomorcev. WAW! Sm misnla, da mi bo po enmu cajtu na barki že prov ravno za vse nove kraje, ampak sm se zmotila, k me vsakič znova kej presenet. Edin problem se je zdej pojavu, k ne gremo za Evropo nazaj pa mrbit še nam šla lahk tolk hitr dam, sploh če nas iz pacifiške strani pošlejo kam za Kitajsk/Indonezijo pa nas do tam čaka 30 dni plovbe. No lahka bom šla pa dam tud že prej. Bomo vidl kolk časa bomo sploh rabl do tja. Ker tule na sidru bomo še najmanj do 29.12, če ne še dalj. Če bi nam pa ratal res 29. It v port so pa rekl, da 31.12. od 20h zvečer naprej ne delajo pa vse do 1.1. do 20h in sm rekla, da takoj po gvardiji, k jo mam še vedno od 4-8h spizdim v mest, pa da se zmenm še z barbo in čifom, da mi data jutranjo gvardijo frej, da se mi nau nikamor mudil in da si prvoščm tapravo praznovanje novega leta! Vprašanje je sam, če bomo šli not takrat, ampak če rata, bo vrhunsk.

Kukrkol za zakluček včerajšnega dneva sta mi pa še dva filipa napelala vrveno lestev do morja, tko da sem se šla še na hitrco namočt. Prvič v 10ih mescih sm pršla do morja, si morte mislt. Kukrkol, dans bomo mogoče ponovil, s tem, da se mi bo mrbit še kdo prdružu, če jih nau preveč strah namišlenih morskih psov!


No dans smo pa že 21. In to pomen, da je zimski solsticij in ker smo na 24°S pomen, da bomo mel sonce skor v zenitu, sej je povratnik na 23,5°S. Tko, da tuki je glih vrhunc poletja in me je učer tud že fajn užgau sonce, k sm se pekla. Marija, barvo bom mela za novga leta, ne morem verjet!

No zjutri sm ujela 3 lignje pol mi je pa tatret v usta špricnu (na srečo vodo in ne tinte) in so se mi še bl zamerl svinje, tko da jih dans ne lovim več. Mrbit pa kšna riba popoldne pade.